Mintavétel papagáj DNS vizsgálathoz

4.75 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.75 (28 szavazat)

Hogyan kell egy papagájból mintát venni egy DNS vizsgálathoz?Rövid videón megtekinthetjük, hogyan tudunk egyszerűen és szakszerűen tollmintát és vérmintát venni a papagájoktól egy ivarvizsgálathoz.

A magyarított videón Tony Silva, amerikai ornitológus mutatja be a fogásokat.

Miért van szükség vérvételre vagy DNS vizsgálatra?

A vérvétel oka lehet, hogy egyes madárbetegségeket felderíthessünk vele (szerencsére csak ritkán van rá szükség). Az ilyen vérételek általában vénából történnek, és állatorvos végzi el azt.

A papagáj vérvétel gyakoribb oka az, hogy a madár nemére kíváncsi a tenyésztő. A papagájok közül sok faj esetében a külső jegyek alapján, ránézésre nehezen, vagy egyáltalán nem lehet megállapítani azt, hogy az egyed melyik ivarhoz tartozik (pl. az arák vagy az aratingák esetében). Ezeknél a fajoknál szükség van az ivar meghatározására, melynek egyik módja a vérvétel és a DNS vizsgálat.

 

A madarak ivarvizsgálata többféle módon is történhet.

Az első lehetőséget ma már igen ritkán alkalmazzák.

papagaj endoszkop Vizuális meghatározás endoszkópos vizsgálattal

Az endoszkópia egy optikai műszeres vizsgálat, melynek során a belső szervek láthatóvá tehetők. A vizsgálat során azonnal eredmény születik, és nemcsak a madár nemi hovatartozásról, hanem a belső szervek egészségi állapotáról is tájékoztatást kapunk.

Az altatás (és a kisebb műtét) miatt kockázatos az endoszkópos vizsgálat, egy fertőzés veszélye is fenn áll, és a szállítás során, valamint a kényszerített vizsgálat előtt stresszes állapot alakulhat ki s papagájnál.

Az ivarszervek felismeréséhez nagyobb állatorvosi gyakorlat szükséges, mert a papagáj egy éves kora alatt a herék és a petefészek nehezen ismerhetők fel. Mindezek miatt – ma már - kerüljük endoszkópos vizsgálatot.

 

DNS alapú ivar meghatározás

A papagájok kromoszómáinak szerkezete nagyban eltér az emberétől, ahogy a madarak kromoszómáinak struktúrája is jelentősen különbözik az emlősökétől. Az szexuális különbségekért felelős kromoszómáknál ez a különbözőség még inkább fenn áll. Az emlősöknél az „X+X” kromoszóma pár a nőstény, az „X+Y” páros pedig a hím nemi jelleg kialakításában játszik szerepet.

madarak kromoszomai ZZ ZW XX XY A madaraknál ez a különbözőség pont fordítva alakult ki. Az azonos„XX” kromoszóma jelleg a hímeknél, a kétféle „XY” alak pedig a tojók esetében figyelhető meg. A biológusok azonban ezt „ZZ”-vel és „ZW”-vel jelölik, csak aztért, hogy megtévesszék Önöket. :-)

A genetikai ivarmeghatározás során a hím és a tojó genetikai különbségeit mutatják ki. Ezek a jelek molekuláris biológiai módszerekkel mutathatók ki. A DNS diagnosztika során a papagájokból vett DNS mintán elvégzik a próbát, és megkapják az eredményt. (A szakirodalom szerint ez a módszer 99,99%-os megbízhatóságú, és a vizsgálat minimális kockázattal jár, de ennek ellentmond a gyakorlott tenyésztők tapasztalata. Szerintük csak 95-97%-os a pontosság a tollminta vizsgálatok estében.) A test DNS tartalma a keléstől a madár haláláig - a teszt szempontjából - állandó, így a meghatározás bármely életkorban elvégezhető.

 

Mintavétel tollból (bőrből)

A mintavétel során ügyelni kell a tisztaságra. A kihúzott tollakat hűtés nélkül postai úton küldjük a laboratóriumba. Ha van gyűrű, ennek számát feltétlenül írjuk fel. Szakirodalom szerint a tollminták 3 hétig alkalmasak vizsgálatra, de egyes állatorvosok azt mondják, hogy csak néhány napig tárolhatjuk a tollakat a vizsgálat előtt. Próbáljunk meg kisebb vagy közepes méretű tollat kihúzni a madárból. A rövid tollacskák a hasról a közepesek a hátról származnak.

A vizsgálathoz 2-3 tollra van szükség. A nagyon kicsi tollak, pl. a szárny alatt nem ajánlottak. Figyeljünk arra, hogy a toll frissen kihúzott legyen, ne a röpde vagy kalitka aljáról szedjük fel az kihullott tollat! A vedlett toll mintavételre nem alkalmas.

Győződjünk meg róla, hogy a toll hegye is megvan (ott vannak az élő sejtek, amikre szükség van), ami a madárba volt beágyazódva (fehér színű). Nagyobb tollak vért tartalmazhatnak, ez nem baj, sőt jó!

A mintát tegyük egy borítékba, írjuk rá a madár azonosítóját mielőtt elküldenénk a laborba! 

 

Mintavétel vérből

Vérvétel esetén - amennyiben nem vagyunk rutinosak - elvihetjük állatorvoshoz is a madarat, hogy ő vegye le a vért, de a tűszúrásos módszer helyett a karomcsipeszes módszert is választhatjuk, és akkor magunk is elvégezhetjük a vérmintavételt.

karom lecsipes DNS vizsgalathoz Alkohollal töröljük le a madár körmét. Ügyeljünk arra, hogy a körömvágó csipesz alaposan le legyen tisztítva két minta között! Vágjuk le olyan rövidre a körmöt, hogy az vérezni tudjon.

Figyeljünk arra, hogy ez ne a tövénél vágjuk, mert az már fáj a madárnak. Ha nem jelenik meg azonnal vér, akkor kicsit nyomogassuk a madár ujját. Engedjük kicsit vérezni, és a vért itassuk fel a mintavételi lap sarkára.

Egy-két csepp vér elég. Hagyjuk megszáradni a lapot és utána tegyük be a zacskóba.

 

Hová küldhetjük a mintákat és mennyibe kerül a vizsgálat?

 
A legtöbb laboratórium egy hét alatt megküldi az eredményt e-mailben, és később levélben is. A vizsgálatokért előre kell utalnunk az összeget a labor honlapján megadott számlaszára.
A vizsgálatok ára attól függ, hogy hány mintát szeretnénk analizáltatni, így az összeg 2500,- Ft-tól 7000,- Ft-is terjedhet.

http://www.exomed.cz (https://www.facebook.com/exomed.cz/)
http://www.geschlechtsbestimmung.de/
http://www.laboklin.de/
http://www.avianbiotech.co.uk/

 

Magyar DNS ivarmeghatározó labor - AquiLabor

(tollból vagy vérből)

http://www.aquilabor.com/
https://www.facebook.com/aquilabor/

AquiLabor cím: 1077 Budapest Rottenbiller u 50.

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Az Ön papagájainak mi hiányzik?

Mit gondol, mire van szüksége a papagája(i)nak?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.