Kalitka kérdések és válaszok

4.5263157894737 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.53 (19 szavazat)

papagaj kalitkaMiért készülnek többféle fémből, más-más kezeléssel, festéssel a kalitkák?

Rendeljünk-e külföldi webáruházakból kalitkát? Mire figyeljünk a használt kalitkák megvásárlásakor?

A (remélhetőleg) mindenki álat ismert kalitka követelmények taglalása helyett több olvasói - speciális, kalitkás - kérdésre válaszolunk...

 

Mindannyian tudjuk, hogy melyek a papagáj kalitkának a legfontosabb követelményei:

  • legyen tágas, hogy a madár szárnycsapásokat tehessen benne,
  • legyen tiszta, ürüléktől, romlott élelmiszerektől mentes,
  • legyen benne több ülőrúd, a madár mérete szerinti vastagságban,
  • legyen benne több játék, folyamatosan cserélve,
  • legyen fényben, de ne a tűző napon, stb.

Most azonban nem ezeknek - az általános követelményeknek - a részletezésével foglalkozunk, hanem néhány konkrét kérdése válaszolunk.

1. Tényleg számít, hogy milyen típusú madárkalitkát veszek?

A legfontosabb dolog, amit a kalitka kiválasztásakor figyelembe kell venni, az a madár mérete és személyisége. Mi értendő személyiség alatt?

kakadu zár kalitkáraHa a madarunk egy kakadu, ami hajlamos az aprításra vagy egy szabadulóművész ékfarkú papagáj (Aratinga faj), akkor például bonyolultabb zár kell a kalitkára (nem elég a normál, pattintós ajtó, legalább egy kettős irányban záródó riglire van szükség).

A rácsok anyaga és vastagsága a papagáj csőrének erejével arányosan kell emelkedjen. Egy normál  - keresekedelmi forgalomban lévő - kalitka rácsát pl. egy nagysándor papagáj is el tudja hajlítani és pálcikákra tudja töri.

Olyan madaraknak, amelyek szeretnek mászni, olyan kalitka kell, amiben sok a vízszintes rúd. A kalitkának megfelelően tágasnak kell lennie ahhoz, hogy a madár ki tudja nyújtani a szárnyát és körbe tudjon járni benne.

2. Az jó, ha használt kalitkát veszek?

A Jófogáson vagy akár börzéken használtan vett kalitkákat nem tudhatjuk, hogy milyen anyagok felhasználásával javították, festették újra. Azt sem tudhatjuk, hogy az előző madárnak volt-e valamilyen fertőző betegsége. Thasznalt kalitka 01ehát ha nem ismerjük a kalitka előéletét, akkor nem érdemes kockáztatnunk díszmadarunk egészségét.

Hasonlóképpen, az Vaterán vagy egy áruházban vásárolt kalitka is kérdéses lehet: az ilyen helyeken vásárolható díszes kalitkákat elsősorban dekorációs célokra gyártották, nem pedig arra, hogy madarak lakjanak bennük. Az ilyen kalitkák sokszor nem elég erősek a díszmadarak számára és balesetveszélyesek is lehetnek, mivel a díszítőelemek közé beszorulhat a papagáj ujja, nyaka vagy szárnya. A díszkalitkáknál használt anyagok sokszor mérgezőek a madarak számára, továbbá sokszor takarítás szempontjából sem praktikusak.

3. A külföldi webáruházakban árusított kalitkák biztonságosak-e?

Lehet kockázata annak, ha idegen országból származó kalitkát veszünk. Mivel nem minden országban egyformán szigorúak a gyártásra vonatkozó előírások, arra vonatkozóan, hogy mennyi ólmot vagy egyéb mérgező fémet tartalmazhat egy termék.

