Eszközkészítő kakadu

4.6153846153846 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.62 (13 szavazat)

egy goffin kakadu eszkoz kesziteseA Bécsi Állatorvostudományi Egyetem (Goffin-Lab) kutatói a Goffin kakaduk logikai képességeit tesztelték.

A vizsgálat során olyan feladat megoldását bízták rá a papagájokra, amelyet egy varjú már megoldott a kétezres évek elején, megdöbbentve ezzel a világot.

A kutatók tudták, hogy a kakaduk képesek eszközöket használni a táplálékuk megszerzéséhez, mivel az előző vizsgálatok ezt már igazolták. Ebben a két kísérletben arra voltak kíváncsiak, hogy kakaduk képesek-e önállóan rájönni arra, hogy miként kell átalakítani az asztalon található tárgyakat egy jutalomfalat megszerzéséhez.

  1. Az első feladatban egy kis ajándékkosarat látott a madár egy üvegcső mélyén, melyet nem ért el sem a csőrével, sem a lábával. Az asztalon volt még két, drótból készült csőtisztító rudacska is, amelyek teljesen egyenesek voltak. A feladat „csupán” annyi volt, hogy a drótból kampót kellett hajlítani a mélyen lévő kiskosár kihalászásához.

  2. A második feladvány ellentétes az elsővel. Ebben az esetben nem egyenes, hanem hajlított rudakat találhatott a kakadu az asztalon, melyek annyira görbék voltak, hogy nem lehetett velük kilökni az eledelt vízszintesen fekvő üvegcsőből. A megoldás ez esetben ”csak” annyi volt, hogy ki kellett egyenesíteni a drótokat a mag kilökéséhez.

(Érdekes, hogy amikor embergyerekek intelligenciáját vizsgálták ugyanezekkel a feladatokkal, akkor azt tapasztalták, hogy a feladatmegoldás igen nagy nehézséget okozott nekik egészen a nyolc éves korig bezárólag.)

A kísérletben több madár is részt vett, és legtöbbjük elsajátította a kampó hajlítás vagy kiegyenesítés művészetét, azonban mindkét feladat elvégzésére csak egy kakadu volt képes. Néhány papagáj a rúd közepénél próbálta meghajlítani a drótot, és több hajlítást is készített rá, ami miatt az túl rövid lett. Figyelemre méltó intelligenciára utalt azonban, hogy a madarak különböző stratégiákkal láttak neki a feladatnak, és nem ösztönszerű, azonos mozgásformákat követtek. Eltérő helyeken és eltérő fogásokkal próbálták átalakítani a kémcsőtisztító rudacskákat.

papagaj eszkozt hasznal papagaj drotot egyenesit
kampó hajlítási feladat drót egyenesítési feladat

Fontos hangsúlyozni, hogy a tesztben részvevő madaraknak semmilyen tapasztalatuk nem volt a kampókészítés vagy drótegyenesítés terén. Azt se felejtsük el, hogy a kakaduknak valójában nincs szükségük ilyen eszközökre a táplálékszerzéshez a természetben, ellentétben az új-kaledoni varjakkal vagy a keákkal, amelyeknek botokra van szükségük ahhoz, hogy kövek alól ki tudják piszkálni az eleséget.

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik növény adható a papagájoknak?

Melyik növényeket lehet néha vagy szezonálisan etetni a papagájokkal?
(Több növényt is megjelölhet.)

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.