Bóbitás kukabúvárok

4.5454545454545 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.55 (11 szavazat)

Bóbitás kukázókA sárgabóbitás kakaduk viselkedése nagyon jó (illetve bosszantó) példája az állatok alkalmazkodóképességének.  Az ausztrál városokban élő – kukázó és szemetelő – kakaduk nemzetközi figyelmet kaptak, majd „bunkó madaraknak” nevezték őket a híradásokban.

Egyes példányok a kukák felnyitásának művészeivé váltak. A szemetes szélére állva a csőrükkel megemelik az edény tetejét, majd egy lábon állva, a szabad lábukkal átveszik a csőrükből a fedelet, és ezzel átfordítják a tetőt.

A trükkös táplálék keresés során az ügyes bóbitások a földre dobálják az alufóliákat, műanyag zacskókat és süteményes dobozokat. Az ügyetlenebb társaik a kuka mellett lesik a mutatványt és még jobban szétszórják a lehulló szemetet.

A Max Planck Intézet Állati Viselkedés kutatói számára érdekes munkát adott ez az eset. Az ausztrál városokban már tanulmányozták a kutatók a lóri papagájokat, ezért nem kellett messzire menniük a kakaduk tanulmányozásához. A bosszantó viselkedés valójában nagyon jó példa az állatok technikai innovációjára és a tudás átadására. A szakemberek hónapokat töltöttek Sydney külvárosában és ezalatt érdekes információkat szereztek, többek között megfigyelhették a madarak szerszámhasználatát, ahogyan csontok segítségével halásszák ki az ételmaradékokat a szemétből.

Egymástól tanulják a kukák felnyitását

Az ügyetlenebb kakaduk a földön várakoznak

Dr. Barbara Klump szerint – aki az állati szerszámhasználat szekértője – a kakaduk a „kártételük közben” nagyon érdeklődnek a különféle formák és hangok iránt, amit a hulladékok mozgatása során tapasztalnak, de nagy buzgalommal figyelik azt is, amikor egy tubusból kinyomnak valamit. 

„A városi kukatámadások jó példái annak, hogy a papagájok miként használják az agyukat, és milyen rugalmasan képesek megváltoztatni a viselkedésüket az erőforrások kiaknázásához” - mondta Lucy Aplin a Max Planck Ornitológiai Intézetből, aki a „szemétkuka nyitogató projekt” vezetője.

A sárgabóbitás banda évtizedek óta súlyos károkat okoz a városban. Például:

  • 1988-ban az Új-dél-walesi Nemzeti Herbárium tetejét bontották meg, amivel 15 millió forintos kárt okoztak a királyi botanikus kertben, annak beázása miatt és a rovar kártevők tömeges bejuttatása miatt.
  • 2006-ban Rozelle külvárosában egy új lakóépületet vetkőztettek le, miután az építők polietilén habot (olyan, mint a polifoam matrac) használtak az épület dekorációjához. A kakadu banda szerint jópofa dolog volt, amikor az erős csőrükkel hóeséssé változtatták a házon lévő burkolatot. (Ugyanez történt Sydney-ben is a CBD épületével.)
  • 2010-ben a madarak közül többen tűz harc áldozatai lettek, amikor Sydney központjában elkezdték lebontani a UniLodge ház homlokzatát.
  • A 2017-es év is emlékezetes az ausztrál távközlési szolgáltatóknál, amikor is a kakaduk 24 millió forintos kárt tettek a szélessávú Internet kábelekben.

A kakaduk szokásai ráadásul nemzedékről nemzedékre szállnak. A viselkedésminták másolásával egyre több példány szerzi meg a kukanyitogatási, falbontási vagy a kábelrágási ismereteket. A magatartásformák nemzedékeken át fenn maradnak.

Városi kakaduk a parkban

Érdeklődő kakaduk

Vannak olyan városrészek (Nyugat-Sydney-ben), ahol a kakaduk teljes mértékben leálltak a folyók és tavak vizének ivásáról. Megtanulták az utcákon és parkokban álló nyomó kutak használatát, én ma már kizárólag a vezetékes vizet isszák.

A kutatók – a szemetes edények nyitogatásának felvételeivel – megpróbálják megfejteni a kakaduk társadalmának működését. Feltérképezik a rokoni és baráti kapcsolatokat, és ez alapján igyekeznek magyarázatot találni a madarak közötti szociális hálózat működésére és az egymás közti tudásátadás mikéntjére.

 

 
 
 
 

 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mennyit utazna egy papagáj reptető nap miatt?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.