Nagy valószínűséggel azonban a hivatalos gyártók a megrendelő ország szabványainak megfelelő kalitkákat készítenek. Az is valószínű, hogy nyugat-európai országból szeretnének rendelni, és ott - be kell, hogy lássuk - jobban odafigylenek a kalitka készítők a biztonsági kérdésekre, mint a kelet-európai országokban. Ha kérdés merülne fel, telefonáljanak vagy írjanak e-mailt közvetlenül a gyártónak. A forgalmazótól tájékozódjanak a termékgarancia feltételeiről. Vegyék fel a kapcsolatot más madártartókkal, ill. speciális tanácsokért forduljahatnak madarakhoz értő állatorvosokhoz is.

4. Miért van olyan sokféle kidolgozású madárkalitka?

Az 1970-es évek végén, amikor az egzotikus madarak tartása hirtelen népszerűvé vált amiatt, hogy rengeteg, fogságban született, szelídített fiatal papagáj vált elérhetővé, nehéz volt a nagytestű madarak számára megfelelő kalitkát találni. Tipikusan fekete öntöttvas kalitkákat ajánlottak erre, és a rozsdásodás állandó probléma volt.

rozsdamentes kalitkaA növekvő keresletre a gyártók különféle anyagok használatával válaszoltak, mint például a hidegen hengerelt fém. A kalitkák különféle kialakítása a vásárlók igényeit követve fejlődött, és a porfestés (színezett műanyag por alapú festéket hordanak fel fémfelületre elektrosztatikus úton) igen népszerűvé vált a bevonat tartósságának és a változatos színeinek köszönhetően.

A metálfényű porfestékek előnye, hogy tartósak és jól néznek ki. Sokszor a piszok sem látszik meg túl hamar rajtuk. A nikkelezett és rézszínű bevonatok szintén igen kedveltek. E festékek tartósak ugyan, de örökké azért nem tartanak. A papagájcsőr itt-ott kárt tehet bennük, főleg olyan pontokon, mint ahol a madár ki-be járkál vagy ahol a hintajátékok felfüggesztési pontjainál megkopik a bevonat.

A napi kalitka karbantartás segít megóvni a bevonatokat, bármelyiket is választottuk. Tartsuk tisztán és szárazon a kalitkát és ezzel csökkenni fog a rozsda, az elszíneződés és a korrózió kialakulásának esélye.

Mivel papagájaink sokszor egy életen át elkísérnek minket, az emberek elvárják, hogy a kalitka is „élethosszig” kitartson. A modern megoldás erre a rozsdamentes acélból készült kalitka. Ez korróziómentes, szép és tiszta külsőt biztosít. Akár dekoráció is lehetne. A rozsda szóba se jöhet, bár ettől még a rozsdamentes acél is rendszeres tisztítást és karbantartást igényel. Időnként javítani kellhet, ilyenkor hegesztésben jártas szakemberhez forduljunk, mivel ez az anyag speciális felszerelést igényel.

5. A papagájom kalitkáján a bevonat sérült. Ki lehet javítani házilag?

A kérdés, hogy milyen mértékben sérült a bevonat. Valamennyi elhasználódás normális, hiszen a madarak használják a csőrüket, a karmaikat, ahogy mászkálnak a kalitkában. A hinták rögzítési pontjainál szintén kopik, a kifröccsenő víz vagy a kiszórt eleség is hozzájárulhat egy nem teljesen tökéletes bevonat sérüléséhez. Ha a sérülés minimális, egy kis javítás csodákra képes.

Külföldi gyártóval nem igazán lehet felvenni a lapcsolatot. Esetleg a magyar késztőtől kérhetünk tanácsot a festéssel kapcsolatban vagy esetleg egy kis üvegnyi javító festéket is vehetünk tőle. Néhány gyártó akár a kalitkát is újrafestheti. Vagy használjunk „baba-biztos” festéket a javításhoz, újrafestéshez. A „baba-biztos” azt jelenti itt, hogy gyermekjátékok és gyerekbútorok festésére kifejlesztették ki. Használat előtt olvassuk el a festék dobozán lévő utasításokat.

kalitka festes 01A kalitka festése előtt csiszoljuk meg a sérült részt, majd töröljük le körömlakk lemosóval benedvesített papírtörlővel. Soha ne használjuk a festéket a madarak közelében! Várjuk meg, míg jó idő lesz és jól szellőző helységben, garázsban vagy kint fessünk. Ügyeljünk rá, hogy a festékpermet ne menjen a díszmadarak élőhelyére. A festék szárazon ugyan ártalmatlan, de belélegezve a permetet mérgező lehet. A kalitkát legalább 48 órán át hagyjuk száradni, mielőtt a madarakat visszaköltöztetnénk oda, tehát készüljünk pótkalitkával a festés idejére.

