A csupasz papagáj fertőző-e?

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.86 (21 szavazat)

circovirus 03A pucér törpepapagájok fotói évek óta nagy sikert aratnak az Interneten. A meztelen kismadarakról szóló kedves videókat több millióan lájkolták a Facebookon, de sokan nem tudják, hogy valójában mitől lettek pucérak ezek a kismadarak.

A legnagyobb közönségsikert a „Rhea The Naked Birdie” nevű Facebook oldal, Instagram oldal és Pinterest képmegosztó oldal aratta, melyet egy csinos hölgy; Isabella Eisenmann hozott létre, az első csupasz törpepapagája bemutatására.

Isabella kameráján keresztül éveken át figyelhettük a Rhea nevű, szánalmas kismadár hétköznapjait és ünnepnapjait. A kedves gazdasszony mindent megadott a kopasz kismadárnak; ruhákat készített neki, fajtársakat szerzett mellé és játékokkal szórakoztatta a szeretett kis kedvencét.

A különös papagájlány még Isabella esküvőjén is komoly szerepet vállalt. Nemcsak, hogy részt vett a ceremónián, hanem az alkalomhoz is illően felöltözött és még az esküvői tortán is ott díszelgett a másolata marcipánból.

A meztelen törpepapagáj gondos gazdája jól tudta, hogy milyen súlyos fertőző betegségben szenved a kismadara, és ezt nem rejtette véka alá a madárka rajongói előtt sem. Nem tudta, hogy meddig élhet a kis kedvence a kórral, de bízott benne, hogy sok évet tölthetnek együtt. Az élet azonban kegyetlenebb fordulatot hozott, és Rhea madarat örökre elválasztotta szeretett gazdájától 2018-ban.

 

Mit tett Rhea, a meztelen kismadár és a gazdája, Isabella a világ érdekében?

meztelen torpepapapgaj 01Több millió ember tudomást szerzett arról a papagáj betegségről, amely egyre terjed szerte a bolygónkon. Ezt a fertőző betegséget sokféleképpen hívják, de legismertebb neve a PBFD (Psittacine Beak and Feather Disease), amelynek a magyar fordítása: papagájok csőr-toll szindrómája.

A betegséget egy vírus okozza, melyről talán már olvastak néhány hátborzongató cikkben, de Rhea madárka révén végig követhettük a circovírus okozta gyötrelmeket.

 

A PBFD betegség nem keverendő össze a depressziós tolltépéssel!

Azoknak a papagájok, amelyeknek itt-ott hiányos a tollazatuk, a legtöbb esetben nem Circovírus fertőzésben szenvednek, hanem a gondatlan gazdáik áldozatai. Egy kalitkának nevezett magánzárkába bebörtönzött magányos papagáj olyan őrületbe képes jutni, mint amikor egy ember évtizedekig egy szűk magánzárkában – más embert soha nem látva – belebolondul az unalomba és öngyilkos akar lenni. nem circovirusAz unatkozó papagájok (leginkább a nagytestű, intelligensebb fajok) kitépik a saját tollaikat unalmukban, sőt néha a végtagjaikat is lerágják az öngyilkosság szándékával.

Az öncsonkító, tolltépő (de nem circovírusos) papagájok csak a testfelületükről képesek kitépni a tollaikat. A fejüket nem érik el a csőrükkel ezért nyaktól felfelé érintetlen tollazattal rendelkeznek.

Párban tartott papagájok estében néha előfordul, hogy a hím tépkedi a tojó fejét, nyakát, begyét vagy hátát. Ha ezt nem az orrunk előtt teszi, akkor csak a tépett fiókák árulkodnak a hím beteg szenvedélyéről, amelyet az odúban végez.

A csőr-toll szindrómás papagájok kopaszodása a fejen is éppolyan intenzív, mint a többi testrészen, valamint a szaru képletek (csőr, bőr) is eldeformálódnak a madár testén. A circovírus által kiváltott látványos tünetek megkülönböztethetők a viselkedési problémák miatti kopaszodástól.

 

A fertőzés terjedési sebessége aggodalomra ad okot

A legelső kérdése – melyet Ön is feltesz – válaszoljuk a legelején! A circovírus emberre nem veszélyes. Nem képes megfertőzni miket, azonban a papagájokra nézve rendkívül ragályos. Ha valaki egy beteg madárral érintkezik, akkor a ruhájára került tollporral vagy bőrdarabokkal a betegséget könnyen továbbviheti az egészséges madarakra.

