Madárház kőből

4.1333333333333 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.13 (15 szavazat)

madarhaz kobolHét éven át hordta haza a köveket és a homokot a bányákból egy papagájbarát úriember Csehországban, hogy megépíthesse papagájtartó komplexumát a háza kertjében. Jobban szeretett volna természetesebb hatású madárházakat készíteni magának, mint amilyenek a szokványos fémpaneles vagy gyári téglából készült épületek, melyeknek az ára is borsos lett volna.

„A normál téglákat bontásokról hoztam el, amelyek sokkal olcsóbbak voltak, mintha újakat vásároltam volna. Az egyetlen dolog, amit meg kellett vásárolni, a cement volt” - mondja Pavel Antl, egy volt hivatásos katona, aki több katonai küldetést is teljesített Afganisztánban és Irakban.  

 

Alacsony építési költség mellett, nagy árat fizetett a párkapcsolatában

madarhaz kobol84985rzuji4

Nagyszabású tervének áldozata lett a családi ház kertje, a régi – apjától megörökölt – kisebb papagájokat sorakoztató röpdesor és – nem utolsó sorban – a párkapcsolata is. Az akkori hölgy úgy gondolta, hogy Pavel jobban szereti a papagájait, mint őt, ezért jobbnak látta, ha új férfit keres magának. Az egyik afganisztáni misszió ideje alatt egyáltalán nem épült a madárház, és ekkortájt a asszonyka visszajött volna hozzá. Amikor azonban a meglátta az Interneten, hogy Pavel az apjával tovább építi a papagájkomplexumot, akkor végképp feladta a harcot. (Szerencsére Pavel ezen ma már nagyot nevet, mivel egy állatbarát feleséget talált magának.)

 

Egyedi megoldások a madárház kialakításában

madarhaz kobol3

A katona arák közvetlen szomszédságában fokföldi papagájok vannak. Más papagájtenyésztők dupla rácsot húznak a röpdék közé a lábujj csípések megelőzésére, de itt csupán egy kisebb lyukú háló lett rászerelve a röpde felső részére, ahol a szomszédok összeveszhetnek.

Egyedi megoldás a belső és a külső volier összekötése. A kirepülő nyílások a közlekedőfolyosó felett helyezkednek el, egy ráccsal leválasztva. Érdekes alulról látni a madarakat, miközben közlekednek.

A folyosó napos oldalán opálüveg világít be a házba. Mivel a mennyezetre nem lehet világítást szerelni, ezért több lámpatest is helyett kapott a falon, a hideg téli napok átvészelésére.

madarhaz kobol6 madarhaz kobol14

madarhaz kobol34

A madárházak egyfajta négyzetes elrendezést mutatnak a kertben, így célszerű volt egy központi röpdét építeni a kert középpontjában, ami végül egy kupolás kialakítású fémszerkezet és fémháló lett.

(Ezáltal közelebb érezhetjük magunkat a madarakhoz. Nem kívülről szemléjük már őket, hanem lehetőségünk nyílt arra, hogy együtt lenni velük, kíváncsiságuk miatt ránk szállhassanak és kézből etethessük őket.)

Április végén veszi le a ponyvát a madárházról, hogy a hő és a gőz távozzon.

 

Pavel Antl tenyészetében minden papagáj télen fészkel.

Véleménye szerint ennek az az előnye, hogy a téli időszakban teljes odaadással tudnak a madarak az utódgondozásra koncentrálni. Ez nyáron nem így van, és sok tenyésztő osztja ezt a véleményt. Az sem utolsó szempont, hogy a család is szeretne nyaralni, ami nem lenne megoldható, ha a papagáj fiókák nevelése a nyár közepére esne.

