Mitől "részegek" a lórik Ausztráliában?

4.7083333333333 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.71 (24 szavazat)

ausztral reszeg lorikEgyre több kábult vöröshasú lórit (Trichoglossus rubritorquis) hoznak be az állatkórházba az emberek egy Darwin nevű városba 2010. óta. A madarakat a járókelők találják meg a fák alatt és az épületek sarkaiba húzódva. Nem képesek repülni, de sok esetben még menni sem.

Az állatkórházban helyre tudják őket hozni (rostos gyümölcslével), de nem tudják eldönteni, hogy egy fertőző betegség, egy mérgezés vagy egy súlyos másnaposság tüneteit látják.

A városban rengeteg kert és park található, melyekben, nektárban dús fák nőnek. „A termés vélhetően alkoholossá erjed, és ezt fogyasztják a papagájok az esős évszakban.” – vélekedtek az állatorvosok a furcsa esetek láttán.

Észak-Ausztráliában gyakoriak a gyümölcstermő növények a vadonban, melyek beérése (és erjedése) elnyúlik térben és időben, azonban a darwini papagájok „részegsége” - furcsa módon - ugyanazokon a napokon következik be. A dolog pikantériája még az, hogy a jelenség sokkal komolyabb kábultságot okoz a helyi lóriknál, mint másutt, és ráadásul napokig tart. Nemcsak enyhén tántorognak, hanem teljesen életképtelenné válnak. A legvalószínűbb tettes a „Schotia brachypetala” nevű fa, amit a dél-afrikai bennszülöttek „részeg papagáj fa” néven ismerik. Ez a fafaj az elmúlt években bukkant fel a kertekben Darwin város területén, és ennek gyors ütemű elterjedésének lehetnek áldozatai a madarak.

reszeg papagajfa Nagy visszhangot váltottak ki az évente ismétlődő „részeg papagájokról” szóló hírek, és sokan, sokféle véleményt fogalmaztak meg. Volt, aki szerint egyértelmű a részegség, és volt aki más okokra gyanakszik. Tény, hogy az esetek ugyanazokon a napokon következnek be minden évben, a lórik őshonosak a területen, de a fák, amelyek nektárját fogyasztják nem mind azok.

Jogosan merül fel bennünk a kérdés, hogy miért nem tudják eldönteni az ausztrálok azt, hogy egy vírus vagy baktérium, vagy alkohol okozza a problémákat. Miért nem végeznek el véralkohol szint mérést a madarakon és miért nem vizsgálják meg őket alkoholszondával?

 

Mégsem részegek a madarak!

Öt évnek kellett eltelni ahhoz, hogy kiderüljön, hogy a darwini vöröshasú lórik nem isznak szeszt, hanem egy vírusos betegségtől szenvednek.

Óriási nemzetközi visszhangja volt a 2010-es, 2011-es évben a részeg papagájokról szóló híreknek, de csak feltételezéseket olvashattunk a baj valódi okáról.

A 2015-ben újra bekövetkezett „részeg lóri szindrómát” már komolyabb vizsgálatok követték, melyek során igazolták azt a tézist, hogy egy emberi influenzához hasonló vírus támadja meg az állományt, és okoz illuminált állapothoz hasonló tüneteket. A légúti panaszokkal járó betegség gyógyulási ideje két hétre tehető.

(Az Ausztrál Kormány nem adott ki hivatalos véleményt a vizsgálatokról és a vírusról, csak arról, hogy a papagájokban nem találtak alkoholt a laboratóriumi vizsgálatok során.)

Kapcsolódó cikkek:

A skót nem spórolt a papagáj sörével
Mozgás és hangképzési zavar az alkoholtól
Arapapagájok elvonókúrán


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Önnek hány papagája van?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.