Szabad papagájok és szabad szellemű papagájtartók

4.6551724137931 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.66 (29 szavazat)

Szabad papagájok és szabad szellemű papagájtartók Az ázsiai országok gyors ipari fejlődése mellett, ugyanolyan ütemben fejlődik az avikultúrájuk (madártartási kultúrájuk) is.

Míg az aggastyánok a szűk, kör-kalitkákban bámulják a díszmadaraikat, addig a fiatal generáció tagjai egy boldogabb papagájtartás mellett tették le a voksaikat.

Ázsia madártartóiról nem igazán szoktunk pozitívan szólni itt Európában, de úgy látjuk, hogy már érdemes példát vegyünk néhány távol-keleti ország papagájtartó egyesületétől!

A madártartási kultúrát nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. A különböző generációk együtt élnek egymással, de mégis különbözőképpen ítélik meg a helyes madártartást. Leginkább a társadalom idősebb korosztályai azok, akik el tudják fogadni az állatok szűkös körülmények közötti fogva tartást, a fiatalabbak – ezzel szemben – inkább a liberálisabb eszméket vallják, és nem tekintik dísztárgyaknak a papagájaikat. Ha Thaiföld vagy Indonézia avikultúráját vizsgáljuk, akkor nagy a kontraszt a két hozzáállás között. Bőséggel találunk példát a legsilányabb madártartási körülményekre is és egyidejűleg a legszabadabb papagájtartásra is.

fiatal papagajtartok idos papagajtartok
Fiatal papagájtartó generáció játszótere;
szabadabb, kedvesebb, gyengédebb.
Idősebb ázsiai papagájtartó generáció játszótere;
egy papagáj pokol a fiatlok szemében.

 

Magyarország avikultúrája nem ennyire kontrasztos

Lassabban fejlődik a gazdaságunk és a madártartó kultúránk is. Mondhatnánk azt is, hogy „nem olyan mélyről indultunk”. Általában kistestű papagájokat tartunk, melyeket a legtöbben már nem gyömöszölünk be cipős doboznyi kalitkákba, mint az ázsiai konzervatívok, de a szelíd, szabadon reptethető madaraink száma is csekély. (Megjegyzendő, hogy csak az emberi kézzel nevet, kismadarak válnak alkalmassá arra, hogy a szabad repülés után vidáman visszatérjenek a gazdájukhoz és papagáj társaikhoz. A madár szülők által felnevelt fiatal papagájok – a tapasztalatok alapján, sajnos – nem alkalmasak a feladatra. A gondosan kézzel felnevelt madárkák képesek csak stressz mentesen mozogni az emberek között, ezért sajnos csak nekik tudjuk megadni a szabadság örömét.)

Amikor egy ország eljut arra a szintre, hogy jogszabályokkal is megkövetelje az állattartás elfogadható feltételeit, akkor a törvényt már nem az állatvédők írják meg, mert a törvényhozók maguk is képessé válnak rá. A kulturális fejlődés hosszú évei alatt az idős generációk átadják a helyüket a fiataloknak, akik ezáltal döntési pozícióba kerülnek, és megtörténhet az idejét múlt állattartási jogszabályok átírása. (Egészen közeli példa erre, amikor Magyarországon lekerült a kutyákról a lánc, vagy amikor betiltották a kör alakú kalitkákat. Ennek csak akkor tudott eljönni az ideje, amikor egy olyan korosztály jutott el a törvényhozásig, mely tagjainak a szemében a kutyaláncolás vagy a madarak körbe zárása már bűnnek számított. Az előző generáció tagjai nem hoztak volna törvényt ez ügyben soha, mert erkölcsileg másként ítélték meg ezeket a cselekedeteket.)

Az állatvédőknek nagyobb szerepük van a fiatalok gondolkodásának a formálásában, mint a törvényhozásban. Amikor egy állatvédő jogi eszközökkel próbál fellépni egy erkölcsileg nehezen eldönthető ügyben, akkor rengetegen ellene fordulnak, mert nem tudnak azonosulni az ő erkölcsi szintjével. Amikor viszont gyerekeket (vagy felnőtt érdeklődőket) oktat a helyes állattartásra, akkor sokan melléállnak, sőt támogatást is adnak hozzá. Hazánkban egyidejűleg láthatunk példákat az ellenszenvet kiváltó, támadó jellegű állatvédelmi próbálkozásokra is, és a sikert arató állatjóléti, gondolkodásformáló tevékenységekre is, ráadásul ugyanazon személyektől.
 