A tél a déli féltekén élő papagájok fészkelési időszaka. A jákó papagájok januárban, az ara papagájok novemberben vagy decemberben kezdenek költeni Pavelnél. A madárházakban 18-20 fokot tart, de nagyon kemény fagyos időszakban lemegy a belső hőmérséklet 15 fokra is. Télen ritkább a szellőztetés, magasabb az épület páratartalma, de itt jön elő a kőház előnye. A kőfalak mindig megfelelő pártát biztosítanak, és a földre lefröccsenő víz is fel tud szívódni a téglákon keresztül. A papagájfészkeket – ugyanúgy, mint máshol - fadobozok illetve fahordók alkotják, melyekben szintén ideálisak a téli környezeti viszonyok.

A árnyékolt kő és téglaépületek nyáron is bizonyítanak. A látogatás idején kánikula volt odakint, de a belső hőmérséklet elfogadható maradt. A kedvező környezeti hatások a szárazon tartott magkeverékekre és a csíráztatott magvakra is jó hatással vannak.

A szomszédos lakóházak néhány méterre állnak a madarászkomplexum mellett. A rikácsolás elviselhetetlen lenne ilyen közelségből, ezért a papagájokat bezárják a belső röpdékbe a naplemente előtt és csak a napfelkelte után engedik ki őket. Éjszaka nem kiáltoznak, de a kakadu annyira szereti az esőt, hogy képes éjjel dörömbölni, ha odakint esőt érez.

A szomszédok macskái gyakran felmásznak a központi röpde kupolájára és ott sétálgatnak. A rácson fiatal verebekre vadásznak, de a papagájokat ez nem izgatja, sőt még játszanak is a macskákkal.

 

Megoldásra váró problémák

A fedetlen röpde hátránya, hogy a felette elrepülő, vagy a tetején táncoló vad madarak ürüléke lehullik a papagájok etetőtáljaiba. Ennek megelőzésére csak egy megoldás van; az, hogy kis tetőt építünk a tálak fölé.

A nagyméretű rácshézagok (7×7 cm) nem ideálisak a madárpárok elválasztására. A rácsokat cserélni vagy duplázni kell a csőr és lábsérülések megelőzése végett.

Nagy problémát okoznak télen az egerek, melyek a szomszédos baromfiudvarokból, nyúlólakból és takarmány tárolókból másznak át a kőfalon keresztül a madárházakba. Régebben a nyestek is borzolták az idegeinket, de a kutyák és macskák elterjedésével eltűntek a kis ragadozók.

 

ara fioka a kohazben

Nagytestű papagájokat nevel

Az arák foglalják el a legnagyobb teret a madárházakban. A legtöbbjük még fiatal, nem tenyészérett, de van egy olyan kék-sárga ara pár, amely 18 fiókát keltett ki az elmúlt négy év során.

Ezek legtöbbjét kézzel neveli fel Pavel. Csehországban szélesebb körben tartják a nagytestű papagájokat az emberek, mint Magyarországon, sőt a legtöbben nagyon szakszerűen, jó körülmények között. A házi kedvencként tartott ara papagájok szabad reptetése is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, így a legutóbb felnevelt három fiatal ara is már a szabad repülést gyakorolja.

Pavel befogadott néhány sérült (helytelen tartásból származó) papagájt is. Ezek a madarak más bánásmódban részesülnek, mint az itt lévő, párban, kolóniában nevelkedett, kiegyensúlyozott papagájok. A lelki sérüléseket olyan gondatlan gazdáknál szerezték, akik magányosan tartották őket, sok esetben szűk kalitkába zárva. A lelki gyötrelem azután öncsonkításba, tolltépkedésbe fordult. A ápolandó kakadut elkülönítve kell tartani a többiektől, mert viselkedési zavar miatt agresszív lett a fajtársaival szemben. A rehabilitációja évekig is eltarthat. Csehország előttünk jár az állattartási kultúrájában, de sajnos - ettől függetlenül - ott is akadnak „állatbarátoknak” tűnő felelőtlen emberek.  

Forrás: http://www.ararauna.cz/


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik bűnt lehet megbocsátani?

Ön szerint mely papagájtartási bűnt lehet megbocsátani (valamilyen indokkal)?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.