Spix arákat temetnek a hírportálok

4.9130434782609 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.91 (23 szavazat)

spix ara 01A világ talán egyik legritkább madara és eredetileg Rio de Janeirótól mintegy 2500 km-re északra lévő Bahia államban volt őshonos. 1984-ben már csak 4 példány Spix ara (Cyanopsitta spixii) élt egy szűkös élőhelyen. A fakivágások folyamatosan csökkentették, majd megszüntették az élőhelyét, és a madárfaj az erdőirtások áldozatává vált.

A természetben csak egyetlen hím példányt figyeltek meg a XX. század végén, amit 2000. szeptembere óta nem látták (kivéve azt a rövid és homályos videót, amelyen talán ez a madár volt látható 2017-ben). Annyit lehetett tudni erről a hímről, hogy egy közeli ara fajhoz tartozó tojóval állt párba, amikor utoljára látták.

Szerkesztői hozzászólás:
Az elmúlt napokban ostobaságokkal árasztották el az Internetet a hozzá nem értő újságírók és a kamu hírportálok a spix arákkal kapcsolatban, ezért szükségesnek tartjuk a tájékoztatást.

Egyetlen esély maradt a faj megmentésére; a tenyésztőknél lévő papagájokat kellett harmonizáló párokba szervezni és pontos családfa nyilvántartással tenyészteni a megmaradt példányokat. Így sikerült 60 spix arát párba állítani a Föld néhány tenyésztő központjában. Büntetlenséget ígértek azoknak az embereknek, akik illegálisan tartanak a házukban spix arát, és átadják azokat a fajmegőrzési programhoz. (Akkortájt 16.000.000,- Ft körül mozogott az arák ára, viszont nem volt köztudott, hogy a kihalás szélére sodródtak. Ma már nincs értelmezve a spix ara ára, mert eszmei értékét nem tudjuk kifejezni sem.)  

A biológusoknak szükségük van a tapasztalt tenyésztők közreműködésére, de még így is nehézkesen megy a felszaporítás. A pontos nyilvántartás célja a beltenyésztés elkerülése. Minél távolabbi rokonokat pároztatnak, annál nagyobb az esély az egészséges utódok kikelésére. A szoftver javaslatát a megvalósítás előtt még egy tudományos bizottság is megvizsgálja, amely a rokonsági fok mellett figyelembe veszi a kiválasztott madarak korát és egészségi állapotát is. Az számítógéppel kijelölt párokat nem könnyű összehozni, mert az arák általában (főleg a tojók) válogatósak a párválasztás során. A viselkedésükből kiderül – néhány év alatt –, hogy pár lett-e belőlük vagy nem. (Fogságban - a tapasztalatok szerint - 30 évig él, és ivarérettsége után évente 2 tojást rak.)

 

Napjainkra sikerült a faj egyedszámát 200 példány fölé emelni.

A tenyésztési sikereket azoknak az országoknak köszönhetjük, amelyek a biológusokat és a tapasztalt tenyésztőket együtt szólították fel a faj mentésére. Tenerife, Németország (és Qatar) volt, és 2019-től Brazília lesz a Spix arák központi tenyészete. Az új helyszín valójában maga az őshaza, ami 20 hektáron biztosítja a faj komolyabb felszaporítását (a videón).

Azokban az országokban, amelyekben a papagájtartókat, a biológusokat és a tenyésztőket egymással szembe fordították a véleményformáló hangadók, sokkal kisebb az esély a papagájok korszerű tenyésztésre.

Sajnos az USA és néhány Ny-európai ország mellett Magyarország is a belső ellentétek csapdájába esett. Pl. egy évtizeddel ezelőtt hazánkban is lefoglaltak illegálisan becsempészett madarakat (amazonokat, vörösfülű arákat, kék-sárga arákat, zöldszárnyú arákat, denevérpapagájokat, stb.) de az elhelyezésükre különböző állatkerteket jelöltek ki. A befogadók nem tudtak megfelelő férőhelyet és táplálékot biztosítani, így egy részük elpusztult. Ugyanez történt a sérült papagájokat gondozó magyar madarászaink esetében is. A sérült papagájt egy állatkertnek kellett beszolgáltatniuk ahol kétséges, hogy mentálisan, egész napos kúrával gyógykezeljék tovább a madarat. (Ellenpélda: Csehországban a madarakat tapasztalt, megbízható tenyésztőkkel együttműködve helyezik el a hatóságok, és nemcsak a mentésük jár sikerrel, hanem a párba állításuk is.)

Tekintse meg a faj megmentésére létrehozott ACTP társaság Facebook oldalát, és kövesse nyomon a Spix arák sorsát: https://www.facebook.com/ACTPeV/

A Spix arához hasonló sors fenyegeti egyébként a legnagyobb papagájfajtát, a szintén Brazíliában honos gyönyörű jácintkék arát, amelyből hazánkban is több példány él (pl. a Budapesti Állatkertben is).

 
 

 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mi hiányzik a papagáj hobbihoz most?

Most éppen mi hiányzik ahhoz, hogy elégedettebb papagájtartó lehessen?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.