Papagáj fiókák nevelése II. - A nevelő doboz

4.55 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.55 (20 szavazat)

papagaj nevelo doboz 00Fiókaneveléshez sokféle alkalmatosság létezik, a kismadaraink fajától, számától függően válasszuk ki a megfelelőt.

Kaphatók profi, hőszabályzós fiókanevelő dobozok, amelyek a leghigiénikusabbak a madaraink számára, bár igen drágák.

Költséghatékony megoldás lehet azonban egy használaton kívüli akvárium vagy akár egy műanyag doboz is, amit nagyon könnyű tisztán tartani, de ez esetben gondoskodnunk kell valamilyen külső fűtésről, hogy a fiókák számára a megfelelő hőmérsékletet biztosítani tudjuk.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy gondoskodnunk kell a megfelelő méretű – egyre nagyobb – helyről, ahogy a fiókánk növekszik. Ne használjunk papírdobozt fiókaneveléshez, mivel azokat nem lehet megfelelően tisztán tartani. Legtöbben műanyag edényt használnak fiókaneveléshez. Egy jégkrémes doboz is megfelelő lehet a legapróbb fiókák átmeneti elhelyezésére, de számos másfajta doboz is kapható, amely később a nagyobb fiókáknak is megfelel. A nyitott dobozok nem hasonlítanak a papagájok természetes fészkelő helyére, az odúra. Nincs bennük egy olyan sötét, biztonságot adó zug sem, ahová a kismadár elhúzódhatna. Ezért a jégkrémes dobozok csak az újszülöttek elhelyezésére jók. Amikor a kicsik szeme kinyílik, nézelődnek, tollászkodnak és játszanak, nem tanácsos külön-külön tartani őket!

A higiénikus körülmények fenntartása érdekében nem áldozhatjuk fel a madárkák kényelmi igényeit. Kerüljük a rácsos aljzatot annak ellenére, hogy az ürülék lepotyog, és gyorsabb a takarítás! Inkább legyenek piszkosak a lábacskák, (amit langyos vízzel könnyen lemoshatunk), de ne tartsuk taposórácson a fiókákat még idősebb, tollasodó korukban sem! 

Néhány tenyésztőnek elkerüli a figyelmét, hogy fiókák szigorúan társas lények, és parányi dobozokban, magányosan nevelik a kismadarakat. korszerutlen paapgaj neveohelyTudjuk, hogy ezt a patyolat tisztaság elérése végett teszik, ám mégsem javasoljuk ezt a megoldást. Helyezzük háttrébbe a sterilitással kapcsolatos gondolatainkat, és neveljünk több (2-6) kismadarat egy dobozban. Bármilyen meglepő, nem okoz problémát, ha a kismadarak belekóstolnak az idősebb társaik ürülékébe, ugyanis ezzel a tevékenységükkel jutnak azokhoz az emésztést segítő baktériumokhoz, amelyeket a ma forgalomban lévő tápszerek kevésbé tudnak pótolni.

Természethez közelálló megoldásnak mondható a fából készült odúban nevelés, ahol a fiókák testvéreikkel (egyes fajok esetén idősebb dajkákkal) élhetnek együtt. A papagájok egészséges szociális fejlődéséhez hozzájárul ez a természetközeli megoldás (pl. elbújhatnak a fadobozban, kitekinthetnek a röpnyíláson), azonban a könnyen koszolódó faszerkezet miatt folyamatos odútakarításra és időközönként odú cserére van szükség.

 

Mit tegyünk a fiókanevelő doboz aljára?

Az, hogy mit teszünk a nevelőedény aljára, az függ a fióka méretétől és korától.

napos papagaj fiokaKicsi (pár napos) fiókákhoz általában megfelelő az összetépett puha papír letakarva egy papír kéztörlővel. Az alsó réteget minden etetésnél cserélni kell.

Szóba jöhet még - főleg nagyobb, idősebb fiókáknál - az olyan természetes alapú macskaalom, ami valamelyik gabona szárának törmelékéből van sajtolva, és nem okoz gondot, amikor a kismadár véletlenül lenyeli. Ezt akkor kell cserélni, amikor elkezd porossá válni. A hátránya ennek a szubsztátnak, hogy a fióka ürülékét nehezebb vizsgálni, mivel a pottyantás után azonnal felszívódik a szemcsékben. Az összes többi, szintetikus vagy földalapú macskaalom alkalmatlan a kismadár nevelési céljainknak! Normális esetben a fiókák nem eszik meg az edény alján lévő fészekanyagot. Ha esznek belőle, az általában valamilyen mentális vagy fizikai hiányra utal.

fakereg alomA tollasodó kis papagájok alá lehet tenni apróra zúzott fakérget, melyet az állat felszerelési áruházak hüllő részlegén találhatunk. Ennek az anyagnak a frakció mérete akkora, hogy nem lehet lenyelni.

