Sisakos kakadu (Callocephalon fimbriatum)

4.1666666666667 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.17 (3 szavazat)

Siakos KakaduTudományos neve annyit jelent, hogy „szép fejű”, ami előregörbülő, finom szálú, puha, feltűnően szép bóbitájára utal. A sisakos kakadu (Callocephalon fimbriatum), angolszász területen; Gang-gang Cockatoo, a madarak osztályának a papagájalakúak (Psittaciformes) rendjéhez és a kakadufélék (Cacatuidae) családjához tartozó Callocephalon nem egyetlen faja.

Ausztrália délnyugati részén, Tasmania szigetén, a King-szigeten, és a Kenguru-szigeten honos. Ez a faj a hegyvidéki erdőségekben él a 2000 méteres magasság alatt, illetve a part menti síkságokon. Mint minden kakadu, ez a faj is egyre ritkább. Télire az alacsonyabb völgyeket keresik fel, ilyenkor előfordulnak kertekben, parkokban is. Párosával, vagy kis kolóniákba verődve szoktak tartózkodni. A földre általában csak inni szállnak le.

Megjelenése, életmódja

Testhossza 32-37 centiméter, testtömege 280-330 gramm. Alapszíne palaszürke, atollak szegélye szürkésfehér. A hím feje skarlátvörös, a tojó feje és bóbitája szürkés. Az erősen görbült csőr alsó káváján jól látható fogkimetszés van.

gang gang cockatooCsőre szaruszínű.Viaszhártyája tollal fedett. Szárnya hosszú és lekerekített, hossza 25 centiméter, a kézevezők sötétszürkék, a karevezők és a fedőtollak halványzöldes árnyalatúak. Farka viszonylag rövid, hossza 15 centiméter, színe sötétszürke. Csüdje rövid és vastag, ami a fán élő madarak jellemző tulajdonsága. Lába szürke. A tojó feje és bóbitája szürkés, a tollszélek a has felső részén széles, narancsszínű, alsó részén zöldessárga, farkán szürke keresztcsíkok találhatók.

A fiatalok a tojóra hasonlítanak, a hím fiókák fején és bóbitáján már láthatóak a vörös nyomok, csőrük sötétszürke.

Szaporodása

Általában csapatokba verődve üldögél és mászkál a fák tetején. Nagyon kedveli az eukaliptusz és az akáciafélék magvait.Olykor rovarokat és lárvákat is fogyaszt.

A földre csak inni jár. Röpte jellegzetes, lendületes, hosszabb táv végén a landolás előtt egy spirált ír le.

Költési időszaka október és január közé esik. Fészkét öreg eukaliptuszfák odvában építi, jó magasan, többnyire vízközelben. Fészekalja 2-3 tojásból áll, melyen 30 napig kotlik. Kirepülési idő 50-60 nap, de a szülők még addig gondoskodnak a fiatalokról, míg önállókká nem válnak. A fiatal madarak gyakran hosszú ideig a családdal maradnak, felnőttkori mintázatuk három-négy éves korukra alakul ki.

Fészkeltetés

Nagy faodúban történik (pl. régi 20 literes boroshordó, vagy természetes üreges fatörzs). A pár az odút szétrágcsált fadarabkákkal tölti meg, ezért ehhez megfelelő alapanyagot biztosítsunk számukra, vagy esetleg faforgáccsal mi is megrakhatjuk az üreget, hátha elfogadják. Költési időszaka eredeti élőhelyén október és január közé szokott esni. A fészküket magasan vízközelben szokták keresni.

20napos sisakos kakadu fiókák

Tojások száma: 2 - 3, Kotlási ido: 30 nap, Kirepülési ido: 50 - 60 nap, de ez után a szülők még 1 - 1,5 hónapig etetik a fiókákat.

A teljes önállóvá válás után a fiókák gyakran hosszabb ideig a szülőkkel maradnak.

Tartás, elhelyezés

Nagyon ritkán lehet hozzájutni. Elhelyezése volierben ajánlott, melynek méretei 6 x 4 x 2 m, védőházikóval kiegészítve. A madár számára minimum 10°C-os hőmérsékletet kell biztosítanunk. Sokat rágcsál, ezért ennek lehetőségét biztosítsuk számára, különben unatkozni fog, és esetleg tolltépdesésbe kezdhet. Gyorsan szelídülő fajta, beszédutánzásra is megtanítható. Közepesen zajos madár, nehezen akklimatizálódik.

Felhasznált irodalom

http://papagajok.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=492553


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mi hiányzik a papagáj hobbihoz most?

Most éppen mi hiányzik ahhoz, hogy elégedettebb papagájtartó lehessen?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.