Eszközkészítő kakadu

4.6153846153846 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.62 (13 szavazat)

egy goffin kakadu eszkoz kesziteseA Bécsi Állatorvostudományi Egyetem (Goffin-Lab) kutatói a Goffin kakaduk logikai képességeit tesztelték.

A vizsgálat során olyan feladat megoldását bízták rá a papagájokra, amelyet egy varjú már megoldott a kétezres évek elején, megdöbbentve ezzel a világot.

A kutatók tudták, hogy a kakaduk képesek eszközöket használni a táplálékuk megszerzéséhez, mivel az előző vizsgálatok ezt már igazolták. Ebben a két kísérletben arra voltak kíváncsiak, hogy kakaduk képesek-e önállóan rájönni arra, hogy miként kell átalakítani az asztalon található tárgyakat egy jutalomfalat megszerzéséhez.

  1. Az első feladatban egy kis ajándékkosarat látott a madár egy üvegcső mélyén, melyet nem ért el sem a csőrével, sem a lábával. Az asztalon volt még két, drótból készült csőtisztító rudacska is, amelyek teljesen egyenesek voltak. A feladat „csupán” annyi volt, hogy a drótból kampót kellett hajlítani a mélyen lévő kiskosár kihalászásához.

  2. A második feladvány ellentétes az elsővel. Ebben az esetben nem egyenes, hanem hajlított rudakat találhatott a kakadu az asztalon, melyek annyira görbék voltak, hogy nem lehetett velük kilökni az eledelt vízszintesen fekvő üvegcsőből. A megoldás ez esetben ”csak” annyi volt, hogy ki kellett egyenesíteni a drótokat a mag kilökéséhez.

(Érdekes, hogy amikor embergyerekek intelligenciáját vizsgálták ugyanezekkel a feladatokkal, akkor azt tapasztalták, hogy a feladatmegoldás igen nagy nehézséget okozott nekik egészen a nyolc éves korig bezárólag.)

A kísérletben több madár is részt vett, és legtöbbjük elsajátította a kampó hajlítás vagy kiegyenesítés művészetét, azonban mindkét feladat elvégzésére csak egy kakadu volt képes. Néhány papagáj a rúd közepénél próbálta meghajlítani a drótot, és több hajlítást is készített rá, ami miatt az túl rövid lett. Figyelemre méltó intelligenciára utalt azonban, hogy a madarak különböző stratégiákkal láttak neki a feladatnak, és nem ösztönszerű, azonos mozgásformákat követtek. Eltérő helyeken és eltérő fogásokkal próbálták átalakítani a kémcsőtisztító rudacskákat.

papagaj eszkozt hasznal papagaj drotot egyenesit
kampó hajlítási feladat drót egyenesítési feladat

Fontos hangsúlyozni, hogy a tesztben részvevő madaraknak semmilyen tapasztalatuk nem volt a kampókészítés vagy drótegyenesítés terén. Azt se felejtsük el, hogy a kakaduknak valójában nincs szükségük ilyen eszközökre a táplálékszerzéshez a természetben, ellentétben az új-kaledoni varjakkal vagy a keákkal, amelyeknek botokra van szükségük ahhoz, hogy kövek alól ki tudják piszkálni az eleséget.

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mennyit utazna egy papagáj reptető nap miatt?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.