Egerek a papagájok röpdéjében

4.6875 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.69 (16 szavazat)

Egér a madárházbanA kültéri röpdével rendelkező papagájtartóknál előbb-utóbb megjelennek az egerek a madarak környezetében. Különösen sok egér költözik a madárházakba az őszi időszakban.

Mit tehetünk az egérinvázió ellen?

A rágcsálók nemcsak a száraz magvakat kedvelik, hanem az extrudált madáreledeleket, az érett gyümölcsöket és a dióféléket is imádják. A kisebb testű, védtelen papagájoktól pedig egyáltalán nem tartanak, sőt vetélytársat látnak bennük a lakoma közben az etetőnél.

A rágcsálók vizelete jellegzetes bűzt áraszt. Az egérszag koncentrációja árulkodik arról, hogy hány hívatlan lakótársa van a madarainknak, és elérkezett-e az idő a csapdázásra. (Az egerek megjelenését az ürülékük is jelzi, de ezt csak a patika tisztaságú röpdék kövezetén, vagy a kiürült etetőtálakban vehetjük észre.)

A rágcsálók bejutását a szabadtéri volierekbe nem igazán tudjuk megakadályozni. A rácsok szem mérete általában 19 mm felett van, az egerek pedig a 18×18 mm-es négyzeten is be tudnak bújni. A patkányokat távol tarthatjuk a madaraktól, ha erős, táblás rácsot építünk be ketrecbe, a tekercsben kapható ponthegesztett háló helyett. A patkánytámadások legtöbbször a talaj felől várhatóak, ezért a röpde alját is erősen (betonozással vagy rácsozással) biztosítani kell.

Az egértartók, a patkánybarátok vagy a „rágcsálóvédők” számára bizonyára szörnyű lesz végigolvasni, hogy likvidálni szeretnénk az aranyos kisegereket és az okos patkányokat. Mi is - mint madártartók - szörnyülködtünk, amikor azt hallottuk, hogy az ausztrál kormány tömegével mérgezi a hullámos papagájokat a túlszaporodásuk miatt. Azonban fontos különbség, hogy a papagájok nem a szennyvízben és hulladékban élnek, nem terjesztenek fertőzéseket, nem ölik meg más fajok kicsinyeit, és a létszámuk sem emelkedik meg hatványozottan néhány héten belül.
 
A rágcsálóirtást ellenzőknek csupán azt kívánjuk, hogy éljenek úgy - akár Budapesten, akár egy tanyán -, hogy irtás nélkül hemzsegjenek körülöttük a védenceik!

Három cuki kisegér

Veszélyek:

Az egerek elfoglalják a papagájok odúit, a tojásokat szétrágják, a fiókákat megeszik. Végül pedig – a szülőpárt kikergetve – befészkelnek az odúba, és nekilátnak a családalapításnak.

Ha szomszédunk egy gazda boltban vagy egy barkácsáruházban kapható méreggel eteti az egereket, az nagyobb veszélyt jelenet a madarainkra, mint maga az egér. A megmérgezett rágcsálók még napokig élhetnek. Ne fogjuk meg puszta kézzel az egeret!Az ürülékük belekerül a madaraink eleségébe, a csepegő vérük pedig beszennyezi az itatót és a berendezést, nem beszélve arról a szerencsétlen esetről, amikor a szomszédban megmérgezett egér a mi röpdénkben pusztul el, és papagájok belekóstolnak a húsába.

Ne gondoljuk, hogy csak az elmaradott térségekben, és a szennyezett vidékeken fertőznek a rágcsálók! A pestistől manapság már nem kell tartanunk, de vérzéses lázat, agyhártyagyulladást, trichinellózist, szalmonellát vagy veszettséget még elkaphatunk a hívatlan lakótársainktól.

Soha ne fogjuk meg puszta kézzel az egeret, mert a fertőzések a bőrükről, a szőrükről és a váladékaiból is átjuthatnak testünk felületére! A madaraink kevésbé veszélyeztetettek. A fertőzések inkább az emlősökre és ránk, emberekre nézve jelentenek veszélyt.

 

Azonnali teendők:

Az egerek elleni védekezést a lehető leghamarabb el kell kezdeni, mert ha két egeret etetünk, akkor azokból pár hét múlva tizenkét egerünk lesz!

Minél több eleség marad a papagájok alatt, annál több egér lesz hamarosan. Ezt megelőzendő, a papagájok eleségét pontos adagokban helyezzük ki a tálakba. Törekedjünk arra, hogy a madarak elfogyasszák a számukra kiporciózott eledelt teljes egészében. (Tudjuk, hogy a hideg időben minden madarász igyekszik túletetni a papagájait, hogy azok nehogy legyengüljenek, és ezért nehéz az őszi adagot pontosan belőni!)

Ha módunkban áll reggel és este is a madaraink gondozása (pl. nem kell munkába indulni hajnalban), akkor vegyük ki az etetőtálakat éjjelre, és reggel tegyük vissza!

