Papagájok az ópiumtermelők földjén

4.7692307692308 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.77 (13 szavazat)

MakviragokA mákot évezredek óta termesztjük, sőt a rómaiak is mákkal etették az Európába behozott sándorpapagájokat az ókorban. Az apró fekete magvak sosem álltak távol a papagájoktól, azonban az őshazájukban, Indiában csak napjainkban kezdték fosztogatni a mák ültetvényeket ezek a "mákvirágok".

Úgy tűnik, hogy a madarak függővé váltak a mákgubók burokleveleléből kicsorduló ópiumtól. 2015-től kezdve komoly anyagi károkat okoznak azoknak az indiai gazdáknak, akik teljesen legálisan termesztik a növényt, a benne lévő alkaloidok miatt.

Mákos kalács Szingapúrban :)A máktermesztés nem minden országban engedélyezett. Van, ahol a kábítószer előállításával azonosítják, és betiltják a termesztését (Szingapúrban például tiltott növénynek számít). Van, ahol alap népélelmezési növénynek tartják, és vannak olyan országok, ahol csak bizonyos mákfajták termesztését engedélyezik. Ilyen ország hazánk is, ahol 4 ezrelék feletti alkaloid tartalmú mák növények termesztéséért olyan büntetés jár, mintha kábítószert állítanánk elő. Ezek általában a lila-fehér virágú ipari mákok. (162/2003 (X.16). Korm. rendelet)

Madhya Pradesh államában, Indiában azonban nem a törvényi szabályozás nehezíti meg a máktermesztést, hanem a vadon élő kis sándorpapagájok és szilvafejű papagájok teszik tönkre a termést az aratás előtt. A madarak nagyon okosak. Rájöttek, hogyha ricsajozva érkeznek, akkor lebuknak, és a gazdák elzavarják őket, ezért ma már lopakodva szállják meg az ültetvényeket. Megvárják azt az időszakot, amikor az emberek felhasítják a gubókat (hogy 20-25 g ópium csorogjon ki belőlük), és csak ezután a gyorsított érési szakasz után csapnak le a földekre naponta akár 30 - 40-szer is. ara papagajok lakasban 3A tudósok úgy vélik, hogy az ópium ugyanolyan hatást gyakorol a papagájokra, mint a koffein az emberekre, és függőséghez vezet.

Az ópiumtermesztő gazdákat a papagájok okozta károk mellet az aszályok is sújtják. Az indiai kormány nem nyújt nekik állami támogatást, ezért néhány gazdálkodó a saját kezébe vette az ügyet, és a termőterületeken nappali és éjszakai járőrözéssel, hangoskodással és tűzijátékkal próbálja távol tartani a madarakat a hőn áhított kábítószerüktől.


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Milyen papagájos esemény legyen Magyarországon?

(Több választ is megjelölhet.)

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.