Papagáj fiókák nevelése IV. - Etetés

4.5652173913043 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.57 (23 szavazat)

papagaj fiokak etetse 045Az emberi odafigyeléssel, a fiókák folyamatos monitorozásával elért tenyésztési eredmények figyelemre méltók.

A szakszerű (egészségi és szociális szempontokat egyaránt szem előtt tartó) kézzel nevelés hatására a fiókák életben maradási esélye magasabb, mint a szülők által nevelt fiókák esélye (és itt a „szakszerű”-n van a hangsúly).

 

 

Frissen kikelt, pár napos fiókák etetése

Ha a papagájszülők ott hagyják a tojásokat, vagy nem nevelik a fiókáikat, akkor a tojásokat keltetőbe tesszük (értékes, ritka fajoknál ez erkölcsi elvárás is a tenyésztővel szemben a faj létszámának növelése érdekében). A kikelés pillanatától etetni kell az árva kismadarat.

A nagyon fiatal fiókák etetése történhet kiskanállal, 1 ml-es fecskendővel, illetve szemcseppentővel is, ami talán a leghatékonyabb.

A fióka hidratálása nagyon fontos az egy-két napos fiókák számára. Ha nem biztosítjuk a megfelelő mennyiségű folyadékot számukra, akkor kiszáradhatnak. A hidratálás legjobb módja a fiziológiás sóoldat (természetesen a madaraknak megfelelő összetételű, pl. Vetafarm Spark). Ezt a fiziológiás sóoldatot keverjük össze fiókanevelő táppal és vízzel, úgy, hogy az állaga főzőtejszín sűrűségű legyen.

Az etetés időintervallumát a fióka begykapacitása határozza meg. Az első napokban 1-2 óránként szükséges. Az aprócska begynek nem szabad feszülni, akkor sem, ha madárka a kipukkadásig követeli az ételt.

 
Nevelés a szülőpárral együtt

A jobb oldali videón Chris Biro, amerikai papagájtenyésztő (és szabadon reptető) azt mutatja be, hogy lehet a papagáj fiókát felnevelni a szüleivel közösen. A kismadár kezdettől fogva találkozik a emberekkel és közben együtt van a szüleivel is.

Nagyon szép ez a módszer, azonban nem működne egy nagyon szelíd, kézzel nevelt papagáj szülőpár nélkül.

 

 

Idősebb fiókák etetése

Ahogy a fióka növekszik, egyre több tápot eszik etetésenként. A bekevert táp állaga ilyenkor már habtejszín állagú legyen. Etetni kb. 4 óránként kell, attól függően, hogy a begy milyen gyorsan ürül ki. A begynek tágulnia kell ahhoz, hogy több táplálékot tudjon befogadni. Mindig ügyeljünk arra, hogy ne töltsük túl a begyet.

Általánosságban, a begynek üresnek kell lennie a következő etetés kezdetekor, bár, ha nagyon kevés maradék van, az nem gond, de mindenképp 10% alatt kell lennie telítettség szempontjából. A begynek legalább egyszer teljesen ki kell ürülnie minden 24 órában, általában ez éjszaka történik meg, a reggeli etetés előtt (erről erősen megoszlik a tenyésztők véleménye). papagaj fiokak 500Ahogy a fióka nő, úgy a táplálék kiürülésének ideje is nőni fog, így az etetések között eltelt idő is nőni fog. Ökölszabály, hogy napi négyszer etessük a 3 hetesnél idősebb fiókákat addig, amíg a tollaik be nem borítják a szárnyaikat és a mellkasukat. Ezután lehet napi háromszori etetésre áttérni. Természetesen mindig alkalmazkodni kell az adott fiókákhoz és a begyük kiürülésének üteméhez kell igazítani az etetések gyakoriságát.

Ha megoldható, akkor ajánlott a fiókák tömegét naponta lemérni. Ha elkezdenek veszíteni a súlyukból, akkor az utalhat betegségre vagy nem megfelelő táplálásra. Így korán felismerve az esetleges problémát, általában időben kiküszöbölhető a nagyobb baj. A fiókákat reggel, az első etetés előtt mérjük, amikor üres a begyük.

Ne ijedjünk meg! Amikor a kismadár repülni tanul, akkor ösztönösen kevesebb eleséget fogad el tőlünk, hogy könnyebben a levegőbe emelkedhessen. Ez az időszak a stabil repülés elsajátításakor ér véget, és ismét több tápszert fog elfogadni a madárka. (Ekkor azonban már csökkentenünk kell az adagját. A repülés megkezdésétől fogyasztania kell a valódi eleségeket is.)

