Szabad papagájok és szabad szellemű papagájtartók

4.6551724137931 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.66 (29 szavazat)

Szabad papagájok és szabad szellemű papagájtartók Az ázsiai országok gyors ipari fejlődése mellett, ugyanolyan ütemben fejlődik az avikultúrájuk (madártartási kultúrájuk) is.

Míg az aggastyánok a szűk, kör-kalitkákban bámulják a díszmadaraikat, addig a fiatal generáció tagjai egy boldogabb papagájtartás mellett tették le a voksaikat.

Ázsia madártartóiról nem igazán szoktunk pozitívan szólni itt Európában, de úgy látjuk, hogy már érdemes példát vegyünk néhány távol-keleti ország papagájtartó egyesületétől!

A madártartási kultúrát nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. A különböző generációk együtt élnek egymással, de mégis különbözőképpen ítélik meg a helyes madártartást. Leginkább a társadalom idősebb korosztályai azok, akik el tudják fogadni az állatok szűkös körülmények közötti fogva tartást, a fiatalabbak – ezzel szemben – inkább a liberálisabb eszméket vallják, és nem tekintik dísztárgyaknak a papagájaikat. Ha Thaiföld vagy Indonézia avikultúráját vizsgáljuk, akkor nagy a kontraszt a két hozzáállás között. Bőséggel találunk példát a legsilányabb madártartási körülményekre is és egyidejűleg a legszabadabb papagájtartásra is.

fiatal papagajtartok idos papagajtartok
Fiatal papagájtartó generáció játszótere;
szabadabb, kedvesebb, gyengédebb.
Idősebb ázsiai papagájtartó generáció játszótere;
egy papagáj pokol a fiatlok szemében.

 

Magyarország avikultúrája nem ennyire kontrasztos

Lassabban fejlődik a gazdaságunk és a madártartó kultúránk is. Mondhatnánk azt is, hogy „nem olyan mélyről indultunk”. Általában kistestű papagájokat tartunk, melyeket a legtöbben már nem gyömöszölünk be cipős doboznyi kalitkákba, mint az ázsiai konzervatívok, de a szelíd, szabadon reptethető madaraink száma is csekély. (Megjegyzendő, hogy csak az emberi kézzel nevet, kismadarak válnak alkalmassá arra, hogy a szabad repülés után vidáman visszatérjenek a gazdájukhoz és papagáj társaikhoz. A madár szülők által felnevelt fiatal papagájok – a tapasztalatok alapján, sajnos – nem alkalmasak a feladatra. A gondosan kézzel felnevelt madárkák képesek csak stressz mentesen mozogni az emberek között, ezért sajnos csak nekik tudjuk megadni a szabadság örömét.)

Amikor egy ország eljut arra a szintre, hogy jogszabályokkal is megkövetelje az állattartás elfogadható feltételeit, akkor a törvényt már nem az állatvédők írják meg, mert a törvényhozók maguk is képessé válnak rá. A kulturális fejlődés hosszú évei alatt az idős generációk átadják a helyüket a fiataloknak, akik ezáltal döntési pozícióba kerülnek, és megtörténhet az idejét múlt állattartási jogszabályok átírása. (Egészen közeli példa erre, amikor Magyarországon lekerült a kutyákról a lánc, vagy amikor betiltották a kör alakú kalitkákat. Ennek csak akkor tudott eljönni az ideje, amikor egy olyan korosztály jutott el a törvényhozásig, mely tagjainak a szemében a kutyaláncolás vagy a madarak körbe zárása már bűnnek számított. Az előző generáció tagjai nem hoztak volna törvényt ez ügyben soha, mert erkölcsileg másként ítélték meg ezeket a cselekedeteket.)

Az állatvédőknek nagyobb szerepük van a fiatalok gondolkodásának a formálásában, mint a törvényhozásban. Amikor egy állatvédő jogi eszközökkel próbál fellépni egy erkölcsileg nehezen eldönthető ügyben, akkor rengetegen ellene fordulnak, mert nem tudnak azonosulni az ő erkölcsi szintjével. Amikor viszont gyerekeket (vagy felnőtt érdeklődőket) oktat a helyes állattartásra, akkor sokan melléállnak, sőt támogatást is adnak hozzá. Hazánkban egyidejűleg láthatunk példákat az ellenszenvet kiváltó, támadó jellegű állatvédelmi próbálkozásokra is, és a sikert arató állatjóléti, gondolkodásformáló tevékenységekre is, ráadásul ugyanazon személyektől.
 

