Pálmazsír a papagájoknak. (Javasolt vagy tiltott?)

4.78125 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.78 (32 szavazat)

palmazsirA legtöbb papagáj szereti a pálmazsírt. Vajon miért? Minden bizonnyal, az íze miatt. A vadonban élő papagájfajoknál megfigyelték, hogy az étrendjük részét képezi az olajpálma gyümölcse.

A kérdés az, hogy a saját madarainkon kísérletezzük-e ki a választ arra a kérdésre, hogy szabad-e (netán muszáj) vagy inkább tilos pálmazsírt adni nekik?

 

 

Elsődleges, hogy ne keverjük össze az olajokat és a zsírtokat

Ne keverjük össze a pálmazsírt (amely pálmaolajból készül) a pálmamagolajjal. A pálmazsírt az olajpálma (Elaeis guineensis) termésének húsából sajtolják, és a magas béta-karotin tartalom miatt vöröses színű, míg a pálmamagolajat ugyanezen növény termésének magjából állítják elő és fehéres színű. palmaolaj palmamagolajTovábbá ne keverjük össze a kókuszolajjal sem, ami a kókuszpálma (Cocus nucifera) magjának szárított beléből készített növényi olaj.

A pálmaolaj (és így a pálmazsír is) a pálmafélék húsából kinyerhető olcsó zsiradék, melynek színe a narancssárgától a vörösbarnáig terjed. (Színét karotin-tartalma adja.) Frissen sajtolva ibolyához hasonló illatot áraszt és enyhe, de mégis jellegzetes íze van. Huzamosabb ideig levegőn tárolva színtelenné válik, szaga és íze avas jellegű lesz.

A pálmaolaj a margaringyártás alapanyaga. A hidrogénezés hatására szobahőmérsékleten szilárd disznózsírra emlékeztető állagúvá válik.
 

Szól-e valami a pálmazsír mellett?

Az A-vitamin hiány megszűntetése mindenképpen mellette szól. Igen sok papagáj szenved az A-vitamin hiányban, ami az immunrendszer gyengülésén keresztül hozzájárul ahhoz, hogy a betegségekre fogékonyabbak legyenek a madaraink, mint például az aszpergillózis (légzőrendszert megtámadó gombás betegség), és számos máj- és bőrbetegség. 

papagaj a vitamin hianyA madarakhoz értő állatorvosok szerint szinte minden házikedvencként tartott papagájt érint valamilyen szintű A-vitamin hiány.

Összehasonlításképpen:

Az ember számára az A-vitamin ajánlott napi adagja 2400-5000 NE, míg papagájok esetén ez 2000-4000 NE testsúly-kilogrammonként! Más szavakkal, egy 1 kg-os papagájnak ugyanannyi A-vitaminra lenne szüksége naponta, mint egy 70 kg-os embernek! Vagyis testméretükhöz viszonyítva a papagájok napi A-vitamin igénye nagyságrendekkel nagyobb, mint az emberé. Ráadásul számos kiváló A-vitamin forrás, mint a tej, a hal vagy a máj nem része a papagájok étrendjének.

 

Miért nem adható egyszerűen táplálék-kiegészítőként az A-vitamin?

Sokan azt gondolnák, hogy táplálék-kiegészítőként lenne a legegyszerűbb biztosítani a madaraink A-vitamin szükségletét. Ez sajnos tévedés, mivel a szintetikus A-vitamin számos veszélyt rejt.

Az A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin. Ez azt jelenti, hogy az állati szervezet nem tud olyan egyszerűen megszabadulni a feleslegtől, mint a vízben oldódó vitaminok esetén (pl. C-vitamin). Emiatt nagyon könnyű túladagolni, ami veszélyes, sőt akár életveszélyes is lehet. Ráadásul, nagyon nehéz felismerni, mert az A-vitamin mérgezés tünetei szinte azonosak az A-vitamin hiány tüneteivel (fenti kórképeken), ami tovább növelheti az esélyét annak, hogy tényleg túladagoljuk e vitamint. A papagájok, amik testtömegükhöz képest nagy A-vitamin igényű madarak, különösen veszélyeztetettek emiatt. Mégis mit lehet tenni?

Az A-vitamin pótlás megoldása; a béta-karotin adagolása

A béta-karotin – amellett hogy nagyon jó antioxidáns – az A-vitamin elővitaminja, amiből a testünk, és a papagájok teste is, egy enzim segítségével állítja elő az A-vitamint, amikor szükséges. A felesleges béta-karotin pedig kiürül a szervezetből, vagyis szinte lehetetlen túladagolni. Tehát sokkal jobb béta-karotin tartalmú táplálékot adni a madarainknak, mint A-vitamin étrendkiegészítő tablettát.

Miért pont a pálmazsír?

