Hogyan lehet megállapítani, hogy beteg a papagáj?

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.53 (17 szavazat)

beteg papagajA madarak az álcázás mesterei. Egy beteg madár egészen addig elrejti a betegségét, amíg állapota annyira le nem romlik, hogy már nem tudja fenntartani az egészségesség látszatát. Ennél a pontnál válnak láthatóvá a betegség jelei.

Miért titkolják a betegségüket a papagájok?

A természetben kígyók, emlősök és más madarak is gyakran vadásznak rájuk. Ha felfednék, hogy betegek, könnyen prédává válnának, veszélyeztetnék a csapatot, vagy a csapat közösítené ki őket, mivel odavonzanák a ragadozók figyelmét.

A beteg madarak mindig inaktívak; csendessé válhatnak és hirtelen megváltoztathatják a viselkedésüket. Az inaktív madár a röpde biztonságos részén tartózkodik, leginkább hátul, csendben ücsörög. Ahogy romlik az állapota, két lábon állva kezd el pihenni (az egészséges madarak inkább fél lábon állva pihennek, a másik lábukat maguk alá húzzák). A tollazat borzassá válhat. A legtöbb beteg madár nem eszik. A mellükön lévő tollaikat felborzolják, hogy a súlycsökkenésüket álcázzák. Az ürülékük szintén megváltozik a betegség alatt.

papagaj szekletA képen egy egészséges papagáj ürüléke látható, de a beteg madár ürüléküke feketévé, világos zölddé, sárgává vagy kátrányszerűvé válhat és gyakran tartalmaz megemésztetlen magokat.

Ahhoz, hogy észrevegyük a változást, tudnunk kell, hogy milyen egy egészséges madár ürüléke (bal oldali képen). Ez utóbbi három részből áll:

  • a fekáliából (szilárd),
  • urátokból (fehér) és
  • vizeletből (folyadék).

A színe, az egyes részek mennyisége és az állaga változik a madár állapotától, étrendjétől és szaporodási fázisától függően. Az a madár, amit répával etettünk, normál textúrájú, de pirosas színű ürüléket fog produkálni, míg egy éppen költő tojó bőségesebbet és hígabbat, hiszen a költés miatt ideje nagy részét a fészekben tölti, és ezért nem tud olyan gyakran üríteni, mintha normálisan a röpdében tartózkodna. Egy beteg ara papagáj arcbőre girhessé (lesoványodottá) válik. Majdnem minden madár esetén a lábak kiszáradttá válnak. Ha összecsippentjük a bőrt az ujjak tövénél, a beteg madár bőre piramisszerűen úgy marad. Ez a dehidratáció jele. Az egészséges madár bőre azonnal visszaugrik normális helyzetébe.

A beteg madár elkülönítése, etetése, itatása, melegítése

Ahogy észreveszünk egy beteg madarat, ki kell venni a ketrecből, ha nem egyedül van benne és egy csendes meleg helyre kell vinni.

Az egyedül tartott madarak maradhatnak a saját kalitkájukban, de részlegesen le kell azt takarni, hogy biztosítsuk a nyugalmukat. Meg kell próbálni etetni a beteg madarat. Bármi, amit a madár megeszik, megfelelő, még ha nem is a legegészségesebb is.

Sosem adnék sült krumplit egy egészséges madárnak, de ha a madár hajlandó megenni, akkor meg lehet próbálni. Bármit megpróbálhatunk, ami evésre ösztönzi: a meleg zabpehely vagy a rizs, a tészta, a teljes kiőrlésű kenyér mogyoróvajjal, borsó vagy bármi más adható ilyenkor. Az ivóvizüket cseréljük ki - madarak számára - izotóniás folyadékra. Ez segít csökkenteni a kiszáradást.

A betegség észlelése és a halál között eltelt idő nagyon rövid lehet a madarak gyors anyagcseréje miatt: kis testű madaraknál néhány nap, ara papagájoknál egy hét. A felgyógyulás esélye nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan jut el a madár az állatorvoshoz. Más szóval, minden egyes elvesztegetett nap exponenciálisan csökkenti a madarunk megmentésének valószínűségét.

papagaj betegAz állatorvos megvizsgálja a madarat, valószínűleg egy sor tesztet elvégez és mintát vesz. Ezek alapján eldönti, hogy melyik gyógyszer a leghatékonyabb a betegség legyőzésére. Tapasztaltabb állatorvosok gyakran a klinikai tünetek alapján megkezdik a kezelést már a tesztek eredményeinek kézhezvétele előtt is.

Fontos a táplálék és a folyadékok biztosítása a madár számára. Meg kell tanulni a fecskendőből etetés megfelelő módját és más technikákat, hiszen a beteg madár támogató kezelést igényel. Sok esetben a súlyosan dehidratált madárnál az a folyadék bőr alá való bejuttatását is jelentheti. Ezt az eljárást az állatorvos részletesen elmagyarázza, ha szükségesnek ítéli a használatát.

papagaj infra lampa

Sajnos a világ számos részén nincsenek madarakhoz értő állatorvosok. Itt a madártenyésztők gyakran kénytelenek kísérletezni a helyben elérhető gyógyszerekkel. A gond ezzel az, hogy a választott gyógyszer nem biztos, hogy kellően hatékony lesz a kórokozó elpusztításában.