Az avikutúrával kapcsolatos gondolatok után lássuk végre a reptetést!

Visszatérve az ázsiai reptetésekre tekintsünk meg egy videót Yala városból, Thaiföldről, ahol a papagájtartók éppen a gyerekkel és a járókelőkkel ismertetik meg az állatszeretet!

Ara papagájok, nappapagájok és több mint tízféle más faj segít az érdeklődőknek, hogy megtapasztalják azt a kedvességet és gyengédséget, amit az okos kis madarak nyújtanak az embereknek.

Szórakoztató és izgalmas dolog is egyben, amikor a papagájainkat láthatjuk szabadon repülni. Valójában ez minden papagájtartó vágya, és az elmúlt három év alatt rengetegen csatlakoztak a szabadon reptető csoporthoz, amely 2017-re már 60 madárfaj egyedeit repteti. A tulajdonosok előnyben részesítik a hosszú életű fajokat, melyek idős korukig velük maradhatnak. Ha egy madár elvesztené a gazdáját, akkor a reptető csoport tagjai magukhoz veszik az árván maradt papagájokat. A papagáj gazdák eleinte csak a repülőtéren kezdték a reptetéseket, és csak később bátorkodtak a város forgalmas tereire behozni kedvenceiket, amikor azok már sok tréningen túl voltak.

Számunkra, magyarok számára kicsit humoros azt látni, hogy az őshonos ázsiai papagáj fajokat nem részesítik előnyben a thaiföldi, indonéz vagy malajziai papagájbarátok. Szinte kizárólag dél-amerikai, ausztrál és afrikai fajokat tartanak. Azonban – lássuk be -, hogy mi magyarok sem varjakat és hollókat szeretnénk reptetni, amelyek amúgy is lépten, nyomon körülöttünk repkednek! 

A következő videónkon az indonéz papagájreptető egyesületek összejövetelét láthatjuk. Ők nem attól tartanak, hogy túl hideg van odakint, és a madaraik megfáznak, hanem sokkal inkább a hőségtől óvják a papagájaikat. A kiválasztott nap (április 23.) pont megfelelő volt a reptetésre, mert borús volt az idő.

Büszkék arra, hogy az madaraiknál nem ismert az agresszió és a tolltépés, melyről sokat hallottak más papagájtartóktól.

A kezdőket egy stadionban fogadják, ahol biztonságos körülmények között próbálhatják ki a kedvencüket, hogy mennyire ragaszkodik hozzájuk.

A repülőtéren madarászó indonéz csapattól megtudtuk, hogy nem először tréningezik itt a papagájaikat, és azt is, hogy soha nem nyírták meg a madaraik szárnytollait, amikor kivitték őket a szabadba. Azért akad olyan kakadu gazdi is a csoportban, aki annyira félti a fehérbóbitás kakaduját a ragadozóktól, hogy még nem merte kihozni a reptetésre.

Vallási megközelítésből is dicsérik a reptetés élményét, és hálásak, hogy szerencséjük van látni, amikor 50 papagáj egyszerre repül.

 

Ugye Ön sem gondolta, hogy az ara nem is a fiatalúré?

Biztos Ön is látta már azt a videót, melyen egy thaiföldi 23 éves fiatalember motorozik egy kék-sárga ara kíséretében Chiang Rai utcáin.

Egy 50 köbcentis mopeddel haladt az országúton kb. 40 km/h sebességgel, amikor egy kék-sárga ara szegődött mellé.

Alig tudta elhinni mi történik vele és óvatosan elővette a mobilját, ami szerencséjére éppen a selfie boton volt. A papagáj energikusan tartotta a sebességet, és pár centire meg is érintette Tong Wiwatsunthon úr fejét. Egy percig tartott csupán a verseny, aztán az ara a háztetők felett eltűnt a horizontról.

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mit szeretne látni a Papagáj Magazinban?

Jelölje meg, hogy milyen információkból szeretne többet látni a Papagáj Magazinban!

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.