Félrevezető infók a fiókák kézzel nevelésről

4.8444444444444 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.84 (45 szavazat)

kezzel nevelesrol 02cNéha félrevezető információkat olvashatunk az Interneten a papagáj fiókák kézzel nevelésével kapcsolatosan. A szociális kapcsolati oldalak íróvá tették azokat az embereket is, akik régebben nem publikáltak.

A közösségi weboldalakon olyannyira felerősödött a különvélemények hangereje, hogy azok képesek elnyomni a józan többség hangját. A különvélemények sajnos sok esetben tévedéseken alapulnak.

 

Példa az internetes hiedelmekre:

Talán emlékszünk azokra a régebbi YouTube videókra, amelyek példásan bizonyították, hogy a hiedelmeket az emberek tömegei tényként kezelik, és adják tovább egymásnak. Egy elhíresült videóval „bebizonyították”, hogy több – egymás felé fordított – mobiltelefon között kipattogott a kukorica, amikor a mobilokat felhívták. A videó láttán több ezer szülő tiltotta meg a gyermekének, hogy a mobiltelefont a füléhez emelje, pedig csak egy hiedelemről volt szó. Akik nem gondolták át, vagy nem jártak utána a rádiótelefonok és a mikrohullámú sütők működése közti óriási különbségnek, azok mind elhitték a látottakat, sőt tovább terjesztették a mikrohullámot sugárzó mobiltelefonokról szóló rémhíreket.

A fenti hasonlatra azért volt szükségünk, hogy érzékeltessük, mit okoznak azok a félrevezető internetes tartalmak, amelyek összemossák a papagájok magányosan tartása során fellépő szörnyűségeket a papagájok kézzel nevelésével.

 

Adatokkal alátámasztott tévedés

Hogy vesszük a bátorságot, hogy a vizsgálatokkal és a statisztikai adatokkal is alátámasztott eredményeknek ellent mondjunk? A papagájok kézzel nevelése pszichés zavarokat okoz, ezt olvastuk az Interneten, hogy merjük ezt megkérdőjelezni? Cikkünkben kifejtjük ennek az okát.
 
(Aki még nem köteleződött le a kézzel neveléssel szemben, az be tudja fogadni az írásunkat. Aki pedig már elköteleződött a kézzel nevelés ellen, annak meggyőzésére nincs esélyünk, mert a „tények már nem befolyásolják az ő tisztán látását”.)

 

Súlyos papagájtartási problémák

A fogságban tartott papagájok 10%-ánál fordulnak elő pszichés zavarok, melyekben két fő problémakörbe tartoznak:

 • tolltepes papagajA problémák között a legsúlyosabb az öncsonkítás vagy a tolltépés. Az intelligens madarak megőrülnek a helytelen fogva tartási körülményektől. Bánatukban öngyilkosok lennének, ha erre képesek lennének, de mivel ezt nem tudják megtenni, ezért fokozatosan teszik tönkre a saját testüket.
   
  (A papagájtulajdonosok 10%-a nem tud, vagy nem akar megfelelő tartási körülményeket biztosítani a nagytestű, nagyon intelligens papagájoknak, pl. az aráknak, jákóknak, kakaduknak, amazonoknak. Ez a tolltépés és ez az öncsonkítás oka. Szerencsére a kisebb papagájok jobb helyzetben vannak, mert ezeknek a gazdái elfogadható tartási körülményeket biztosítanak a számukra.)
   
  A tolltépés multifaktoriális betegség, melynek fő okai a következők:
   
  • magányos tartás,
  • korlátozott mozgáslehetőség (szűk kalitkában tartás),
  • ingerszegény (unalmas) környezet,
  • rövid ideig tartó táplálkozások (a könnyen megszerezhető, tömény takarmány miatt),
  • eldugott sarokban tartás (nincs kilátás az ajtón és az ablakon),
  • néhány faj esetén genetikai gond áll a háttérben (pl. a venezuelai amazonok 1%-ánál),
  • és még sok egyéb oka lehet (pl. gombás fertőzés, helytelen tápálás, macska közelsége, stb.).
 • kakadu tamadasA másik pszichés probléma pedig a szexuális hovatartozás zavara. A magányosan nevelt és hosszasan egyedül tartott papagájok vonzódni kezdenek a gazdájukhoz, vagy annak egyik családtagjához. Ezt a végletekig fokozzák, és a többi embert megtámadják féltékenységükben. Ezután az következik, hogy a madarat nem merik kiengedni a ketrecből és elkezdődik a madár leépülése. Amikor ez bekövetkezik, akkor a fajtárs beszerzése is késő, mert több éves rehabilitáció szükséges az identitászavar helyreállításához.

