Klímaváltozás hatása a Krágen papagájra

2.7692307692308 1 1 1 1 1 Értékelés: 2.77 (13 szavazat)

Egyes testfüggelékek a hidegebb éghajlaton rövidülnekKiderült, hogy az Ausztráliában élő galléros papagájok (más néven krágen papagáj) szárnya az 1970-es évek óta fél centivel nőtt.

Dylan Korczynsky, a Notre Dame Egyetem professzora azt állítja, hogy ennek a klímaváltozás az oka.

Korczynsky a nyugat-ausztráliai Fremantle városában megrendezett ökológiai konferencián ismertette kutatási eredményeit.

- A klímaváltozással, vagyis a hőmérséklet emelkedésével növekszik a szárny hossza, hogy a madarak jobban tudjanak védekezni a hőség ellen. Alkalmazkodnak a környezethez – mondja Dylan Korczynsky.

A tanulmány szerzői megvizsgálták a nyugat-ausztráliai múzeumban őrzött mintegy 50 ezer példányt, amelyek közül a legrégebbi 1904-ből származik. Kiderült, hogy a faj az utóbbi négy évtizedben változott a legtöbbet.

(Az Euronews videójában sajnos „örvös sándor papagájnak” nevezik a galléros papagájt, egy helytelen angol fordítás miatt. Az Ázsiában honos kis sándor papagájnak nincs közük az Ausztrál galléros papagájhoz.)

- Ezek jó részt kutatási célokat szolgáló példányok például Perth-ből meg Kalgoorlie-ból – mutatja Ron Johnstone, a Nyugat-ausztráliai Múzeum madártani gyűjteményének kurátora.

A kutatók azt mondják, hogy a galléros papagáj esetében megfigyelhető változás az úgynevezett Allen-szabályt követi, miszerint a rokon fajok, illetve populációk egyes testfüggelékei (pl. fül, farok, végtagok) a hidegebb éghajlati viszonyok felé haladva rövidülnek a test nagyságához viszonyítva.

- Kutatásunk eredménye is azt bizonyítja, hogy a környezet jelentős hatást gyakorol a fajokra, jelen esetben az örvös papagájra – magyarázza Dylan Korczynsky.

A következő lépésként azt is megvizsgálják, hogy a világosabb sárgává váló tollazat is összefüggésbe hozható-e a klímaváltozással.

euronews logo
http://hu.euronews.com/2017/01/26/az-orvos-papagaj-szarnya-es-a-klimavaltozas 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik bűnt lehet megbocsátani?

Ön szerint mely papagájtartási bűnt lehet megbocsátani (valamilyen indokkal)?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.