Mozgás és hangképzési zavar az alkoholtól

4.7 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.70 (20 szavazat)

alkohol hatasa madarakra Az alkohollá erjedt ételek és italok fogyasztása ősidőktől jelen van természetben. Az emlős fajok különböző tudatmódosító szereket fogyasztanak, a hallucinogén gombáktól kezdve - a pszichedelikus mérgeken keresztül - a közismert kábítószerekig, azonban a papagájok szokásairól nem sokat tudunk.

A megfigyelések száma csekély ebben a témában, csupán a mérgező növények fogyasztásáról állnak rendelkezésünkre tudományos anyagok. A bulvár jellegű hírekből jóval többet találhatunk az újságokban és az Interneten, mint a tudományos cikkekből, ezért csak óvatosan szabad elfogadjuk a látottakat! A „Részeg lórik Ausztráliában„ című cikkünkben olvashatnak egy olyan ausztrál hírről is, amely öt évig tévhitben tartotta az embereket a vad papagájok mértéktelen alkohol fogyasztásával kapcsolatosan.

Beszéd vagy füttyzavar az alkohol hatására

A madarak lerészegedésével és alkohol függőségével kapcsolatban az Oregoni Egészségügyi és Tudományos Egyetemen folytatnak kutatásokat 2014-től. A pintyek könnyebben szaporodnak és gyorsabban nőnek fel a papagájoknál, és ezen tulajdonságaik miatt választották őket kísérleti alanyoknak a beszédfejlődési folyamatok kutatására. A zebrapintyek nem képesek emberi hangok utánzására, de a hímek figyelemreméltóan dallamosan csivitelnek. A fiókakorban megtanult nótájukat fütyülik felnőtt korukban is, ezért a serdülőkori ivászat hatásait gyorsítva tudják modellezni rajtuk a kutatók.

madarak bodult allapota A kísérletek során a gyümölcslébe annyi alkoholt öntöttek, hogy hat százalék sűrűségű oldatot kapjanak, majd ezt tették a kismadarak itatóiba. Eleinte aggódtak, hogy nem fognak maguktól inni, de a madarak hamar hozzászoktak az italhoz. A tudósok azt tapasztalták, hogy az alkohol nagyon hasonlóan hat a madarak és az emberek kommunikációs képességeire. Az éneklés sokkal lassabb és rendezetlenebb már 0.5-0.8 ezreléknyi véralkoholszint hatására.

Az Ausztrália közepén elterülő sivatagokban őshonos madarak (papagájok és pintyek) kedvelik az itt előforduló almák levét, melyek természetes körülmények között gyakran alkoholossá erjednek. Ez a változás nem zavarja a madarakat, sőt, örömmel fogyasztják az "almabort". Ugyanakkor az alkoholizálás hatással van rájuk, "berúgva" megváltozik daluk akusztikus struktúrája. Csökken az amplitúdója és növekszik a rendezetlensége, a madár nem képes a megszokott dallamot változatlanul előadni. Az egyes hangok véletlenszerűvé és ugyanakkor lágyabbá is válnak, derítette ki oregoni kutatócsapat.
(Érdekes módon a vizsgált madarak közül az egyik annyira az alkohol hatása alá került, hogy részegen túlénekelte (hamisan) az összes többi példányt. Amikor a kutatók eltávolították ezt a példányt, a megmaradt madarak hangja kevésbé hangsúlyozta ki az ittasság állapotát. Vagyis, ahogy az embereknél, úgy a madaraknál is előfordul, hogy a részegek közül egy-egy hangadó "viszi a prímet".)

Madarak és emlősök bódult állapota

Míg az emlősök kialusszák magukból a kábultságot, addig a madarak esetében a másnaposság hosszabb ideig is eltarthat.

