Spix arákat temetnek a hírportálok

4.9130434782609 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.91 (23 szavazat)

spix ara 01A világ talán egyik legritkább madara és eredetileg Rio de Janeirótól mintegy 2500 km-re északra lévő Bahia államban volt őshonos. 1984-ben már csak 4 példány Spix ara (Cyanopsitta spixii) élt egy szűkös élőhelyen. A fakivágások folyamatosan csökkentették, majd megszüntették az élőhelyét, és a madárfaj az erdőirtások áldozatává vált.

A természetben csak egyetlen hím példányt figyeltek meg a XX. század végén, amit 2000. szeptembere óta nem látták (kivéve azt a rövid és homályos videót, amelyen talán ez a madár volt látható 2017-ben). Annyit lehetett tudni erről a hímről, hogy egy közeli ara fajhoz tartozó tojóval állt párba, amikor utoljára látták.

Szerkesztői hozzászólás:
Az elmúlt napokban ostobaságokkal árasztották el az Internetet a hozzá nem értő újságírók és a kamu hírportálok a spix arákkal kapcsolatban, ezért szükségesnek tartjuk a tájékoztatást.

Egyetlen esély maradt a faj megmentésére; a tenyésztőknél lévő papagájokat kellett harmonizáló párokba szervezni és pontos családfa nyilvántartással tenyészteni a megmaradt példányokat. Így sikerült 60 spix arát párba állítani a Föld néhány tenyésztő központjában. Büntetlenséget ígértek azoknak az embereknek, akik illegálisan tartanak a házukban spix arát, és átadják azokat a fajmegőrzési programhoz. (Akkortájt 16.000.000,- Ft körül mozogott az arák ára, viszont nem volt köztudott, hogy a kihalás szélére sodródtak. Ma már nincs értelmezve a spix ara ára, mert eszmei értékét nem tudjuk kifejezni sem.)  

A biológusoknak szükségük van a tapasztalt tenyésztők közreműködésére, de még így is nehézkesen megy a felszaporítás. A pontos nyilvántartás célja a beltenyésztés elkerülése. Minél távolabbi rokonokat pároztatnak, annál nagyobb az esély az egészséges utódok kikelésére. A szoftver javaslatát a megvalósítás előtt még egy tudományos bizottság is megvizsgálja, amely a rokonsági fok mellett figyelembe veszi a kiválasztott madarak korát és egészségi állapotát is. Az számítógéppel kijelölt párokat nem könnyű összehozni, mert az arák általában (főleg a tojók) válogatósak a párválasztás során. A viselkedésükből kiderül – néhány év alatt –, hogy pár lett-e belőlük vagy nem. (Fogságban - a tapasztalatok szerint - 30 évig él, és ivarérettsége után évente 2 tojást rak.)

 

Napjainkra sikerült a faj egyedszámát 200 példány fölé emelni.

A tenyésztési sikereket azoknak az országoknak köszönhetjük, amelyek a biológusokat és a tapasztalt tenyésztőket együtt szólították fel a faj mentésére. Tenerife, Németország (és Qatar) volt, és 2019-től Brazília lesz a Spix arák központi tenyészete. Az új helyszín valójában maga az őshaza, ami 20 hektáron biztosítja a faj komolyabb felszaporítását (a videón).

Azokban az országokban, amelyekben a papagájtartókat, a biológusokat és a tenyésztőket egymással szembe fordították a véleményformáló hangadók, sokkal kisebb az esély a papagájok korszerű tenyésztésre.

Sajnos az USA és néhány Ny-európai ország mellett Magyarország is a belső ellentétek csapdájába esett. Pl. egy évtizeddel ezelőtt hazánkban is lefoglaltak illegálisan becsempészett madarakat (amazonokat, vörösfülű arákat, kék-sárga arákat, zöldszárnyú arákat, denevérpapagájokat, stb.) de az elhelyezésükre különböző állatkerteket jelöltek ki. A befogadók nem tudtak megfelelő férőhelyet és táplálékot biztosítani, így egy részük elpusztult. Ugyanez történt a sérült papagájokat gondozó magyar madarászaink esetében is. A sérült papagájt egy állatkertnek kellett beszolgáltatniuk ahol kétséges, hogy mentálisan, egész napos kúrával gyógykezeljék tovább a madarat. (Ellenpélda: Csehországban a madarakat tapasztalt, megbízható tenyésztőkkel együttműködve helyezik el a hatóságok, és nemcsak a mentésük jár sikerrel, hanem a párba állításuk is.)

Tekintse meg a faj megmentésére létrehozott ACTP társaság Facebook oldalát, és kövesse nyomon a Spix arák sorsát: https://www.facebook.com/ACTPeV/

A Spix arához hasonló sors fenyegeti egyébként a legnagyobb papagájfajtát, a szintén Brazíliában honos gyönyörű jácintkék arát, amelyből hazánkban is több példány él (pl. a Budapesti Állatkertben is).

 
 

 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mennyit utazna egy papagáj reptető nap miatt?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.