Kalitka kérdések és válaszok

4.5263157894737 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.53 (19 szavazat)

papagaj kalitkaMiért készülnek többféle fémből, más-más kezeléssel, festéssel a kalitkák?

Rendeljünk-e külföldi webáruházakból kalitkát? Mire figyeljünk a használt kalitkák megvásárlásakor?

A (remélhetőleg) mindenki álat ismert kalitka követelmények taglalása helyett több olvasói - speciális, kalitkás - kérdésre válaszolunk...

 

Mindannyian tudjuk, hogy melyek a papagáj kalitkának a legfontosabb követelményei:

  • legyen tágas, hogy a madár szárnycsapásokat tehessen benne,
  • legyen tiszta, ürüléktől, romlott élelmiszerektől mentes,
  • legyen benne több ülőrúd, a madár mérete szerinti vastagságban,
  • legyen benne több játék, folyamatosan cserélve,
  • legyen fényben, de ne a tűző napon, stb.

Most azonban nem ezeknek - az általános követelményeknek - a részletezésével foglalkozunk, hanem néhány konkrét kérdése válaszolunk.

1. Tényleg számít, hogy milyen típusú madárkalitkát veszek?

A legfontosabb dolog, amit a kalitka kiválasztásakor figyelembe kell venni, az a madár mérete és személyisége. Mi értendő személyiség alatt?

kakadu zár kalitkáraHa a madarunk egy kakadu, ami hajlamos az aprításra vagy egy szabadulóművész ékfarkú papagáj (Aratinga faj), akkor például bonyolultabb zár kell a kalitkára (nem elég a normál, pattintós ajtó, legalább egy kettős irányban záródó riglire van szükség).

A rácsok anyaga és vastagsága a papagáj csőrének erejével arányosan kell emelkedjen. Egy normál  - keresekedelmi forgalomban lévő - kalitka rácsát pl. egy nagysándor papagáj is el tudja hajlítani és pálcikákra tudja töri.

Olyan madaraknak, amelyek szeretnek mászni, olyan kalitka kell, amiben sok a vízszintes rúd. A kalitkának megfelelően tágasnak kell lennie ahhoz, hogy a madár ki tudja nyújtani a szárnyát és körbe tudjon járni benne.

2. Az jó, ha használt kalitkát veszek?

A Jófogáson vagy akár börzéken használtan vett kalitkákat nem tudhatjuk, hogy milyen anyagok felhasználásával javították, festették újra. Azt sem tudhatjuk, hogy az előző madárnak volt-e valamilyen fertőző betegsége. Thasznalt kalitka 01ehát ha nem ismerjük a kalitka előéletét, akkor nem érdemes kockáztatnunk díszmadarunk egészségét.

Hasonlóképpen, az Vaterán vagy egy áruházban vásárolt kalitka is kérdéses lehet: az ilyen helyeken vásárolható díszes kalitkákat elsősorban dekorációs célokra gyártották, nem pedig arra, hogy madarak lakjanak bennük. Az ilyen kalitkák sokszor nem elég erősek a díszmadarak számára és balesetveszélyesek is lehetnek, mivel a díszítőelemek közé beszorulhat a papagáj ujja, nyaka vagy szárnya. A díszkalitkáknál használt anyagok sokszor mérgezőek a madarak számára, továbbá sokszor takarítás szempontjából sem praktikusak.

3. A külföldi webáruházakban árusított kalitkák biztonságosak-e?

Lehet kockázata annak, ha idegen országból származó kalitkát veszünk. Mivel nem minden országban egyformán szigorúak a gyártásra vonatkozó előírások, arra vonatkozóan, hogy mennyi ólmot vagy egyéb mérgező fémet tartalmazhat egy termék.

