Papagáj fiókák nevelése I. - Miért?

4.6904761904762 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.69 (42 szavazat)

papagaj kezzel neveles 084Állandóan visszatérő vitatéma a papagájtatrók között, hogy kézzel neveljük-e a fiókákat vagy hagyjuk a papagáj szülőkre ezt a feladatot.

  • Egyik oldal azzal érvel, hogy a kézzel nevelt fiókákból sokkal boldogabb és szelídebb házi kedvenc válik, amely jobban érzi magát az emberi környezetben.
  • A másik oldal pedig azt bizonygatja, hogy a papagáj szülők által felnevelt fiókák egészségesebek és jobb szülő válik majd belőlük később.

Természetesen mindkét fél érveiben lehet igazság. Hiszen ha bekukkantunk egy papagájfészekbe, akkor ott nemcsak az történik, hogy az szülő megeteti a fiókákat, hanem egy sor komplex kölcsönhatás megy végbe a fióka, a madárszülők és a testvérek között. A lassú ütemben ivaréretté váló, intelligens madarak számára - mint amilyenek a papagájok is – ezek a korai tapasztalatok nagyon fontosak az egészséges szocializációhoz. Azonban ahogy máshol sem, a valóság a papagájoknál sem fekete vagy fehér. Számos esetben az egyik vagy mindkét papagájszülő felhagy a fiókák gondozásásval, vagy akár meg is támadhatják azokat. Ilyenkor a fióka kiemelése a fészekből és annak kézzel nevelése elengedhetetlen részévé válik a fióka túlélésének. Tengernyi tapasztalat erősíti meg, hogy a kézzel nevelt fiókákból egészséges és boldog papagájok lesznek.

A videón a 1992-ben természetben kihalt a Spix arák fennmaradt egyedeit láthatjuk. A papagájokból alig maradt néhány élő példány a világon. Az eltelt évek alatt sikerült 100 egyed fölé emelni a fogságban tartott madarak számát a világ legmagasabb szintű tenyésztő központjainak odafigyelésével.

Ezekben a laboratóriumokban nemcsak kézzel nevelik a ritka papagájokat, hanem mesterséges megtermékenyítést is alkalmaznak a sikeres szaporodás érdekében.  

 

 

Miért kell emberi kézzel felnevelni a papagájokat?

Sok papagájfaj nem áll a kihalás szélén, mégis kézzel nevelik a fiókáikat. Milyen céllal? 

kezzel nevelt papagaj 02

A válasz egyszerű, a papagájok nem olyan mértékben háziasított állatok, mint a kutyák. A fiókák a születésük (kikelésük) pillanatában nem szelídek. Inkább hasonlítanak a macskákra, amelyek távolságtartók maradnak egész életükben, ha nem az emberek közelében nevelkednek. Ha egy kiscica nem érintkezik az emberekkel az élete első hónapjaiban, akkor vad marad. A papagájok is ilyenek, az első hetek, hónapok meghatározók a szelídségük kialakulásában.

Egy - sokak által elismert - magyar papagájtartó hölgy sorait idézzük:

„Véleményem szerint a kis házi kedvencek élete akkor lesz boldog, ha nem félnek az emberektől, nem menekülnek a gazdáik elől, akik e jó tulajdonság következményeként rendszeresen szabadon engedik őket a lakásban, hogy repülhessenek, bohóckodhassanak, kedveskedhessenek nekik.

Sajnos nem minden házi kedvenc szelíd!

Azok a kismadarak, amelyeket kizárólag csak a papagáj szüleik nevelnek fel (és csak az odúból való kirepülésük után láthatnak először embereket), azok soha nem lesznek olyan bátrak és kedvesek, mint azok a papagájok, amelyek fióka koruktól megszokják az emberek közelségét.

Azok a madárkák, akik félnek az emberektől (nem engedik megsimogatni sem magukat), sajnos állandó stresszben élik le az életüket. Félve kapaszkodnak a kalitka hátoldalán, amikor közelítünk hozzájuk és vergődni kezdenek, ha feléjük nyúlunk. Ennek az lesz a következménye, hogy a vad papagájok gazdája egyre ritkábban engedi ki a madarakat a szobába, mivel az elfogásuk és a kalitkába való visszadugásuk nagyon nehéz. Sőt a problémát tetézi, hogy minden egyes elfogási hajsza még távolabb taszítja a madarat a gazdájától.„

Forrás: http://www.szelidpapagajok.hu/
 

indian papagajjalMár az aztékok is kézzel nevelték a papagájokat

Akárhogy is, a papagájok kézzel nevelése igen hosszú időre nyúlik vissza. Az első kézi etetésről szóló írásos emlékek az amerikai kontinens trópusi területeiről származnak, XI. századi azték krónikákban (a spanyol hódítások előtti időkből) találkozhatunk velük, melyekben leírják, hogy bébi papagájokat gyűjtöttek be az erdőből és kézzel etetve nevelték fel őket, hogy házi kedvencként tarthassák és taníthassák őket.