Az avikutúrával kapcsolatos gondolatok után lássuk végre a reptetést!

Visszatérve az ázsiai reptetésekre tekintsünk meg egy videót Yala városból, Thaiföldről, ahol a papagájtartók éppen a gyerekkel és a járókelőkkel ismertetik meg az állatszeretet!

Ara papagájok, nappapagájok és több mint tízféle más faj segít az érdeklődőknek, hogy megtapasztalják azt a kedvességet és gyengédséget, amit az okos kis madarak nyújtanak az embereknek.

Szórakoztató és izgalmas dolog is egyben, amikor a papagájainkat láthatjuk szabadon repülni. Valójában ez minden papagájtartó vágya, és az elmúlt három év alatt rengetegen csatlakoztak a szabadon reptető csoporthoz, amely 2017-re már 60 madárfaj egyedeit repteti. A tulajdonosok előnyben részesítik a hosszú életű fajokat, melyek idős korukig velük maradhatnak. Ha egy madár elvesztené a gazdáját, akkor a reptető csoport tagjai magukhoz veszik az árván maradt papagájokat. A papagáj gazdák eleinte csak a repülőtéren kezdték a reptetéseket, és csak később bátorkodtak a város forgalmas tereire behozni kedvenceiket, amikor azok már sok tréningen túl voltak.

Számunkra, magyarok számára kicsit humoros azt látni, hogy az őshonos ázsiai papagáj fajokat nem részesítik előnyben a thaiföldi, indonéz vagy malajziai papagájbarátok. Szinte kizárólag dél-amerikai, ausztrál és afrikai fajokat tartanak. Azonban – lássuk be -, hogy mi magyarok sem varjakat és hollókat szeretnénk reptetni, amelyek amúgy is lépten, nyomon körülöttünk repkednek! 

A következő videónkon az indonéz papagájreptető egyesületek összejövetelét láthatjuk. Ők nem attól tartanak, hogy túl hideg van odakint, és a madaraik megfáznak, hanem sokkal inkább a hőségtől óvják a papagájaikat. A kiválasztott nap (április 23.) pont megfelelő volt a reptetésre, mert borús volt az idő.

Büszkék arra, hogy az madaraiknál nem ismert az agresszió és a tolltépés, melyről sokat hallottak más papagájtartóktól.

A kezdőket egy stadionban fogadják, ahol biztonságos körülmények között próbálhatják ki a kedvencüket, hogy mennyire ragaszkodik hozzájuk.

A repülőtéren madarászó indonéz csapattól megtudtuk, hogy nem először tréningezik itt a papagájaikat, és azt is, hogy soha nem nyírták meg a madaraik szárnytollait, amikor kivitték őket a szabadba. Azért akad olyan kakadu gazdi is a csoportban, aki annyira félti a fehérbóbitás kakaduját a ragadozóktól, hogy még nem merte kihozni a reptetésre.

Vallási megközelítésből is dicsérik a reptetés élményét, és hálásak, hogy szerencséjük van látni, amikor 50 papagáj egyszerre repül.

 

Ugye Ön sem gondolta, hogy az ara nem is a fiatalúré?

Biztos Ön is látta már azt a videót, melyen egy thaiföldi 23 éves fiatalember motorozik egy kék-sárga ara kíséretében Chiang Rai utcáin.

Egy 50 köbcentis mopeddel haladt az országúton kb. 40 km/h sebességgel, amikor egy kék-sárga ara szegődött mellé.

Alig tudta elhinni mi történik vele és óvatosan elővette a mobilját, ami szerencséjére éppen a selfie boton volt. A papagáj energikusan tartotta a sebességet, és pár centire meg is érintette Tong Wiwatsunthon úr fejét. Egy percig tartott csupán a verseny, aztán az ara a háztetők felett eltűnt a horizontról.

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mit szeretne látni a Papagáj Magazinban?

Jelölje meg, hogy milyen információkból szeretne többet látni a Papagáj Magazinban!

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.