Felfüggeszthető papagáj etető tálak

Használjunk olyan etetőket, amelyeket nehezebben közelítenek meg az egerek:  

  • Pl. a mennyezethez rögzített, lánccal felfüggesztett tálak ilyenek. A madarak testsúlyától függ a tál tömege, így pl. a hullámos papagájok röpdéjében kisebb tömegű tál is megfelel, mivel a könnyű madárkák nem képesek átfordítani azt a játék és csimpaszkodás közben.
     
  • Jól beváltak az aljzatból kiálló oszlopok tetejére csavarozott tálak is, melyekre sem alulról, sem oldalról nem tudnak felmászni a nem kívánatos kosztosok.

Nézzük át az odúkat! A törpepapagájok vaskos fészek építőanyagát is forgassuk át! Sok esetben az odú szaga azonnal elárulja, hogy az egerek átvették-e az uralmat a fészekben. (Mielőtt arra gondol, hogy a Facebook hangadói szerint nem szabad odút hagyni a papagájoknak őszre, jusson eszébe, hogy sok papagájfaj odúban alszik, sőt a téli időszakra esik a költési szezonjuk is.)

 

Egér riasztó növény illatHiedelmek:

A külföldi szakirodalom szerint a csípős, erős illatú növények, pl. a rozmaring, a bazsalikom, a menta vagy a citromfű gátat szabnak az egereknek a ketrecek körül, de ennek a javaslatnak az igazságtartalmát még nem volt módunk igazolni.

Sajnos ugyanígy nem tudunk beszámolni a rágcsáló riasztó spray hatékonyságáról sem, de a szabadban nem tartjuk valószínűnek, hogy sok értelme lenne a használatának!

Ismerjük az ultrahangos egér riasztót is, de mivel még nem születtek tanulmányok a papagájok frekvencia hallásáról, így joggal tartunk attól, hogy madarainkat is az őrületbe kergetné az állandó sípolás, valahogy úgy, ahogy a delfinek is a partra vetik magukat a tengeralattjárók folyamatos szonár hangja miatt.

Egér fogamzásgátlóLétezik olyan etethető fogamzásátló anyag, amely talán a leghumánusabb megoldásnak tűnhet az állatbarátok szemében, mely azt a tézist veszi alapul, hogy könnyebb az egerek szaporodását megfékezni, mint később kiirtani mindegyiküket. Talán nyugodtabbak lehetünk, hogy Magyarországon nem lehet ilyen készítményt beszerezni, mivel valószínűsíthető, hogy nemcsak a rágcsálók fogamzását gátolja ez a szer.

 

Védekezés:

Nem használható egérfogókA madárházban nem használhatók a másutt jól bevált egérfogó megoldások. Nem jöhet szóba:

Senkinek sem szükséges részleteznünk, hogy miért kell elkerülnünk az egérfogót, a mérget vagy a ragasztót a madárkák közelében! Azonban a YouTube videókon látható furfangos megoldások sem jöhetnek szóba. A billenős, vödörbe gyűjtős, vízbefullasztós, drótgyűrűs vagy áramütéses megoldás is kizárható! Sokan javasolják, hogy tartsunk macskát az egerek megfékezésére, azonban a macska – mindamellett, hogy nem igazán hatékony egérfogó – a nappali pózolása és az éjszakai hancúrozása olyan mértékben stresszeli a papagájokat, hogy a jelenléte több kárt okoz, mint amennyit használ.

Az egyetlen lehetőségünk az élve fogó, egérgyűjtők behelyezése a röpdébe, de ezekből is csak azok a típusok vethetők be, amelyeknek a nyílásán a madár nem fér be, és a feje sem szorul be! A rács mellé vagy a sarokba lehelyezett élve fogó csapdákba nem teszünk csali eleséget! Az egereket kíváncsiságuk vonzza be a csapda billenő bejáraton keresztül. (Tapasztalataink alapján bizton állíthatjuk, hogy a csali nélküli, élve fogó dobozok képesek összeszedni az összes egeret néhány napon belül.)

Élve fogó egércsapdák

 

Hol szerezhetünk be élve fogó csapdákat?

Legegyszerűbb dolga annak van, aki ellátogat egy kisállat börzére (pl. a monori börzére), vagy egy nagyobb vásárba. Ezeken a helyeken vehetünk házi készítésű élve fogó csapdákat. Egyetlen egeret fogó csapdáért 1000,- Ft-ot, több egeret begyűjtő csapdáért pedig 4000,- Ft-ot kérnek az ügyes kezű készítők. A vásárokban gyári csapdákat is találhatunk, melyek könnyebben tisztíthatók, mint a fából és fémből kézzel összeállított szerkezetek. (Ezek ára 1500,- és 6000,- Ft körül mozog.)

Webáruházakból is rendelhetünk élve fogó csapdákat. Elfogadható áron is (990,- Ft) és boros áron is (10.000,- Ft). Érdemes elkerülni a műanyag csapdákat, mert sok papagáj számára jó játékot jelent a gyenge egércsapdák szétrágása.

(Szívesen fogadjuk az Ön tapasztalatait is egerészés ügyben!)

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Önnek hány papagája van?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.