 

Meggondolandó

Madártenyésztőként többféle okunk is lehet arra, hogy kézzel neveljünk fiókákat; pl. a papagájszülők nem megfelelő utódgondozása, másoknak szánt vagy magunknak megszelídített fióka nevelése, stb. Bármi legyen is az ok, egy dolog biztos: fontos, hogy a papagáj tenyésztőnél mindig rendelkezésre álljon a fiókák kézzel neveléséhez szükséges felszerelés, hogy (szükség esetén) azonnal használhassa azokat.

A fiókák kézzel nevelése felemelő érzés, de rendkívül időigényes is egyben. Mielőtt bárki is belevágna, alaposan gondolja végig, hogy tényleg rá tudja-e szánni a szükséges időt és türelmet (ami adott esetben két óránkénti, folyamatos, éjjel-nappali gondozást jelent, heteken keresztül). A madárfiókák felnevelése megterhelőbb feladat, mint mondjuk a kiscicák vagy kiskecskék cumisüveges felnevelése.

latogatas papagaj tenyesztonelA cikksorozat első részeiben néhány fontos tapasztalatot szeretnénk megosztani olvasóinkkal, hogy egészséges és boldog a papagájokat tudjanak nevelni.

Szívből ajánljuk, hogy, aki először vág bele fiókák felnevelésébe, kérjen tanácsot egy tapasztalt tenyésztőtől és kérje meg, hogy mutassa meg az alapvető technikai fogásokat is! Megéri, mert a kismadár élete és boldogsága függhet tőle.

 

Mikor kezdjük el a kézi etetést?

Sokkal könnyebb dolgunk van azokkal a fiókákkal, amelyeket pár hétig a szüleik nevelnek, amíg el nem kezd kinyílni a szemük. Ez azt jelenti, hogy a szülők végzik el a legnehezebb kezdeti lépéseket, beleértve a nagyon sűrű éjszakai etetéseket is. bebi papagaj nyilik a szeme(Az első két hét során szülők a begytejjel átadják az emésztéshez szükséges, specifikus baktériumokat is a kicsiknek.) Viszont arra ügyeljünk, hogy ha túl későn választjuk el a fiókát a szüleitől, akkor esetleg nagyon nehezen fogja elfogadni a fióka nevelő tápot.

Esetenként szükséges lehet a fiókákat már kikelésüktől fogva etetni. Ez nagyon nehéz és rendkívül időigényes is, főleg kistermetű fajoknál, ezért csak vészhelyzetben csináljunk ilyet. (Pl. a tojásból kikelt egy-két napos törpepapagáj fióka csak egyetlen csepp tápot képes elfogyasztani egy étkezés alkalmával, ezért óránként, tehát naponta majdnem 24-szer van szüksége az etetésre, melynek időpontjait még halk ciripeléssel sem jelezi.)

 

Kapcsolódó cikkek:

A fióka neveléssel kapcsolatos egyéb írások a Papagáj Magazinban:

kezzel nevelesrol 02c
Félrevezető infók a fiókák kézzel nevelésről

Néha félrevezető információkat olvashatunk az Interneten a papagáj fiókák kézzel nevelésével kapcsolatosan. A szociális kapcsolati oldalak íróvá tették azokat az embereket is, akik régebben nem publikáltak. Tovább...

papagaj nevelo doboz 00
Papagáj fiókák nevelése II. - A nevelő doboz

Fiókaneveléshez sokféle alkalmatosság létezik, a kismadaraink fajától, számától függően válasszuk ki a megfelelőt.
Tovább...

papagaj fioka neveles 03
Papagáj fiókák nevelése III. - Tápok, eszközök

A fiókáknak speciális összetételű – begytejhez hasonló – táplálékra van szükségük a megfelelő fejlődéshez és növekedéshez. Ez azt jelenti, hogy jó minőségű, direkt madárfiókák kézi etetésére kifejlesztett táppal kell őket etetni.
Tovább...

papagaj fiokak etetse 045
Papagáj fiókák nevelése IV. - Etetés

Az emberi odafigyeléssel, a fiókák folyamatos monitorozásával elért tenyésztési eredmények figyelemre méltók.

A szakszerű (egészségi és szociális szempontokat egyaránt szem előtt tartó) kézzel nevelés hatására a fiókák életben maradási esélye magasabb, mint a szülők által nevelt fiókák esélye Tovább...

 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Milyen papagájos esemény legyen Magyarországon?

(Több választ is megjelölhet.)

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.