Komodói Kakaduk Védelme

4.2 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.20 (5 szavazat)

Sárkányok védik a kakadukat Komodo szigetén

A kis sárgabóbitás kakaduk populációi veszélyben vannak az indonéziai szigeteken.

Az élőhelyek legtöbbjén a hatóságok nem képesek hatékonyan fellépni a veszélyeztetett fajok védelmében, és különleges állatfajok egyedszáma folyamatosan csökken.

Bizonyára Ön is látta már a hírekben a vadorzók kegyetlen, szadista munkáját, ahogy a kakadukat csempészik át határon?! A kegyetlen módszereik miatt a papagájok nagy része elpusztul a szállítás közben...

Illegális kakadu kereskedelemKakaduk csempészése

...de most nem ezeket szörnyűségeket szeretnénk bemutatni! Hanem azt az érdekes tényt taglaljuk (melyet már a dél-amerikai országokban is tapasztalhattunk), miszerint a természetbarát turizmus engedélyezése és bátorítása  sikereket hozhat a természet védelmében.

Komodo

Komodo Nemzeti ParkIndonézia több, mint 17.000 szigete közül egy kisebb a Komodo nevet kapta az ott élő hatalmas gyíkfajról. Ez természetesen a komodói sárkány (Varanus komodoensis), a világ legnagyobb gyíkja, amelynek hossza akár a 3 métert, súlya pedig a 70 kg-ot is elérheti. A komodói sárkányok gyakran nagy testű zsákmányra vadásznak és lesben várakoznak. Előfordul, hogy megtámadják az embereket is, ami növeli félelmetes hírnevüket. A komodói sárkány a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajok vörös listáján a kihalás szempontjából „sebezhetőként” szerepel. A Komodo Nemzeti Parkot szerencsére már 1980-ban megalapították a sárkánypopuláció védelme érdekében (Komodón és a szomszédos Rinca, Padar és Bero szigeten).

Komodói varánuszKomodón a varánuszok osztoznak az élőhelyen egy másik, azonban a vörös listában „súlyosan veszélyeztetett” kategóriába eső fajjal, a kis sárgabóbitás kakaduval (Cacatua sulphurea), melyből a hét elismert alfaj egyike lakja a szigetet. A kis sárgabóbitás kakadukat súlyosan érintette túlzott kereskedelmük, valamint az erdei élőhelyük elvesztése. Szinte eltűntek a számukra ideális földrajzi területek nagy részéről, illetve már csak kis alcsoportokban léteznek. Ennek a fajnak a megóvása érdekében 2016 óta létezik egy projekt, amely a fajuk fennmaradásával kapcsolatos információk összegyűjtésével foglalkozik, ideértve az összes kakadu alpopuláció felmérését is. Céljuk többek között, hogy pontos becsléseket készítsenek egyes populációk nagyságáról, meghatározva ökológiai követelményeiket, valamint vizsgálják az esetleges emberi beavatkozás szükségességét a „tenyésztésükben”.

A fajok és a populációk védelmében indított projektet a Loro Parque Fundación és a Zoológiai Társaság támogatja.

A kakaduk egyedszámáénak emelkedése

A 340 km2 alapterületű és 824 m tengerszint feletti magassággal rendelkező Komodo-sziget a legnagyobb és a legmagasabb a nemzeti parkok szigetei között. Indonézia egyik legszárazabb területén található. Komodo szigeten élő sárgabóbitás kakaduTermészetes vízforrásai szűkösek, és az év nagy részében kiszáradnak a patakok. A sziget nagyobb területeit nyílt gyep fedi, köztük bozótos, pálma-szavanna, széles levelű fákkal és galériaerdőkkel a vízfolyások mentén. A lombhullató monszunerdő a tengerhez közeli nagyobb patakok völgyeit foglalja el, és nagyobb magasságokban (> 500 m) zárt lombú erdő található, amelyet „kvázi felhőerdőnek” vagy „mohás erdőnek” neveznek. A domboldalakon lefelé haladva ritkás erdővé és bozótossá alakul. Komodo és Sumba szigete az a hely, ahol a kis sárgabóbitás kakadu a őshonos. Régóta gyanítják, hogy ez a terület a kis sárgabóbitás kakaduk legfontosabb támaszpontja. Egy nemrégiben megjelent tudományos publikáció beszámol a 2017 novemberében és decemberében végzett felmérés eredményéről, és nagyszerű hírekkel szolgál miszerint, Komodo-sziget valóban nagy alpopulációval rendelkezik.