Nem szabad az ülőrudakat lefesteni, hiszen ezeket a madaraink megrágják. Mégha a festék nem mérgező is, amikor megszárad, nem árt óvatosnak lenni. A nem toxikus kifejezés emberekre vonatkozik, a legtöbb festéket és vegyszert nem tesztelik díszmadarakon, ezért nincs teljes garancia a biztonságos használatra.

 

Kalitka készítő 

6. A kalitka még jó állapotban van, de a zár rész eltört. Meg tudja javítani a gyártó?

A legegyszerűbb dolog, ha egy barkácsáruházban felcsavarozható reteszt vásárolunk, melynek egyik felét a rácshoz, másik felét az ajtóhot csavarozzuk.

A kalitka alkatrészeinek cseréjét a kisállat-kereskedések nem igazán tudják megoldani, de néhány gyártó lehetővé teszi ezt. Ilyenkor a kereskedő meg tudja rendelni a megfelelő alkatrészt, de általában van valamennyi várakozási idő. A legtöbb kiskereskedő nagykereskedőkön keresztül rendel, és időbe telhet a beszerzés, ha a gyártónál épp nincs készleten a megfelelő alkatrész. Vagy közvetlenül vegyük fel a kapcsolatot a gyártóval.

Ha hegeszteni kell, vigyük a kalitkát megfelelő szakemberhez, aki ólommentes anyagokat használ! Győződjünk meg róla, hogy minden hegesztés sima és szépen eldolgozott.

7. Hogyan lehet eltávolítani a kalitkára cementesedett ürüléket?

kalitka tisztitasAz enzim- vagy citrus-alapú tisztítószerek (mosogatószererk) általában fellazítják a makacs rakásokat, amit azután le lehet törölni. Húsz perc áztatás tisztítószeres vatta segítségével elég szokott lenni. Az ételcet is igen hatásos szokott lenni.

A gőztisztító készülékek és a magasnyomású mosók is hasznosak. Van néhány, direkt madarak kalitkáinak tisztántartására kifejlesztett termék is. Leggyakrabban viszont a megelőzés a legjobb módszer. Töröljük le az ürüléket minden nap, mielőtt odaszáradna és hosszútávon órákat lehet megtakarítani vele.

8. A kalitkám már nem passzol a lakás dekorációjához. Át lehet festeni más színűre?

Nehéz garantálni, hogy a beszerzett festékek teljesen biztonságosak legyenek a madarak számára. Ha esetleg van rá pénzünk, akkor vegyük fel a kapcsolatot a gyártóval, hogy vállalják-e a kalitka újrafestését. Ha azonban magunk keresünk és találunk egy megfelelő, biztonságos festéket, akkor egy megcsiszolt dróton próbáljuk ki, hogy reakcióba lép-e a régi festékkel!

(Hacsak égbekiáltóan nem üt el a kalitka a lakás új színeitől, megpróbálhatjuk valahogy beleolvasztani az új környezetbe. Például néhány kalitkához hasonló színű párnával. Vagy a madarunk játékszereit és a kalitka egyéb tartozékait cseréljük a szobáéval megegyező színűre. Egy kis kreativitással a kalitka szebb lesz, mint valaha gondoltuk volna.)

9. Hogyan hat az általam választott kalitkatípus a házikedvenc madaramra?

A papagájok tágas kalitkát igényelnek mind fizikai, mind pszichés egészségük miatt. A kis repülő madaraknak kell a hely a fel s alá repkedéshez, a nagyobb madaraknak pedig ki kell tudniuk nyújtani a szárnyukat (amikor éppen be vannak zárva), továbbá játékokhoz és más „madártornához” is szükségük van a helyre. A hosszú farkú fajoknák, mint pl. az arák, a kalitka magasságára is ügyelni kell.