Az állat melegen tartása az állatorvosi vizit előtt és után szintén fontos. Ha nem figyelünk erre, nagyon gyorsan romolhat a madár állapota. Arra kell törekedni, hogy a madarat 33 °C körüli hőmérsékleten tartsuk, amikor beteg.

Ha biztosan nincs elérhető madárszakértő állatorvos, próbáljunk felkeresni egy általános állatorvost vagy állatorvosi labort, ahol tudnak mintát venni a kórokozók és bárminemű szenzitivitás felderítéséhez. Ez növelni fogja a túlélés esélyeit.

Mire figyeljünk az otthoni kezelések közben?

Nehézségek, óva intések a különböző praktikákkal kapcsolatosan.

beteg papagaj itat 002Antibiotikumos kezelés

Az antibiotikumos kezelésnél ne felejtsük el, hogy szájon át beadva a leghatékonyabb. Ha az antibiotikumot a madarak ivóvizébe rakjuk, az soha nem tudhatjuk, mennyire lesz hatékony, mert arra alapozunk, hogy a madár eleget iszik. A legtöbb antibiotikum azonban keserű és ezért a madarak nem isszák meg, ami tovább súlyosbítja a kiszáradást.

Néhány antibiotikum pedig nem adható szájon át, kizárólag injekcióként adható be. Az eljárás módjától függetlenül, minden kezelést legalább 7 napig szükséges folytatni, esetleg tovább, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a kórokozó elpusztult.

curcuminHolisztikus kezelés

A teljes, minden lehetőségre kiterjedő (holisztikus) gyógyászat segíthet, de egy igazán beteg madárnál csak az antibiotikumok lesznek igazán hatékonyak. Például, idén év elején egy enyhe bakteriális fertőzést azonosítottunk az egyik madaramnál. Elhatároztam, hogy kurkumint (kurkuma kivonat) adok az orvos által előírtak mellé a fecskendős etetések során, mert egy barátom javasolta azt, mint természetes baktériumölőt. Valójában a kurkuminnal még egy kórokozó bejött, amit azután alig lehetett kiirtani és jóval hosszabb antibiotikumos kezelésre volt szükség miatta. (Mivelhogy a kurkumin salmonellával fertőződött a szárítás és őrlés során.)

Táplálékkiegészítők

Az erősítő szerek és számos táplálékkiegészítő, amit a világ egyes részein használnak, nem voltak madarakon tesztelve. Sokkal több pusztítást láttam a használatuk miatt, mint azt sokan gondolnák. Ezeknek a szereknek magas lehet az arzén, az ólom és a vas tartalma, ami ártalmas lehet a madarak számára. Hagyományosan ajánlhatják ezek használatát, de legyünk tudatában annak, hogy súlyosbíthatják az állapotot.

maj hemochromatosisPéldául tavaly egy tenyésztő Indiából a papagájainál jelentkező baktérium-probléma miatt keresett meg. A környéken nem volt madarak gyógyításában jártas állatorvos, ezért segítettem. Aztán az illető az interneten próbált tanácsot kapni és minden jobb tanács ellenére májerősítő készítményt kezdett használni. Sajnos, mivel nem követte a tanácsaimat, hanem a neten kapott javaslatoka hallgatott (többnyire jó szándékú, de kevés tapasztalattal rendelkező emberektől), 13 madara pusztult el hemokromatózis (fokozott vasfelszívódás) miatt.

Aztán mikor a madarai haldokoltak, kétségbeesetten könyörgött újra segítségért. Nehéz újra segítséget nyújtani, mikor a korábbi, tudományon és tapasztalaton alapuló tanácsokat nem követte.

Vírus irtás

A vírusokat nem lehet kezelni. Néhány ellen van védőoltás, de az antibiotikum nem használ ellenük, ahogy az erősítő szerek sem.

almaecetAlmaecet, a "csodaszer"

Az almaecet nem gyógyítja meg a betegségeket, sajnos sok téves képzet társul hozzá. Csupán néhány csekély szintű gombás fertőzésnél használ.

Például egy gombaölő kezelés rendszerint szükséges az antibiotikumos kezelések miatt.

Tisztaság

Fontos a fertőtlenítés és hogy tudjuk a módját, hogyan lehet legjobban fertőtleníteni a kalitkát, amiben a beteg madarat szállásoltuk el. A legjobb módszer, ha szappannal és vízzel eltávolítjuk a szerves anyagokat, majd ezután használjuk a fertőtlenítőszert, ami a kórokozókat ténylegesen hatástalanítja.

Végül, de nem utolsósorban, nem győzöm hangsúlyozni, hogy a megelőzés mindig könnyebb, mint a betegség kezelése. A stressz mentes környezetet, a kiegyensúlyozott étrendet és a higiéniát a gyógykezelés soha sem helyettesíti.

Forrás:
Tony Silva NEWS: How can I detect a sick bird? 
(2015.11.05., Tony Silva)


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Az Ön papagájainak mi hiányzik?

Mit gondol, mire van szüksége a papagája(i)nak?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.