Miért nem sárgarépát javasolnak? Hiszen az is karotint tartalmaz. Szinte minden fogságban tartott papagájnak szüksége van A-vitamin pótlásra, még akkor is, ha amúgy egészséges és változatos az étrendjük. A fiatal madaraknak is szükségük van rá, egyrészt a fejlődés miatti fokozott A-vitamin igény miatt, másrészt azért, mert ebben a korban még kevésbé hatékonyan működik az az enzim, ami az előanyagokból, mint a béta-karotin, A-vitamint állít elő. A felnőtt madaraknak szintén kell, mivel a legtöbb idősebb madár nem teljesen egészséges, hanem küzd időnként valamelyik korábban említett betegség enyhébb vagy súlyosabb állapotával (amik egyébként igen elterjedtek a madarak között – kb. mint embereknél a nátha, stb.). beta karotinA kevésbé egészséges egyedek esetén a vitamin előanyagainak bontása nem annyira hatékony, mint egészséges társaiknál. Továbbá figyelembe kell vennünk azt is, hogy idősebb madarak esetén ez az (enyhén) vitaminhiányos állapot régóta fennállhat.

Mivel az egyedek között nagy különbségek lehetnek az A-vitamin előállításnak hatékonyságában, ezért érdemes a béta-karotin tartalmú táplálékokat mennyiségi korlátozás nélkül biztosítani papagájaink számára.

Ez legkönnyebben a pálmazsírral oldható meg, amelyben rengeteg a béta-karotin. A pálmazsír kb. 15-ször több béta karotint tartalmaz, mint a sárgarépa. A szintetikus A-vitamin készítményekhez viszonyítva ez nem árt a madarainknak, hiszen ahogy korábban említettük, a felesleg kiürül a szervezetből, viszont hatékonyan segít, hátulütők nélkül.

Végül, de nem utolsósorban, a pálmazsír fincsi csemege a legtöbb papagáj számára. A sárgarépát csak szétrágni szeretik, és a földre tarhálják, az helyett, hogy lenyelnék.

(Fentieken felül E vitamin, K vitamin, vas, cink, kálium és nátrium is van benne.)

Mi szól a pálmazsír ellen?

Egyszerűen fogalmazva: az előállítása és feldolgozása szól leginkább a pálmazsír ellen, ugyanis pálmazsír nem létezik a természetben. Az olaj előállításával még nincs semmi probléma, viszont a zsír készítése keményítéssel (részleges hidrogénezéssel) történik, mely során margarinná dolgozzák fel. (A szárított és/vagy derített olaj hidrogénezését hidrogén-gázzal, nyomás alatt, kb. 150 °C körülii hőmérsékleten, katalizátor jelenlétében (Ni) végzik. A katalizátort ezután 90 °C -on, szűréssel távolítják el.) A részleges hidrogénezés során transz-zsírsavak, illetve polimerek is keletkezhetnek. (Ez utóbbiak okozzák a problémát, viszont az eljárások tökéletesítésével a káros anyagok százaléka minimálisra csökkenthető.) Papagájaink számra akkora veszélyt jelent a pálmazsír, mint a mi számunkra a margarin vaj.

A másik probléma a pálmazsír előállítása során az, hogy a termelés fokozása miatt esőerdőket irtanak ki. Ez jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, illetve sok növény- és állatfaj (többek közt a papagájok) kipusztulásához.

Ráadásul ahová egyszer olajpálma-ültetvény kerül, ott soha többé nem nő erdő, mivel az olajpálma a gyökereiben olyan gátlóanyagot termel, ami kiöl minden más növényt és évtizedekig a talajban marad.

(India és Kína után Európa importálja a legtöbb pálmaolajat.)
 

Hogy etethetjük a pálmazsírt a papagájokkal?

A pálmazsír rendszerint szilárd halmazállapotú szobahőmérsékleten. A margarinhoz hasonlóan, kanállal vágható és kenhető pl. sómentes kekszre vagy valami hasonlóra. Meg is olvasztható, ha edényestől meleg vízbe tesszük (a csapból kiengedett forró víz teljesen elegendő ehhez), és ráönthető a madáreleségre.

A papagájok nagyon szeretik a pálmazsírral készült pattogatott kukoricát (természetesen só és más ízesítés nélkül). Meleg ételekhez adva is szívesen fogyasztják a papagájok, pl. tört burgonyához (vagy más főtt zöldséghez) adva.

Mire ügyeljünk a vásárláskor?

Lehetőség szerint bio pálmazsírt használjunk - ha egyáltalán találunk ilyet valahol - mivel azoknak nem hidrogénezéssel javítják a szilárdságát. Csak organikus minősítésű pálmazsírt vásároljunk, amennyiben nem akarunk a trópusi erdők kiirtásához hozzájárulni.

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Önnek hány papagája van?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.