Nagy valószínűséggel azonban a hivatalos gyártók a megrendelő ország szabványainak megfelelő kalitkákat készítenek. Az is valószínű, hogy nyugat-európai országból szeretnének rendelni, és ott - be kell, hogy lássuk - jobban odafigylenek a kalitka készítők a biztonsági kérdésekre, mint a kelet-európai országokban. Ha kérdés merülne fel, telefonáljanak vagy írjanak e-mailt közvetlenül a gyártónak. A forgalmazótól tájékozódjanak a termékgarancia feltételeiről. Vegyék fel a kapcsolatot más madártartókkal, ill. speciális tanácsokért forduljahatnak madarakhoz értő állatorvosokhoz is.

4. Miért van olyan sokféle kidolgozású madárkalitka?

Az 1970-es évek végén, amikor az egzotikus madarak tartása hirtelen népszerűvé vált amiatt, hogy rengeteg, fogságban született, szelídített fiatal papagáj vált elérhetővé, nehéz volt a nagytestű madarak számára megfelelő kalitkát találni. Tipikusan fekete öntöttvas kalitkákat ajánlottak erre, és a rozsdásodás állandó probléma volt.

rozsdamentes kalitkaA növekvő keresletre a gyártók különféle anyagok használatával válaszoltak, mint például a hidegen hengerelt fém. A kalitkák különféle kialakítása a vásárlók igényeit követve fejlődött, és a porfestés (színezett műanyag por alapú festéket hordanak fel fémfelületre elektrosztatikus úton) igen népszerűvé vált a bevonat tartósságának és a változatos színeinek köszönhetően.

A metálfényű porfestékek előnye, hogy tartósak és jól néznek ki. Sokszor a piszok sem látszik meg túl hamar rajtuk. A nikkelezett és rézszínű bevonatok szintén igen kedveltek. E festékek tartósak ugyan, de örökké azért nem tartanak. A papagájcsőr itt-ott kárt tehet bennük, főleg olyan pontokon, mint ahol a madár ki-be járkál vagy ahol a hintajátékok felfüggesztési pontjainál megkopik a bevonat.

A napi kalitka karbantartás segít megóvni a bevonatokat, bármelyiket is választottuk. Tartsuk tisztán és szárazon a kalitkát és ezzel csökkenni fog a rozsda, az elszíneződés és a korrózió kialakulásának esélye.

Mivel papagájaink sokszor egy életen át elkísérnek minket, az emberek elvárják, hogy a kalitka is „élethosszig” kitartson. A modern megoldás erre a rozsdamentes acélból készült kalitka. Ez korróziómentes, szép és tiszta külsőt biztosít. Akár dekoráció is lehetne. A rozsda szóba se jöhet, bár ettől még a rozsdamentes acél is rendszeres tisztítást és karbantartást igényel. Időnként javítani kellhet, ilyenkor hegesztésben jártas szakemberhez forduljunk, mivel ez az anyag speciális felszerelést igényel.

5. A papagájom kalitkáján a bevonat sérült. Ki lehet javítani házilag?

A kérdés, hogy milyen mértékben sérült a bevonat. Valamennyi elhasználódás normális, hiszen a madarak használják a csőrüket, a karmaikat, ahogy mászkálnak a kalitkában. A hinták rögzítési pontjainál szintén kopik, a kifröccsenő víz vagy a kiszórt eleség is hozzájárulhat egy nem teljesen tökéletes bevonat sérüléséhez. Ha a sérülés minimális, egy kis javítás csodákra képes.

Külföldi gyártóval nem igazán lehet felvenni a lapcsolatot. Esetleg a magyar késztőtől kérhetünk tanácsot a festéssel kapcsolatban vagy esetleg egy kis üvegnyi javító festéket is vehetünk tőle. Néhány gyártó akár a kalitkát is újrafestheti. Vagy használjunk „baba-biztos” festéket a javításhoz, újrafestéshez. A „baba-biztos” azt jelenti itt, hogy gyermekjátékok és gyerekbútorok festésére kifejlesztették ki. Használat előtt olvassuk el a festék dobozán lévő utasításokat.

kalitka festes 01A kalitka festése előtt csiszoljuk meg a sérült részt, majd töröljük le körömlakk lemosóval benedvesített papírtörlővel. Soha ne használjuk a festéket a madarak közelében! Várjuk meg, míg jó idő lesz és jól szellőző helységben, garázsban vagy kint fessünk. Ügyeljünk rá, hogy a festékpermet ne menjen a díszmadarak élőhelyére. A festék szárazon ugyan ártalmatlan, de belélegezve a permetet mérgező lehet. A kalitkát legalább 48 órán át hagyjuk száradni, mielőtt a madarakat visszaköltöztetnénk oda, tehát készüljünk pótkalitkával a festés idejére.