 

A megtévesztő információ

A fent felsorolt súlyos problémákat esetenként a papagájok kézzel neveléséhez kötik. Nemcsak a bulvár portálok teszik ezt, hanem szakanyagokban is előfordul, hogy összemossák a helytelen papagájtartást és a fiókák kézzel nevelést.

A papagájos szakírók is tévednek?

A papagájok boldogabb életéért küzdő szakemberek és állatvédők mind jó szándékú emberek, és a statisztikai adatokat is pontosan közlik. Azonban a számadatok mögött rejlő másodlagos összefüggés elkerüli a figyelmüket.

maganyos papagajA két legfontosabb mentális zavar, ami a házi kedvenceinket sújtja; nevesül az öncsonkítás és az identitás zavar csak azoknál a papagájoknál fordulhat elő, amelyek kezesek. Az ember által felnevelt papagájok kerülnek ilyen sanyarú helyzetbe. A tudatlan gazdák mindegyike szelíd madarat vásárol magának és tartja fogva éveken át helytelenül; szűk helyen, unalmas környezetben, magányosan a szerencsétlen áldozatot.  

Amikor a pszichés zavarok megjelenését összevetjük a papagájok szelídségével (és ebből statisztikai adatsort állítunk össze), akkor azt tapasztaljuk, hogy csak a szelíd (kézzel nevelt) madaraknál fordulnak elő a mentális problémák. A tenyésztőknél lévő vad (nem kézzel nevelt) papagájoknál pedig nincsenek pszichés zavarok. Az eredmény egyszerű: „a kézzel nevelés sérülést okoz a papagájok elméjében”.

 

Valós információ

A szakaszerű fióka nevelés nem okoz problémát a madaraknál. A kézzel nevelt papagájok egészségesek, nincsenek szervi vagy mentális problémáik.
(A szakszerű nevelés azt jelenti, hogy természetközeli módon neveljük - odúszerű dobozban, testvérekkel együtt -, és tudományosan kifejlesztett - minden szükséges elemet tartalmazó - tápszerekkel etetjük a fiókáinkat.)

kezzel nevelt papagaj boldog 01Célunk az, hogy a helytelen papagájtartást szorítsuk le 10% alá! Az újdonsült papagájtulajdonosokat világosítsuk fel a madarak igényeivel kapcsolatban! Nem a szelídítést kell megtiltanunk a tenyésztők számára, hanem az embertelen tartási körülményeket kell szabályoznunk néhány szívtelen állattartónál.

A házi kedvencek élete is boldogabb, ha szelídek és kölcsönös bizalmat alakítanak ki a gazdival és családdal. A boldogságukhoz azonban szükségük van a fajtársaikra, tágas helyre és ingerekben gazdag környezetre is.

 

Kapcsolódó cikkek:

A fióka neveléssel kapcsolatos egyéb írások a Papagáj Magazinban:

papagaj kezzel neveles 084
Papagáj fiókák nevelése I. - Miért?

Állandóan visszatérő vitatéma a papagájtatrók között, hogy kézzel neveljük-e a fiókákat vagy hagyjuk a papagáj szülőkre ezt a feladatot.

Egyik oldal azzal érvel, hogy a kézzel nevelt fiókákból sokkal boldogabb és szelídebb házi kedvenc válik, amely jobban érzi magát az emberi környezetben.
Tovább...
papagaj nevelo doboz 00
Papagáj fiókák nevelése II. - A nevelő doboz

Fiókaneveléshez sokféle alkalmatosság létezik, a kismadaraink fajától, számától függően válasszuk ki a megfelelőt.
Tovább...

papagaj fioka neveles 03
Papagáj fiókák nevelése III. - Tápok, eszközök

A fiókáknak speciális összetételű – begytejhez hasonló – táplálékra van szükségük a megfelelő fejlődéshez és növekedéshez. Ez azt jelenti, hogy jó minőségű, direkt madárfiókák kézi etetésére kifejlesztett táppal kell őket etetni.
Tovább...

papagaj fiokak etetse 045
Papagáj fiókák nevelése IV. - Etetés

Az emberi odafigyeléssel, a fiókák folyamatos monitorozásával elért tenyésztési eredmények figyelemre méltók.

A szakszerű (egészségi és szociális szempontokat egyaránt szem előtt tartó) kézzel nevelés hatására a fiókák életben maradási esélye magasabb, mint a szülők által nevelt fiókák esélye Tovább...

 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Mit szeretne látni a Papagáj Magazinban?

Jelölje meg, hogy milyen információkból szeretne többet látni a Papagáj Magazinban!

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.