Sokan forgácsot használnak alomnak, melynek vannak előnyös és a hátrányos tulajdonságai is. (Fontos kihangsúlyozni, hogy nem fűrészporról van szó, hanem a faanyagok gyalulása során keletkező forgácsról, ugyanis a fűrészpor – mint ahogy neve is mutatja – poros szerkezetű, ami belélegezve a tüdőbe és a légzsákokba tapad. A forgácsból a nagyobb lemezekből álló frakció felel csak meg, a poros rész ki kell fújni, mielőtt a fiókák alá tennénk.) Ha a forgácsos nevelés mellett döntünk, akkor lebegjen a szemünk előtt, hogy lenyelhető méretű lapokat is tartalmaz. papagaj fiokak forgacsbanHa a forgácslapocska lejut a begybe, akkor onnan nem ürül ki, nem bomlik le, nem jut tovább a gyomorba, csupán eltömíti a begy kifolyását, és egy gyors lesoványodás kíséretében halálhoz vezet.

A madár önszántából nem nyelni le a fadarabot, de az eleségre tapadva lecsusszanhat a torkán. (Ilyen eset előfordul akkor is, amikor a papagájszülő eteti a fiókáját egy forgácsos odúban.) Szerencsére ez elkerülhető, ha a krémes tápszer etetésekor nincs jelen a forgács, csak a kismadár. Tehát az étkezések idején vegyük ki a kismadarat a dobozból és puha papíron etessük meg. Amikor a madárka jól lakik, akkor nedves ruhával töröljük le a maszatos csőrét, hogy a forgács ne tudjon rátapadni, és tisztán helyezzük vissza az alomba!

 

A nevelődoboz fűtése

A nevelőedény fűtésére számos megoldás létezik. A webáruházakból rendelhető (70-150e Ft közötti) nevelődobozokat gyárilag szabályozható fűtőelemmel szerelik fel.

(A videón: Tudományosan nem vizsgált, de meggondolandó tény, hogy a ventillátoros keringetéssel ellátott, zárt doboz belső monoton zaja milyen hatással lehet az intelligens madarakra?

A hazánkban legelterjedtebb keltetőgép egy kis méretű ventilátorral oldja meg a légkeverést, ami miatt állandó rezgést és zajt kell elviselniük a madarainknak. Nem rendelkezünk tudományos eredményekkel a témában, de a hangerőt aggasztónak tartjuk. Ha a gyártó ablaktömítő gumiszalagot tenne a fűtőmű alá, akkor a zaj a tizedére csökkenne.)

Ha akváriumot vagy egyszerű műanyagdobozt használunk, akkor a hüllőkhöz is használt fűtőfóliák és fűtőhuzalok is elfogadhatók, főleg ha összekötjük egy termosztáttal is.

Asztali lámpa is jó melegítésre, amivel a nevelődoboznak csak egyik részét melegítjük. Ez esetben vörös izzót használjunk, ami nem zavarja a fiókákat és nagyon ügyeljünk a hőmérsékletre!

A meleg vizes palack régen népszerű volt, de nem a legjobb. Csak vészhelyzetben használjuk, mivel a hőmérséklet szabályozása nem megoldott ezzel a módszerrel. A hőingadozás ártalmas lehet a fiókáinkra nézve, de szállításkor jól jöhet egy-két palacknyi előmelegített víz.

bebi papagaj futesTéli neveléskor a padlófűtéssel rendelkező lakásokban a fürdőszoba meleg kövére helyezett doboz is szuper, amennyiben a járólapok hőmérséklete állandó meleget biztosít a nap minden órájában.

Akármelyik módszert is használjuk fűtéshez, használjunk hőmérőt, hogy követni tudjuk a változásokat. Legjobb, ha termosztáttal kötjük össze a fűtőberendezést, mivel így elkerülhető a hőingadozás, és a doboz éjjel-nappal megfelelő hőmérsékleten működhet.

 

 

Milyen hőmérsékletű legyen a nevelődoboz?

