A tojók buknak az okosabb pasikra

4.7272727272727 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.73 (11 szavazat)

A hullámos papagáj tojók párválasztásaMiként fejlődhetett ki az intelligencia egyes madárfajoknál az evolúció során?

Hogy lettek egyre okosabbak a papagájfiókák az évmilliók alatt?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ Dr. Carel ten Cate, az állati viselkedéstan professzora. A kutatások eredményét a holland Leiden Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia tette közzé a Science tudományos magazinban.

Jó néhány olyan madárfaj van Földünkön, amely nem az intelligenciájáról híres. Ha gúnyolódni akarunk, akkor tyúkeszűek is nevezhetnénk ezeket a fajokat. A fennmaradásukat az ösztöneiknek, a szaporodóképességüknek vagy az ellenálló képességüknek köszönhetik. A varjak és a papagájok sikere azonban nem a nagyfokú szaporaságuknak, hanem sokkal inkább a problémamegoldó képességüknek tudható be.

Vad hullámos papagájok az odúnálAz apró termetű hullámos papagájok is rendelkeznek egy velük született, erős gondolkodási készséggel. Természetes élőhelyükön vándorló életmódot folytatnak. Gyepeken és nyílt erőkben élnek, ahol a fűfélék magvait keresgélik és az eukaliptusz fák üregeiben fészkelnek. Annak ellenére, hogy épp úgy élnek, mint a gyengébb tanulási készségű énekesmadarak, mégis képesek tanulni. Nemcsak cselekvéssorozatokat utánoznak, hanem hangokat is. Ezért választották a kutatók a hullámos papagájokat az intelligencia öröklődésének a kutatására.

 

Párválasztási kísérlet

17 tojó vett részt a kísérletben. Mindegyik mellé két-két hímet helyeztek, melyek serényen udvarolni kezdek a nősténynek. Hullámos papagáj szerelmi háromyszögA monogám párkapcsolatban élő madárkáknál csak egy hím maradhat a tojóval, ezért a tojóknak választaniuk kellet a két rivális közül. A párok kialakultak, a tojók kiválasztották a számukra vonzóbb hímet. A hullámos papagájoknál, ahogy a legtöbb papagáj fajnál jól látható, amikor kialakult egy pár. Együtt maradnak és folyamatosan egymással foglalkozik, ezért könnyű eldönteni, hogy a tojó melyik hímet választotta.

Amikor a tojók kiválasztották a szimpatikus hímet, akkor a kutatók szétválasztották őket, és ezután jött a csel. A nem kívánatos hímeket megtanították egy eleség megszerző trükkre. Három lépésből álló cselekvéssorozat után a madárka hozzáférhetett a csészébe helyezett magvakhoz.

Az előzőleg hoppon maradt hímek - a tanulmányaik után - ismét visszakerültek a tojók mellé. Természetesen a riválisok, a tojó által előzőleg jobbnak ítélt hímek is visszakerültek a szerelmi háromszögbe.

A tojók ismét lehetőséget kaptak a választásra ugyanazon két hím közül. Végignézhették, ahogy a tanított papagáj sikeresen megoldja a feladatokat és megszerzi az eleséget. Figyelhették azt is, ahogy a képzetlen hím küzd, és mégsem jut hozzá a magvakhoz. A tojók meglepő döntést hoztak. Szinte mindegyik esetben az okosabbnak tűnő madarat választották a riválisok közül. Háttérbe helyezték a butábbnak tűnő, bár külső jegyei alapján vonzóbbnak ítélt hímet.

Hullámos papagáj tojókA kutatók kontroll vizsgálatokat is végeztek. Azokban az esetekben, amikor az eleségek szabadon hozzáférhetők voltak, és ez miatt a betanított hímek nem csillogtathatták meg a tudományukat, a tojók minden esetben az előzőleg is vonzóbbnak tartott hímmel álltak párba.

A hullámos papagájok párválasztási kísérlete igazolta, hogy milyen létfontosságú szerepet játszott a madarak törzsfejlődése során, a gondolkodási képesség előtérbe helyezése. A nőstények számára ugyanis életbevágó fontosságú annak a hímnek a megtalálása, amelyik a szűkösebb időkben is képes megszerezni az eleséget a fészkelési időszakban, amikor a tojó kotlik, vagy éppen a fiókákat melegíti.

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mennyit utazna egy papagáj reptető nap miatt?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.