Nem szabad az ülőrudakat lefesteni, hiszen ezeket a madaraink megrágják. Mégha a festék nem mérgező is, amikor megszárad, nem árt óvatosnak lenni. A nem toxikus kifejezés emberekre vonatkozik, a legtöbb festéket és vegyszert nem tesztelik díszmadarakon, ezért nincs teljes garancia a biztonságos használatra.

 

Kalitka készítő 

6. A kalitka még jó állapotban van, de a zár rész eltört. Meg tudja javítani a gyártó?

A legegyszerűbb dolog, ha egy barkácsáruházban felcsavarozható reteszt vásárolunk, melynek egyik felét a rácshoz, másik felét az ajtóhot csavarozzuk.

A kalitka alkatrészeinek cseréjét a kisállat-kereskedések nem igazán tudják megoldani, de néhány gyártó lehetővé teszi ezt. Ilyenkor a kereskedő meg tudja rendelni a megfelelő alkatrészt, de általában van valamennyi várakozási idő. A legtöbb kiskereskedő nagykereskedőkön keresztül rendel, és időbe telhet a beszerzés, ha a gyártónál épp nincs készleten a megfelelő alkatrész. Vagy közvetlenül vegyük fel a kapcsolatot a gyártóval.

Ha hegeszteni kell, vigyük a kalitkát megfelelő szakemberhez, aki ólommentes anyagokat használ! Győződjünk meg róla, hogy minden hegesztés sima és szépen eldolgozott.

7. Hogyan lehet eltávolítani a kalitkára cementesedett ürüléket?

kalitka tisztitasAz enzim- vagy citrus-alapú tisztítószerek (mosogatószererk) általában fellazítják a makacs rakásokat, amit azután le lehet törölni. Húsz perc áztatás tisztítószeres vatta segítségével elég szokott lenni. Az ételcet is igen hatásos szokott lenni.

A gőztisztító készülékek és a magasnyomású mosók is hasznosak. Van néhány, direkt madarak kalitkáinak tisztántartására kifejlesztett termék is. Leggyakrabban viszont a megelőzés a legjobb módszer. Töröljük le az ürüléket minden nap, mielőtt odaszáradna és hosszútávon órákat lehet megtakarítani vele.

8. A kalitkám már nem passzol a lakás dekorációjához. Át lehet festeni más színűre?

Nehéz garantálni, hogy a beszerzett festékek teljesen biztonságosak legyenek a madarak számára. Ha esetleg van rá pénzünk, akkor vegyük fel a kapcsolatot a gyártóval, hogy vállalják-e a kalitka újrafestését. Ha azonban magunk keresünk és találunk egy megfelelő, biztonságos festéket, akkor egy megcsiszolt dróton próbáljuk ki, hogy reakcióba lép-e a régi festékkel!

(Hacsak égbekiáltóan nem üt el a kalitka a lakás új színeitől, megpróbálhatjuk valahogy beleolvasztani az új környezetbe. Például néhány kalitkához hasonló színű párnával. Vagy a madarunk játékszereit és a kalitka egyéb tartozékait cseréljük a szobáéval megegyező színűre. Egy kis kreativitással a kalitka szebb lesz, mint valaha gondoltuk volna.)

9. Hogyan hat az általam választott kalitkatípus a házikedvenc madaramra?

A papagájok tágas kalitkát igényelnek mind fizikai, mind pszichés egészségük miatt. A kis repülő madaraknak kell a hely a fel s alá repkedéshez, a nagyobb madaraknak pedig ki kell tudniuk nyújtani a szárnyukat (amikor éppen be vannak zárva), továbbá játékokhoz és más „madártornához” is szükségük van a helyre. A hosszú farkú fajoknák, mint pl. az arák, a kalitka magasságára is ügyelni kell.