Sajnos a globalizálódó világunkban rengeteg ember utazgat a kontinensek között és eközben terjeszti a csőr-toll szindróma fertőzést. Ráadásul a nemzetközi állatkereskedelem is nagyobb teret hódít. A vírus nem válogat a papagájfajok között. Éppúgy elkaphatják az ausztrál és afrikai fajok a betegséget, mint az ázsiai és dél-amerikai papagájok egyedei.

Jellemzően a fiatal papagájokat támadja meg, de valójában bármely életkorban megbetegítheti a madarakat. Mivel a tollporral is terjed, ezért a kakaduféléknél és a szárazabb éghajlaton élő fajoknál terjed a leggyorsabban. vad papagaj pbfdA helyzet komolyságára jellemző, hogy a vadon élő (afrikai) fokföldi papagáj populációnak már több mint fele fertőzött. Ha a helyzet nem javul, akkor akár a kihalás szélére is sodorhatja a fajt a PBFD betegség.

2018-ban nyolc országban erősítették meg, hogy PBDF van jelen a vad papagáj állományban. Az afrikai országok bejelentései mellett Ázsiából jeleztek gócpontokat. Néhány helyen pedig a behurcolt (invazív) kissándor papagájok elszigetelt csoportjait tizedeli a fertőzés. A 2018-as vizsgálatok során, a csempészektől lefoglalt papagájokból vet minták alapján a kutatók meglepődtek, hogy mennyivel magasabb a vírus pozitív minták aránya, mint gondolták.

A circovírus általában a fiókákat támadja meg, és a betegség az esetek közel 100%-ában halálhoz vezet a kismadarak 2 éves korára. A vírus ellenáll több fertőtlenítő szernek és a téli fagy sem pusztítja el, ezért egy fertőzött odúból évekig újra fertőzheti a fiókákat. A madarak immunrendszerét is megtámadja, ezért madár AIDS-nek is nevezik ezt a betegséget. Öröm az ürömben, hogy szerencsére az idősebb papagájokat nehezebben fertőzi meg.

 pbfd circo virus toll

Tünetek

A kakaduknál a legszembetűnőbb a betegség. Deformált, törött tollak, megfeketedett, repedezett bőr, túlnőtt csőr és karmok jellemzik a szomorú látványt. A kakaduk bóbitája is eltűnik (ami egyértelműen elválasztja a tolltépési depresszió tüneteitől a PBFD-ét, hiszen a tolltépkedő papagáj nem lenne képes a fejtetőjéről lecsípni a bóbitáját).

A betegség először a tollazaton látható, majd hosszabb idő elteltével deformálódik a csőr és tönkre megy a bőr is. Ebben a stádiumban már komoly fájdalmai vannak a papagájoknak, ami miatt enni sem hajlandók. papagajok toll es csor szindromaja 01A sérült bőr felületén bejutó kórokozók könnyen ledöntik a lábáról az áldozatukat, mivel annak immun rendszerét már előzőleg legyengítette a vírus. A másodlagos fertőzések vezetnek a madarak elhullásához.

 

Diagnosztizálás

Jelenleg vérteszttel, DNS-próbával lehet csak pontos eredményt kapni, de Magyarországon nem ismerünk olyan laboratóriumot, ahol a circovírust ki tudják mutatni a papagáj véréből. (Ha Ön ismer ilyen helyet, akkor kérjük, ossza meg velünk, és mi kiegészítjük a cikkünket!)

 

cirko virus kakadu 01"Gyógykezelés"

Mai ismereteink szerint a csőr-toll szindróma nem gyógyítható, és sajnos védőoltásról sem tudunk.

Az egészséges madarak érdekében tudunk csak cselekedni, hogy legalább azokat megmenthessük a halálos kórtól.
Humánus módszerrel a beteg madarat el kell különíteni a társaitól, és csakis beteg madarakkal rakhatjuk össze egy távol eső helyen. Mindezt olyan védőtávolságban, hermetikus elzárással, védőruhával, csere cipővel, stb. kellene megoldanunk, ami gyakorlatilag lehetetlen. Ezért egészségügyi szempontból legszomorúbb, de legokosabb lehetőség a menthetetlen, szenvedő, PBFD fertőző papagáj elaltatása, mellyel megkíméljük őt a várható kínoktól, az egészséges társait pedig a szörnyű betegségtől.

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mennyit utazna egy papagáj reptető nap miatt?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.