Papagáj Popcorn

4.5714285714286 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.57 (14 szavazat)

Papagájoknak való pattogatott kukoricaA napjainkban elterjedt - mikrohullámú sütőben készíthető - pattogatott kukoricát ne adjunk a papagájainknak! Néhány szemtől ugyan semmi bajuk sem lesz, de nagyobb adagban már gondot okoz számukra az adalékok (olaj, só vagy aroma) feldolgozása.

Nagyon szereti a papagáj a pattogatott kukoricát? Lássuk, miként járhatunk a kedvében!

A recept nem bonyolult, csak az elkészítés ideje több. Csupán annyi a feladatunk, hogy elkerüljük azokat az összetevőket, amelyeket a madarak szervezete nem tolerál. (A nasit magunk kell elkészítsük, mivel hazánkban még nem kapható a papagájoknak való popkorn.)

A bolti „mikrós” pattogatott kukoricának vannak bizonyított és vannak hiedelmeken alapuló káros hatásai. Jelenlegi tudásunk szerint a leginkább a só az, ami káros lehet a madarak szervezetére. (Bár attól sem lepődünk majd meg, ha 10 év múlva a madarak nátrium klorid hiányáról és só pótlásának fontosságáról fogunk olvasni!) Mikrós kukoricát ne!

A só után az ízesítő anyagok (vajas, sajtos, stb.) következnek a veszélyességi listán, amelyektől igyekszünk madarainkat megóvni. Egyesek szerint az előre csomagolt pattogatni való kukoricához adott kókuszzsír és pálmazsír sem támogatható a bennük lévő zsírsavak, illetve a környezetvédelem (a pálmafák kiirtása) miatt. Károsnak ítélik a kukorica süthető papírzacskójának a bevonatát, mivel olyan perfluorozott szerves vegyületet tartalmaz, amelyből a teflon is áll. (Tudományos igazolást nem találtunk, de érdemes megjegyeznünk, hogy a Nyugat-európai papagájtartók szerint a túlhevült teflonbevonat halálos méreg a madarak számára.)

Ha még nem lenne elég a pattogatott kukorica káros hatásaiból, akkor megemlíthetjük az Egyesült Államokban termesztett, génkezelt kukoricáktól (GMO) való félelmet is, amelynek alapjául a rovarölő szert saját testén belül előállító kukoricanövény szolgál.  

A pattogatott kukorica csupán egy desszert a papagájaink étrendjében, nem való mindennapos ellátásra! Ha tartunk tőle, akkor nem muszáj megetetni vele a madarainkat! A papagájoknak gondosan összeállított magkeverékekre (olajos és lisztes magvakra), gyümölcsökre, zöldekre (pl. saláta, tyúkhúr) és állati eredetű fehérjékre (pl.: főtt tojás, túró, lisztkukac) van szükségük elsősorban!

 

Pattogatni való kukorica

Hogyan készítsünk papagájoknak való pattogatott kukoricát?

Ha figyelmesebben megnézzük a hipermarketek polcait (általában a szárazbabok, lencsék, aszalt gyümölcsök környékén), akkor találhatunk fél kilós kiszerelésben pattogtatni való kukoricát, de a szemfülesebbek a bioboltokban vagy a piacokon kimérve is megvehetik.

Kipattogtathatjuk egy nagy, lefedett edényben is a kukoricaszemeket, de félő, hogy odaégetjük.  Ha mégis a nagy serpenyőt választjuk, akkor kerüljük az extraszűz olívaolajat, mert alacsonyabb hőfokon kezd el füstölni, mint a legtöbb olaj.

Kukorica pattogtató gép

Inkább használjunk olaj és zsír nélkül működő, forró levegős kukoricapattogató gépet! Ezek a kis gépek folyamatosan keverik a magokat, ezért nem kenődnek, nem égnek oda a szemek. Ne sózzuk, ne aromásítsuk, és ne cukrozzuk a kukoricát! Legalábbis azt az adagot ne, amit a papagájoknak szánunk.

A kipattant pamacsokra spricceljünk egy kevés lenmag vagy olívaolajat, és ezután ízesítsük!  Hintsük be szárított gyógynövény darával és jól a forgassuk át a pattogott szemeket egy tálban. Kis mennyiségben a fokhagymától és a pirospaprikától sem kell tartanunk, még akkor sem, ha csípős!

Gyógynövény őrleményekBizonyára magunk is megkívánjuk a különleges illatú pattogatott kukoricát, de készüljünk fel, hogy meglepő lesz az élmény, amikor a gyógynövényekkel ízesített kukorica a sóhoz szokott szánkba kerül.
(A saját adagunkat nyugodtan sózzuk meg! A madárfajokkal szemben az emberi fajnak szüksége van a sóra!)

Jó étvágyat kívánunk a papagájoknak (és az embereknek is)!
:)

 

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik bűnt lehet megbocsátani?

Ön szerint mely papagájtartási bűnt lehet megbocsátani (valamilyen indokkal)?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.