A legnagyobb kalitkát válasszuk, amit megengedhetünk magunknak és kényelmesen elfér a lakásunkban. Figyeljünk oda arra, hogy a kalitka rácsozata elég sűrű legyen ahhoz, hogy a madár ne tudja átdugni köztük a fejét, de elég távol legyenek egymástól ahhoz, hogy a lábujjai és a szárnya ne szoruljon be. Legyen elég hely a kalitkán belül az etetéshez szükséges edényeknek, játékoknak és ülőkéknek is!

(Ha nagyméretű kalitkát választunk, kérdezzük meg, hogy hegesztett-e vagy szétszedhető. A hegesztett kalitkák többnyire egy darabból állnak, míg a szétszedhető fajtákat otthon lehet összeszerelni, ahol használni szeretnénk. Legtöbbször ezek be sem férnének az ajtón összeszerelve. A kellemetlen meglepetéseket elkerülendő, vásárlás előtt mérjük le a szoba magasságát, szélességét, hosszát, a külső és belső ajtók szélességét és vessük össze a kalitka méreteivel. Ne feledkezzünk meg a kalitkából kiálló etetőkről és egyéb alkatrészekről sem!)

10. Létezik egyáltalán olyan, hogy rendetlenség-mentes díszmadárkalitka?

A válasz egyszerű: nem. :-)

Madaraink esznek, hullatják a tollukat, pancsolnak, szétrágják a játékaikat és valószínűleg többet piszkítanak, mint amit el tudnánk képzelni. Mégha mindez a kalitkán belül lenne is, maga a kalitka rendszeres tisztántartást igényelne.

A jó hír, hogy valamelyes előre tervezéssel és rendszeres karbantartással lerövidíthető a házimunka. Olyan kalitkát válasszunk, ami praktikus takarítás szempontjából is, azután pedig rendseresen takarítsuk. A piszkot és rendetlenséget könnyebb megszüntetni, amíg kicsi. Tisztítsuk meg az alsó lemezt hetente legalább egyszer. Töröljük le naponta a rácsot. Az ételecet és a víz keverékével könnyű a rozsdamentes acél rácsokat fényesen és tisztán tartani. (Soha ne használjunk fém fényező szereket a kalitkán, az összetevőik ártalmasak lehetnek a madarainkra.) Ha el szeretnénk kerülni atz ecetszagot, akkor inkább citromsavat használjuk, amit por alakban lehet megvásárolni és langyos vízben lehet oldani. (A citromsav emellett ugyanolyan jó, mint az ecet a vízkőmentesítésre is a konyhai eszközök tisztítása során).

Használhatunk elektromos levegőszűrőt is, hogy csökkentsük a házban szálló por mennyiségét.

11. Honnan tudhatom, hogy egy kalitka biztonságos-e a madaraimnak?

Olyan kalitkát vegyünk, aminek nincsenek éles sarkai vagy rosszul hegesztett illesztései! Vizsgáljuk meg a fém-és műanyag tálcák széleit, hogy rendesen le vannak-e csiszolva! Figyeljünk oda, hogy a kalitka rácsközei a madár méretéhez igazodjanak, és a rácsok és hegesztések elég erősek-e a lakója számára!

A levehető ajtórács fontos alkatrész, győződjünk meg róla, hogy jól is működik! Biztonságos zárakra és etetőtál-illesztési részekre van szükség, hogy megelőzzük a szökést. Kerüljük a lötyögős alkatrészű gyatra minőségű kalitkákat! Inkább kérjünk felvilágosítást a kalitka eredetéről.

Ha katilka készítőt ismer, kérjük ossza meg az Olvasókkal a térképen!

Adjon hozzá egy új jelölőt a tértképhez: /index.php/hu/papagaj-terkep.html?categories[]=9

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mit szeretne látni a Papagáj Magazinban?

Jelölje meg, hogy milyen információkból szeretne többet látni a Papagáj Magazinban!

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.