A legnagyobb kalitkát válasszuk, amit megengedhetünk magunknak és kényelmesen elfér a lakásunkban. Figyeljünk oda arra, hogy a kalitka rácsozata elég sűrű legyen ahhoz, hogy a madár ne tudja átdugni köztük a fejét, de elég távol legyenek egymástól ahhoz, hogy a lábujjai és a szárnya ne szoruljon be. Legyen elég hely a kalitkán belül az etetéshez szükséges edényeknek, játékoknak és ülőkéknek is!

(Ha nagyméretű kalitkát választunk, kérdezzük meg, hogy hegesztett-e vagy szétszedhető. A hegesztett kalitkák többnyire egy darabból állnak, míg a szétszedhető fajtákat otthon lehet összeszerelni, ahol használni szeretnénk. Legtöbbször ezek be sem férnének az ajtón összeszerelve. A kellemetlen meglepetéseket elkerülendő, vásárlás előtt mérjük le a szoba magasságát, szélességét, hosszát, a külső és belső ajtók szélességét és vessük össze a kalitka méreteivel. Ne feledkezzünk meg a kalitkából kiálló etetőkről és egyéb alkatrészekről sem!)

10. Létezik egyáltalán olyan, hogy rendetlenség-mentes díszmadárkalitka?

A válasz egyszerű: nem. :-)

Madaraink esznek, hullatják a tollukat, pancsolnak, szétrágják a játékaikat és valószínűleg többet piszkítanak, mint amit el tudnánk képzelni. Mégha mindez a kalitkán belül lenne is, maga a kalitka rendszeres tisztántartást igényelne.

A jó hír, hogy valamelyes előre tervezéssel és rendszeres karbantartással lerövidíthető a házimunka. Olyan kalitkát válasszunk, ami praktikus takarítás szempontjából is, azután pedig rendseresen takarítsuk. A piszkot és rendetlenséget könnyebb megszüntetni, amíg kicsi. Tisztítsuk meg az alsó lemezt hetente legalább egyszer. Töröljük le naponta a rácsot. Az ételecet és a víz keverékével könnyű a rozsdamentes acél rácsokat fényesen és tisztán tartani. (Soha ne használjunk fém fényező szereket a kalitkán, az összetevőik ártalmasak lehetnek a madarainkra.) Ha el szeretnénk kerülni atz ecetszagot, akkor inkább citromsavat használjuk, amit por alakban lehet megvásárolni és langyos vízben lehet oldani. (A citromsav emellett ugyanolyan jó, mint az ecet a vízkőmentesítésre is a konyhai eszközök tisztítása során).

Használhatunk elektromos levegőszűrőt is, hogy csökkentsük a házban szálló por mennyiségét.

11. Honnan tudhatom, hogy egy kalitka biztonságos-e a madaraimnak?

Olyan kalitkát vegyünk, aminek nincsenek éles sarkai vagy rosszul hegesztett illesztései! Vizsgáljuk meg a fém-és műanyag tálcák széleit, hogy rendesen le vannak-e csiszolva! Figyeljünk oda, hogy a kalitka rácsközei a madár méretéhez igazodjanak, és a rácsok és hegesztések elég erősek-e a lakója számára!

A levehető ajtórács fontos alkatrész, győződjünk meg róla, hogy jól is működik! Biztonságos zárakra és etetőtál-illesztési részekre van szükség, hogy megelőzzük a szökést. Kerüljük a lötyögős alkatrészű gyatra minőségű kalitkákat! Inkább kérjünk felvilágosítást a kalitka eredetéről.

Ha katilka készítőt ismer, kérjük ossza meg az Olvasókkal a térképen!

Adjon hozzá egy új jelölőt a tértképhez: /index.php/hu/papagaj-terkep.html?categories[]=9

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Az Ön papagájainak mi hiányzik?

Mit gondol, mire van szüksége a papagája(i)nak?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.