 

Önállóvá válás

Amikor a tollak teljesen kinőttek és kinyíltak a szárnyakon és a mellkason, akkor a fiókát áthelyezhetjük egy kalitkába. Rakjunk be alacsonyra egy ülőfát, hogy megtanulhassanak kapaszkodni. Biztosítsunk számukra apró szemű eleséget (konkrétabban: fürtös kölest), valamennyi friss gyümölcsöt. A csíráztatott magvak szintén kiváló táplálékai lehetnek a fiókáinknak. A fiókákat még mindig etetni kell naponta 3-4 alkalommal, de lassan el kell kezdeniük ismerkedni más táplálékokkal is. Ahogy elkezdenek eszegetni valamelyik felkínált eleségből, akkor tegyünk be nekik egy tálkában vizet is. Ebben eleinte csak fürdeni, pancsolni fognak, de később isznak is belőle.

fiatal papagajokA fiókanevelő táp iránti rajongásuk fokozatosan csökkeni fog és minden etetésnél egyre kevesebbet fognak belőle enni. Ez a folyamat mehet gyorsan, akár egy hét alatt is, vagy eltarthat 4-6 hétig is, ez fiókánként változó lehet. Ezalatt az időszak alatt a fiókák elkezdenek repülni tanulni. Eleinte még ügyetlenek és gyakran a falnak ütköznek. A fölösleges sérülések megelőzése végett figyeljünk arra, hogy az ablakoknál a függöny be legyen húzva és a tükröket is takarjuk le valamilyen textillel, mivel az ablaknak ütközés súlyos sérüléseket okozhat. Egy pár nap elteltével a fióka megtanulja irányítani a repülését és a pontos landolást. Ez egy nagyon fontos időszak a fióka életében, mivel ekkor fejlődik ki a koordinációs képességeinek nagy része. A leválasztás szempontjából is a legfontosabb időszak. Általában ez úgy zajlik, hogy a fiókát kiengedjük a kalitkából, kér egy pár falat tápot, majd elröppen valami mást csinálni.

A papagájok szárnytollaiból lecsippenteni egyrészt erkölcstelen dolog, másrészt pedig nem vezet semmilyen eredményhez. Olyan stressz uralkodik el a szárnyvágott madáron, mintha egy embernek hárakötnék a kezét hónapokra. Fiatal korban pedig szigorúan tilos a tollak megsértése, mert a legfontosabb életszakasz az egyensúly kifejlesztésében, a repülőizmok kifejlődésében és a légzsákok megfelelő méretének kialakulásában.

Amikor a fióka abbahagyja a nevelőtáp fogyasztását, nagyon fontos meggyőződnünk arról, hogy eszik-e elegendőt gyümölcsökből, zöldségekből és magvakból. Tartsuk szemmel a súlyát, hogy időben észrevegyük, ha fogyni kezdene (bár egy kevés súlyveszteség normális a leválasztás és a repülés tanulás alatt).

 

Kapcsolódó cikkek:

A fióka neveléssel kapcsolatos egyéb írások a Papagáj Magazinban:

kezzel nevelesrol 02c
Félrevezető infók a fiókák kézzel nevelésről

Néha félrevezető információkat olvashatunk az Interneten a papagáj fiókák kézzel nevelésével kapcsolatosan. A szociális kapcsolati oldalak íróvá tették azokat az embereket is, akik régebben nem publikáltak. Tovább...

papagaj kezzel neveles 084
Papagáj fiókák nevelése I. - Miért?

Állandóan visszatérő vitatéma a papagájtatrók között, hogy kézzel neveljük-e a fiókákat vagy hagyjuk a papagáj szülőkre ezt a feladatot.

Egyik oldal azzal érvel, hogy a kézzel nevelt fiókákból sokkal boldogabb és szelídebb házi kedvenc válik, amely jobban érzi magát az emberi környezetben.
Tovább...
papagaj nevelo doboz 00
Papagáj fiókák nevelése II. - A nevelő doboz

Fiókaneveléshez sokféle alkalmatosság létezik, a kismadaraink fajától, számától függően válasszuk ki a megfelelőt.
Tovább...

papagaj fioka neveles 03
Papagáj fiókák nevelése III. - Tápok, eszközök

A fiókáknak speciális összetételű – begytejhez hasonló – táplálékra van szükségük a megfelelő fejlődéshez és növekedéshez. Ez azt jelenti, hogy jó minőségű, direkt madárfiókák kézi etetésére kifejlesztett táppal kell őket etetni.
Tovább...

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Milyen papagájos esemény legyen Magyarországon?

(Több választ is megjelölhet.)

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.