A ’80-as években a Sivatagi Show című filmben láthattunk először részeg vadállatokat, melyek a marula fa erjedt gyümölcsétől berúgtak. (Szándékosan nem „részeg állatokat” írtunk, mivel ilyeneket sokhelyütt láthatunk.) A filmben dülöngélő növényevők között egy strucc képviselte a madárvilágot, ami az emlős cimboráihoz hasonlóan tolatott és bukdácsolt az erjedt gyümölcsöktől.

Az illuminált időszak évről évre ismétlődik a vadonban, az esős évszakok után, de nem okoz súlyos problémákat a földön járó állatoknak. Ebben az állapotban a négylábúak (és a futó madarak) könnyebben kielégítik a ragadozók étvágyát józan társaiknál, de egyéb halálos veszélynek nincsenek kitéve. Ezzel szemben a szárnyasok komoly veszélybe sodorják magukat, amikor enyhén bódult állapotban repülni kezdenek. Egy nagyobb mértékű alkoholfogyasztás után a repüléssel már nem próbálkoznak, csupán a fákon igyekeznek megkapaszkodni és egyensúlyban maradni. Egyes leírások arról számolnak be, hogy kertvárosokban előforduló papagájok súlyos, néha halálos baleseteket szenvednek a figyelem és a mozgáskoordinációs zavar miatt. Enyhén bódult állapotban nekirepülnek olyan átlátszó felületeknek (üvegtábláknak, rácsoknak) is, amelyeket józan állapotban kikerülnének. Sajnos a nyílt vízfelületek is csapdaként vonzzák a zavart madarakat, vélhetően a felület nagysága vagy a tükröződések (fény, hang visszaverődések) miatt. Az elhullott egyedekről természetesen már nem lehet tudni, hogy milyen állapotban voltak a balesetük előtt, csupán a raj többi tagjának viselkedéséből következtetnek a tömeges sérülések okára.

ara agyag A különböző növényi mérgek más-más hatást gyakorolnak a papagájokra. Egyes Dél-Amerikai megfigyelések szerint a toxikus anyagok semlegesítése érdekében fogyasztják az arák és az amazonok az agyagot. Más kutatók szerint pedig a fák kérgét rágják és eszik a mérgező anyagok lebontása végett. (Reméljük, hogy a magyar kutatóktól is kaphatunk majd információkat a filmjük megjelenése után!) Az alkoholnak azonban nincs ellenszere. Sem az agyag sem a fakéreg elfogyasztása nem működik, mint kijózanító gyógyszer, de szerencsére nem is okoz olyan komoly kárt, mint a többi méreg.

(Az Origo "Az állatvilágban is bőven akadnak droghasználók" cikkében az emlősök által fogyasztott tudatmódosító szerekről olvashatunk többet, a különböző növényi részeket, gombákat és narkotikumokat szándékosan fogyasztó fajokról.)

Hallottunk megfigyelésekről Kanadából, Yukon tartományból olyan csonttollú madarakról, amelyek a kiolvadó „északi mélyhűtőből” bogyókat szednek elő az olvadt hó alól. Ezeknek a terméseknek (pl. hegyi kőris) az erjedése hosszú ideig zajlott és ez miatt sok alkoholt tartalmaznak.

Az erjedés a madarak begyében és bélcsatornájában is folytatódik és a felszívódás hosszú ideig tart.

Az olyan fajok, mint a csonttollúak nagyon jól tolerálják az alkoholt a nagyméretű májuk miatt. A kutatás nem volt teljes, mert véralkohol vizsgálat sem volt, csupán a madárberkenye bogyójának vörös leve árulta el, hogy a madarak mit fogyasztottak a lerészegedésük előtt.

Sokszor úgy látják az ornitológusok, hogy a madarak élvezik ezt a fajta „öröm gyümölcslevet”, de igazolni még nem sikerült, hogy szándékosan keresik is azt.

Kapcsolódó cikkek:

A skót nem spórolt a papagáj sörével
Mitől "részegek" a lórik Ausztráliában?
Arapapagájok elvonókúrán

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik bűnt lehet megbocsátani?

Ön szerint mely papagájtartási bűnt lehet megbocsátani (valamilyen indokkal)?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.