Ara papagájok tömblakásban

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.64 (22 szavazat)

kek sarga ara lakotelepen 002A kék-sárga ara szülőpár minden nap kirepül az ablakon, tesznek néhány kört a lakótelep felett, majd visszatérnek a lakásba, és bebújnak az odúba a kis családjukhoz.

Az évente megrendezésre kerülő prágai papagájos találkozón idén is különös előadásokat hallgathattak meg a résztvevők. A vadon élő papagájok életével foglalkozó, vagy a betegségeket bemutató prezentáció mellett a legnagyobb érdeklődést a tömblakásban fészkelő ara papagájok életét bemutató előadás keltette. Cikkünkben ez utóbbi bemutatóval foglakozunk, miként lehetséges az emeletes ház ablakából kék-sárga arákat reptetni, és hogyan lehet egy szobában ara fiókákat nevelni Csehországban.

 

Magyarországon szigorúbbak a jogszabályok

Mielőtt honfitársaink álmodozni kezdenek arról, hogy egy lakásban ara papagájokat tartsanak, feltétlen jusson eszükbe, hogy a magyar jogszabályok szigorúbban szabályozzák az ara papagájok tartási feltételeit, és nem lehet a nagytestű madarakat szűk kalitkában, illetve röpdében tartani. A magyar jogszabályoknak mellett, és a társasházi lakásban való tartás ellen szól az a tény is, hogy az arák a légkalapács hangszintjével képesek megzengetni a házat, akár naponta többször is.

(Aki Magyarországon arákat szeretne tartani, annak nemcsak beregisztrált „madártartónak” kell lennie, hanem rendelkeznie kell meghatározott méretű röpdével is. A hatóságnak pedig joga van arra, hogy a tartási körülményeket ellenőriznie a helyszínen.)

 

A cseheknél lazábbak az állattartási szabályok

Az arák szabad reptetését rendszeresen népszerűsítő Zdeněk Krňávek az előadásában beszélt a papagájok tömbházi tartásáról és tenyésztéséről.

Évek óta csodálattal figyeltük Krňávek úr szabadelvű madártartását a YouTube csatornájára feltöltött különleges videóin keresztül. A 6. emeleti lakásából kirepülő ara papagájok mindennapos látványt jelentenek a lakótelepen, és a környékbeliek is megszokták őket. A pompás madarak látványa engedékenyebbé tette a szomszédokat is, akik a rikácsolást is hajlandók eltűrni. A kék-sárga arák szabadon történő reptetése már magában is élményszámba megy, és ezt a különlegességet sikerült tetézni a cseh úriembernek azzal, hogy az aráit a lakásban sikeres költésre bírta. Attól a lenyűgöző látványtól pedig egyszerűen szóhoz sem tudunk jutni, hogy a fészkelő óriások milyen készségesen átengedik az odújuk vizsgálatát Krňávek úrnak, mivel az arák általában a fajtársaikat (papagáj testvéreiket, barátaikat) is megtámadják az odújuk környékén.

 

Nem az első költési szezont élték meg 2018-ban

Az előző költések során a tojások a keltetőgépbe a kis papagájok pedig inkubátorba kerültek, a fiókák nevelése pedig tápszerrel történt. Sokszor gondoljuk azt, hogy túlzottan óvjuk a szülők alatt nevelkedő fiókákat a balesetektől, a szárny vagy lábtörésektől, vagy túlaggódjuk magunkat azon, hogy a szülőpár berepeszti a tojás héját egy-egy óvatlan ugrással, de be kell látnunk, hogy a statisztika szerint valóban nagyobb a kismadarak életben maradási esélye, ha gondos szakemberek nevelik fel őket.

ara papagajok lakasban 3Az ara fióka nagyon hosszú idő alatt, három napon át kelt ki a tojásból. (A szakirodalom szerint ez max. 48 óra lehetne.) Csak akkor van szükség emberi segítségre, hogy az embrió fordított fekvéssel indul fejlődésnek a tojásban, mert ebben a helyzetben a tojás légkamrája nem a fejénél helyezkedik el a keléskor, hanem a faránál, és ebben a szerencsétlen esetben a kismadárnak nem marad levegője és ideje a héj feltöréséhez.

A legtökéletesebb ember-papagáj kapcsolat az, amikor szülő madarak olyan magas bizalmat szavaznak meg a gondozójuknak, hogy azt is megengedik neki, hogy benyúljon az odúba, sőt azt is, hogy megfogja a tojásokat és a fiókákat. A szelíd, szintén emberi kézzel nevelt szülők gyakran nem tudnak mit kezdeni a kikelt fiókákkal. Mivel őket is emberek nevelték fel, ezért nem volt lehetőségük elsajátítani a csőrből csőrbe történő etetés technikáját. Ez a dilemma fenn állt a tömblakásban költő pár esetében is. ara papagajok lakasban 8A kotlási időszak rendben zajlott, a keléseket folyamatosan figyelemmel kísérte a gazdi, és csodák-csodájára a kibújt kismadarakat a szülők is képesek voltak megetetni. A mai korszerű papagáj tápszerek rengeteg feltételnek megfelelnek, és kitűnő összetétellel rendelkeznek a fehérjék, a vitaminok vagy az ásványi elemek terén (ilyen tekintetben még többet is nyújtanak, mint a madár saját begyteje), azonban a tápanyaglebontáshoz szükséges baktériumokat még nem tartalmazzák. (Az enzimeknek is csak egy részét sikerült a tápokba beépíteni.) A szülői gondoskodás a legjobb a fiókák egészséges begy és bélflórájának gyors kialakulásához. (Ha a szülőpár jól etet, akkor csak a súlyosabb „odú-balesetektől” és elhullásoktól kell tartanunk).

ara papagajok lakasban 5Mind a négy tojás kikelt, plusz - az utolsó fióka kibújása előtt - érkezett egy közeli fajhoz tartozó kis idegen ara makaó fióka is az odúba. A hím és a tojó szépen nevelte mid az öt kismadarat, ám a kis árva makaó (sárga szárnyú ara) nem harcolt olyan hevesen az ételért, mint a nagyobb, kék-sárga mostoha testvérei. Ki kellet emelni az odúból minden etetéskor és tápszerrel kellett megetetni. 

(Itt jegyezzük meg, hogy a sárgaszárnyú aráknak erről a furcsa viselkedéséről említést tettünk az egyik cikkünkben, mikor is a kutatók felfedezték, hogy csak a legidősebb fióka marad életben a vadon élő makaóknál. Ezért a második és harmadik fiókákat kiemelték a fákon elhelyezett mesterséges odúkból, és kézzel nevelték fel a gyámoltalan kistestvéreket.) A makaó fióka 50 napos korára teljesen elvált a kék-sárga pár vér szerinti utódjaitól.

A szülőpár rendszeresen szabadon repült a kotlási és a fiókanevelési időszakban is.

Ezt a szédítő papagájtartást megcsodálhatjuk Zdeněk Krňávek saját felvételein.

Forrás:

https://www.ararauna.cz/

https://www.youtube.com/channel/UCLkMKRJATl26yYMwwTbR4fQ/videos

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik növény adható a papagájoknak?

Melyik növényeket lehet néha vagy szezonálisan etetni a papagájokkal?
(Több növényt is megjelölhet.)

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.