A fiókáknak, függően a koruktól, 26 °C és 37 °C közötti környezeti hőmérsékletet kell biztosítanunk. Minél kisebb a fióka, vagy minél kevesebb fióka él együtt a dobozban, annál melegebbnek kell lennie a környezetüknek. (Ha pl. csak egy fiókát nevelünk, akkor az ajánlott hőmérséklethez 2 fokot hozzá kell adni.) A pontos hőigény sok tényezőtől is függ (pl. a madár faja, hány fióka van egy nevelődobozban), azonban az alábbi lista ad egy általános támpontot:

  • 36-37 °C egy hetes korig (kistestű papagájoknál)
  • 32-35 °C egy-két hetes korig (kistestű papagájoknál, a nagytestűeknél tovább)
  • 30-31 °C a szem kinyílása körüli napokban
  • 27-30 °C ameddig már alig látható rajtuk csupasz bőrfelület
  • 23-26 °C amikor a tollak már a szárnyuk, a fejük és a mellkasuk is tollal borított

papagaj fioka nevelo donozEgy nyitott dobozban nagyon nehéz a megfelelő hőfokot tartani, még egy állandó hőmérsékletű lakásban is, de egy odúban – amelyben több fióka is együtt gyarapodik – nem okoz különösebb problémát a külső környezet hőmérséklete, mert a kismadarak pont olyan hőmérsékletet keltenek maguk körül, amely megfelel számukra. Odúszerű nevelődobozban tartott és a testvérekkel együtt nevelt kismadaraknak esetében nem szükséges külön fűtésről gondoskodnunk egy meleg lakásban a fiókák szemeinek kinyílása (a tolltokok megjelenése) utáni időszaktól.

Általában mire a fióka 3-4 hetes lesz, addigra tudja szabályozni a saját testhőmérsékletét, de a megfelelő hőmérséklet biztosítása azt jelenti, hogy a fiókánknak nem kell az energiáját a testmelegének megőrzésére pazarolnia.

Egy egyszerű módszer a fióka hőmérsékletének ellenőrzésére az, ha a fióla szárnyának legvégét ("a kis kacsóját") az ajkunkhoz érintjük. Melegnek kell éreznünk. Ha hűvös vagy hideg, akkor a nevelőedény hőmérsékletét emelni kell. Egy fészekaljnál a madarak csoportosulását kell néznünk:

  • ha szorosan összebújnak a fiókák, akkor az azt jelenti, hogy a hőmérséklet túl alacsony,
  • ha pedig a fiókák lihegnek és egyesével vannak szerteszét az edényben, akkor a hőmérséklet túl magas.

Nagyon fontos ügyelnünk a megfelelő hőmérsékletre! Legyen egy hőmérő a nevelőedényben! Ha túl meleg van, akkor a fiókák túlmelegszenek, gyakran végzetes következményekkel, míg ha túl hideg van, akkor a táplálék nem megy végig megfelelően a tápcsatornájukon, ami emésztési zavarokhoz vezethet.

 

Kapcsolódó cikkek:

A fióka neveléssel kapcsolatos egyéb írások a Papagáj Magazinban:

kezzel nevelesrol 02c
Félrevezető infók a fiókák kézzel nevelésről

Néha félrevezető információkat olvashatunk az Interneten a papagáj fiókák kézzel nevelésével kapcsolatosan. A szociális kapcsolati oldalak íróvá tették azokat az embereket is, akik régebben nem publikáltak. Tovább...

papagaj kezzel neveles 084
Papagáj fiókák nevelése I. - Miért?

Állandóan visszatérő vitatéma a papagájtatrók között, hogy kézzel neveljük-e a fiókákat vagy hagyjuk a papagáj szülőkre ezt a feladatot.

Egyik oldal azzal érvel, hogy a kézzel nevelt fiókákból sokkal boldogabb és szelídebb házi kedvenc válik, amely jobban érzi magát az emberi környezetben.
Tovább...
papagaj fioka neveles 03
Papagáj fiókák nevelése III. - Tápok, eszközök

A fiókáknak speciális összetételű – begytejhez hasonló – táplálékra van szükségük a megfelelő fejlődéshez és növekedéshez. Ez azt jelenti, hogy jó minőségű, direkt madárfiókák kézi etetésére kifejlesztett táppal kell őket etetni.
Tovább...

papagaj fiokak etetse 045
Papagáj fiókák nevelése IV. - Etetés

Az emberi odafigyeléssel, a fiókák folyamatos monitorozásával elért tenyésztési eredmények figyelemre méltók.

A szakszerű (egészségi és szociális szempontokat egyaránt szem előtt tartó) kézzel nevelés hatására a fiókák életben maradási esélye magasabb, mint a szülők által nevelt fiókák esélye Tovább...

 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Mennyit utazna egy papagáj reptető nap miatt?

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.