Színorgia (ahogy a madarak látják a világot)

4.8076923076923 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.81 (52 szavazat)

papagajok latasaAz UV fénynek köszönhetően a madarak egész más színben látják a világot, mint az emberek.

Az emberi színvilág 100-szorosának a látványa elképzelhetetlen számunkra, pedig madaraink egy ilyen csodálatos, sokszínű világot látnak.

Vajon milyennek látják egymást, hogy látják a táplálékot és milyennek látnak minket?

Az 1970-es évek elején véletlenül fedezték fel, hogy a madarak képesek látni az ultraviola (UV) fényt, miközben a galambok szín megkülönböztető képességét vizsgálták. A felfedezést érdekesnek tartották, de túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottak neki. Régebben még azt gondolták a kutatók, hogy a madarak látása ugyanolyan, mint az embereké, hiszen mind az ember, mind pedig a madarak nappal aktív élőlények, amelyek az élénk színeket jelzésként használják. Az elmúlt néhány évtized madarak látásával foglalkozó kutatásai ezért nagyon meglepő eredményt hoztak.

A legtöbb madár "negyedik színnek" látja az UV fényt!

Igazából az éjjel repülő madarakon kívül, mint a pl. baglyok, a legtöbb madár szeme sokkal érzékenyebb az ultraviola fényre, mint az általunk látható fénynek nevezett fényre. Látják ugyanazokat a színeket is, mint az emberek, de sokkal élénkebben és sokkal többféle színárnyalat megkülönböztetésére képesek. Az UV fény érzékelésével ráadásul látásuk sokkal nagyobb színtartományt ölel fel, mint a miénk.

Madarak és UV fény: "a szemen múlik minden"

Hogyan érzékelik a madarak az UV fényt?

A kérdés megválaszolásához ismernünk kell a madarak szemének felépítését. A legtöbb madárnál, így a papagájoknál is, a látás a legfontosabb érzékelési mód. A gerincesek közül a madarak retinája a legösszetettebb szerkezetű.

madarak latasa papagjok

A retina a szem fény érzékelésére szolgáló rétege. A retinában a fény érzékelésére szolgáló speciális fényérzékelő sejtek (fotoreceptorok), pálcikák és csapok találhatók. A pálcikák a sötét–világos megkülönböztetésére alkalmasak, de felbontásuk nem túl jó, és a színeket sem különböztetik meg. Segítségükkel csekély fénymennyiség mellett is lehetővé válik, hogy tárgyak körvonalait érzékeljük, de a részleteket nem látjuk. Ezért kis fényerő mellett nincs színlátás és megfelelő éleslátás sem. A csapok ezzel szemben csak jó fényviszonyok mellett működnek, akkor viszont sokkal több információt adnak: színek gazdag skáláját képesek feldolgozni. A színlátást és az éleslátást a csapok biztosítják.

Az emberi szemben a csapoknak három fajtája van, melyek a látható fény kis, közepes és nagyobb frekvenciájú tartományait képesek érzékelni (kb. 400-700 nm), azaz vörös, zöld és kék alapszíneket láttatnak. Ezt trikoromatikus látásnak nevezzük.

A madarak szeme viszont 4 féle csapsejtet tartalmaz (tetrakromatikus látás). A negyedik féle csapsejt a rövid hullámhossztartományú fény, vagyis az UV (ultraibolya) fény érzékelésére szolgál. Ráadásul mindegyik csapsejt tartalmaz egy speciális olajcseppet. Ez az olajcsepp egy nagy fénytörésű anyag, ami a fotoreceptorokban gyakorlatilag fényszűrőként működik. Ez nem csak azt jelenti, hogy ultraibolya tartományban is látnak, hanem azt is, hogy a vörös, kék és zöld színek mellett az ultraibolya színből keverednek ki az általuk érzékelt színek.

(Összehasonlításképpen: az emberi szem kb. 1 millió színárnyalat megkülönböztetésére képes. A tetrakromatikus látású állatok - pl. a papagájok - ezzel szemben 100 millió féle színt érzékelnek, ami óriási különbség. Gyakorlatilag nem is vagyunk képesek elképzelni sem, hogy mennyire másként látják a világot a madarak, mint mi.)

Mit láthat egy papagáj?

Készítettünk néhány interaktív fotót a színlátási különbségek bemutatására. Azt azonban ne felejtsük el, hogy csak szimulálni tudjuk a madarak által látható színvilágot, a valóságban bemutatni sosem lehet ezt a látványt az emberi szem gyengesége miatt.

Húzza el az elválasztó vonalát az egérrel (vagy mobilon az ujjával) a kép egyik oldalához!

before
after
 
           
before
after
 
madár szemmel --> seregély <-- emberi szemmel   madár szemmel --> beó <-- emberi szemmel
  • Miért nem papagájokat tettünk az interaktív fotókra?
    A papagájok színesnek látszanak számunkra is, ezért nem tudjuk szimulálni a plusz színeket a tollazatukban. (Pedig plusz színeik vannak.) Leginkább azok a madarak szemléltetik jól a látvány beli különbséget, amelyek színtelennek tűnnek az emberek számára, de a madarak szemével színesnek látszanak. (Joggal teszi fel a kérdést, hogy akkor miért nem az afrikai szürke jákó papagájt mutatjuk be UV-ben?! A válasz pedig egyszerűen az, hogy azért nem, mert a jákó tollazata - a jelenlegi tudásunk szerint - az UV-ben sem bővelkedik a színekben.)
     
  • Miért nem embereket tettünk a fotókra?
    Mert mi emberek, az emlősökhöz hasonlóan gyengén vagyunk csak színezve, és nem verünk vissza ultraibolya színeket. Tehát a papagájok pontosan olyan színűnek látnak bennünket, mint mi, saját magunkat.

 

papagaj uv

 

Folytatás:

Titkos ultraibolya jelek

 

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Önnek hány papagája van?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.