Az olyan nagyon mozgékony papagájfajok esetében, mint a kis sárgabóbitás kakadu, nem egyszerű feladat a madarak megszámolása. Ezért Komodo-ban a kutatók a kritikusan veszélyeztetett fajoknál először használták a sűrűség felületi modellezésének (DSM) nevezett technikát. Ehhez a kakadukat rögzített pontokból vagy állomásokból számolták (ún. Pontszám-távolság mintavétel) 25 véletlenszerűen kiválasztott területen az élőhelyen belül, amelyet megfelelőnek értékeltek a kis sárgabóbitás kakadu számára. A számlálás eredményeit, a pártartalom indexének értékeit, valamint a szavanna és a lombhullató monszun erdő százalékos arányát beépítettük a DSM-be, ez pedig lehetővé tette a kutatók számára, hogy megbecsüljék, hány kakadu maradt felfedezetlen, és elkészítették a Komodóban megjósolható kakadu sűrűségét. A prognózisokat (93% -os egybeesés) a kakadu megfigyelések három független forrásának felhasználásával igazolták: a nemzeti park munkatársai által végzett éves monitoring adatai, az eBird állampolgári tudományos megfigyelései (eBird Basic Dataset 2019, www.ebird.org) és a kakadu megfigyelések felmérési jelentésekből.
 

A kis sárgabóbitás kakadu a más szigeteken inkább a pálma szavannát és a lombhullató monszun erdőt részesíti előnyben, de a komodói kvázi felhőerdőkből való hiányuk meglepő, tekintve, hogy más élőhelyeken hasonló élőhelytípusokban és magasságokban találhatók. A helyszíni felmérésből származó teljes népesség-becslés 1113 (95% valószínűségi intervallum: 587–2, 109) egyénekre vonatkozik Komodo-szigeten, ez jóval nagyobb, mint a korábbi legóvatosabb becslések. A sűrűségükre vonatkozó térképek azt mutatták, hogy a kakadu nem szerepel a sziget nagy részén, de nagy sűrűséggel vannak jelen az erdős völgyekben.

 

A varánuszok nem is sejtik, hogy szerepük van a kakaduk megmentésében

Komodoi turistákA nemzeti park munkatársai által évente elvégzett számlálások a 2011-ben regisztrált 382 kakadu növekedését mutatják. 2019-ben már 733 példányt számoltak. Ez azt bizonyítja, hogy a populáció stabil volt, és valószínűleg növekszik is az utóbbi években. Így a nemzeti park a komodói sárkány védelme mellett a kakaduk fellegváraként működik. Úgy tűnik, hogy Komodo sziget távoli fekvése, domborzata és a félelmetes sárkányai természetes védelmet nyújtanak a kakaduk élőhelyének pusztítása és a példányaik illegális csapdázásával szemben.

Turisták a Komodo szigetenA kakaduk védelméhez - a parkhatóságok véleménye szerint - elengedhetetlen volt az a komoly bevétel, amit a komodói sárkányok által vonzott fizető látogatók (2018-ban mintegy 180 000 fő) a szigeten hagytak.

A parkot olyan helyi közösségek is támogatják, amelyek gazdasági szempontból nagyban függenek a turizmustól. Mint ilyen, a Komodo Nemzeti Park példaértékű és olyan sikeres módszereket, erőforrásokat kínál, amelyek alkalmazhatók más védett területeken, ahol a hivatalos védelem még nem növelte a kis sárgabóbitás kakadu példányszámát.

Forrás:
http://www.parrotsdailynews.com/

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik növény adható a papagájoknak?

Melyik növényeket lehet néha vagy szezonálisan etetni a papagájokkal?
(Több növényt is megjelölhet.)

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.