Méretes, méteres őspapagáj

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.33 (9 szavazat)

Óriáis őspapagájKét fosszilis lábszárcsont darab került a kutatók kezébe Új-Zélandon. Mivel a papagájcsontok alakja nagyon jellegzetes, ezért be tudták azonosítani maradványokat. A csontok súlya és formája alapján az is kiderült, hogy a papagáj óriási lehetett, nem tudhatott repülni, csak az erdő talaján járthatott és a fákon mászhatott, ahogy a ma élő legnagyobb testű papagáj, a kakapó is teszi.

A felfedezés a - 16 millió évvel ezelőtt élt - papagáj méretei miatt szenzációs; a becslés szerint egy méter magas és 7 kg-os lehetett.

Kakapó; a ma élő legnagyobb földi papagáj

Fent: herakles csont, lent: kakapó csont

A csontokat egy olyan agyagrétegben találták, amelyben a megkövesedett növényi maradványok egy szubtrópusi éghajlatról árulkodnak. 60 féle gyümölcstermő fát tudtak beazonosítani a pollenek alapján.

A madár táplálkozása azonban mindaddig nem tisztázható, amíg csőr vagy karom darabokat nem találnak a „Heracles inexpectatus”-nak nevezett fajtól. A megtalált lábszárcsont alapján nem tudjuk eldönteni, hogy növényevő vagy mindenevő (néha húsevő) papagájról van-e szó. Sőt egyes kutatók még abban sem biztosak, hogy óriáspapagáj csontjai kerültek elő.


 

Forrás: National Geographic

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik növény adható a papagájoknak?

Melyik növényeket lehet néha vagy szezonálisan etetni a papagájokkal?
(Több növényt is megjelölhet.)

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.