Kis sárgabóbitás kakadu (Cacatua sulphurea)

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.83 (6 szavazat)

kis sargabobitas kakadu narancsSárgafülű kakadunak, aranyosarcú kakadunak is nevezik. A Kis sárgabóbitás kakadu hoszú ideje egy kedvelt házipapagáj a világon.

Az aranyosarcú kakadu vagy kis sárgabóbitás kakadu (Cacatua sulphurea) a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez és a kakadufélék (Cacatuidae) családjához tartozó fajo

Indonézia szigetein honos. Indonéziában előfordult korábban a Kis-Szunda-szigeteken (Balitól keletre Timor szigetéig, itt a sziget keleti politikailag önálló felén, Kelet-Timoron is él), Celebeszen és a szomszédos szigeteken, valamint a Jávai-tengeren található Masalembu-szigeteken. Mára több helyen nagyon megritkult, egyes helyekről ki is halt.

Kedvelt kalitkamadár, megritkulásához is részeben a nagy arányú illegális vadbefogás járult hozzá. Ázsia délkeleti részén, több helyen nagy méretű tenyésztelepeken szaporítják, ahonnan sok helyütt szöknek el madarak. Szingapúrban mára önfenntartó vadon élő állományai jöttek létre. Trópusi esőerdők lakója.

Megjelenése, életmódja

Testhossza 33 centiméter, testtömege 308-380 gramm. Alapszíne fehér, fültájékán élénksárga folt látható. Bóbitája élénk citromsárga színű. Nyakán kétoldalt és a hasán a tollak töve sárgás színű. Szemgyűrűje krémfehér.

Általában a nyílt, magas fákkal körülvett területeket részesíti elõnyben, de mindig vízközelben marad. A csapat a kakaduknál megszokott õrszolgálatot állít, mely vészjelzéssel riaszt veszély esetén. Minden csapatnak saját alvóhelye van, ahová rendszeresen visszatér.

Nappal aktív; párban vagy kis csapatokban él. Olykor nagyobb, több száz egyedből álló csapatok is kialakulhatnak. Általában a nyílt, magas fákkal körülvett terepet részesíti előnyben, de mindig vízközelben marad.

Gyorsan, kis szárnycsapásokkal repül, időnként siklórepülésre vált. Éles rikácsoló hangja van. Tápláléka magokból, gyökerekből, gumókból, mogyoróból, különböző rovarokból, valamint ezek lárváiból tevődik össze. A gabonatáblákon okozott károk miatt ezt a fajt is üldözik a farmerek. Fogságban 50 év felett is élhetnek, de a legöregebb madár 137 évesen pusztult el, igaz addigra már egy szál tolla sem volt.

Nemek megkülönböztetése: A hímek írisze fekete, a tojóké gesztenyebarna. Ez a különbség 1,5 éves korban alakul ki.

kakadu fioka

Szaporodása

Fészkeltetés: 40 x 40 x 60 cm-es, Lengyel szerint 30 x 30x 70 cm-es, Arndt szerint 30 x 30 x 100 cm-es faodú. A madarak az odúban alszanak, tehát a tenyésztési idõszakon kívül is kell számukra odút biztosítani. Érdemes viszonylag nagy röpdében próbálkozni fészkeltetéssel, mivel ezen idõszak alatt a hímek igen agresszívvá válhatnak a tojókkal szemben, és kisebb röpdében akár meg is ölhetik azokat. Három éves kor alatt nem célszerû keltetni.

Akár kétszer is költhet egy évben. Tojások száma: 2 - 3, de akár 5 is lehet, Kotlási idő: 24 nap, Kirepülési idő: 8 - 10 hét. A szülõk a kirepülést követõen még kb. 2 - 3 hétig etetik a fiókákat, de ez után viszont már el akarják üldözni õket. Erre érdemes nagyon odafigyelni, mert esetleg odáig fajulhat, hogy megölik a fiókákat.

Tartás, elhelyezés

A kis sárgabóbitás kakadu hangja rendkívül erős, és vannak olyan példányok, amelyek szakaszokra bontva harsogják el saját dallamaikat. Ezért ha szomszédaid nem túlságosan toleránsak, akkor inkább kérdezd meg őket előtte.

Viszonylag sokat hallatja a hangját, fõleg reggel és este. Elhelyezésére 5 x 2 x 2 m-es röpde ajánlott, védõházikóval kiegészítve.

A bóbita nyugalmi helyzetben a fejéhez simul; a madár akkor mereszti, borzolja fel, ha izgatott vagy rémült.

Rendkívül erõs csõre miatt strapabíró röpdét készíts neki. Rengeteget rágcsál, szívós, keménykötésû papagáj. A trópusi esőerdők lakója, ezért biztosíts számára minden nap, fürdési lehetőséget. Gazdájával szoros barátságot képes kialakítani, szeretetreméltó madár. Viselkedésük mulatságos. Egyes egyedek táncolnak a zenére.

kis sargabobitas kakaduIntelligens, értelmes madarak Lelkes tanulók. Nem csak, hogy könnyen és eredményesen idomítható madarakról van szó, de az idomítás folyamatát is rettentően élvezik. Szeretik kitalálni az egyes feladatokat. Láthatóan élvezik. Nem véletlenül olyan gyakoriak az állatkerti bemutatókon.

Kalitkás elhelyezése esetén a minimális méret számára 120 x 60 x 80 cm. Az egyedül tartott madár sok törõdést igényel, ha ezt nem kapja meg, akkor agresszívvá válhat. Hamar megszelídülõ, kedves, mulatságos társ válik belõle, viszont viszonylag sokat kiabál, fõleg reggel és este. Röpdés elhelyezésére 5 x 2 x 2 m-es ajánlott, védõházikóval kiegészítve. Fagymentes helyen (min 5°C ) kiteleltethetõ. Rendkívül erõs csõre miatt strapabíró kalitot/voliert készítsünk neki. Rengeteget rágcsál, szívós, keménykötésû papagáj.

Eredeti élõhelyén a trópusi esõerdõk lakója (erre a tartásnál érdemes odafigyelni, naponta fürdési ill. zuhanyozási lehetõséget kell számára biztosítani), ahogy többnyire párban, vagy kisebb csoportokban (kb 10 példány) látható, de ahol több élelmet talál, ott nagyobb csoportok is összeverõdhetnek. Néha falvakba, vagy a hegyek közé (max 1500 m) is betér. Az õszi hónapokban költ, faüregekben, mindig vízközelben. Táplálékát a fákon gyûjti, röpte gyors és egyenes, lapos szárnycsapásokkal

Szakanyag:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Aranyosarc%C3%BA_kakadu

http://papagajok.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=468578

http://papagajidomitas.hu/alfajok/view/1181


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mennyit utazna egy papagáj reptető nap miatt?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.