Papagájok az ópiumtermelők földjén

4.75 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.75 (12 szavazat)

MakviragokA mákot évezredek óta termesztjük, sőt a rómaiak is mákkal etették az Európába behozott sándorpapagájokat az ókorban. Az apró fekete magvak sosem álltak távol a papagájoktól, azonban az őshazájukban, Indiában csak napjainkban kezdték fosztogatni a mák ültetvényeket ezek a "mákvirágok".

Úgy tűnik, hogy a madarak függővé váltak a mákgubók burokleveleléből kicsorduló ópiumtól. 2015-től kezdve komoly anyagi károkat okoznak azoknak az indiai gazdáknak, akik teljesen legálisan termesztik a növényt, a benne lévő alkaloidok miatt.

Mákos kalács Szingapúrban :)A máktermesztés nem minden országban engedélyezett. Van, ahol a kábítószer előállításával azonosítják, és betiltják a termesztését (Szingapúrban például tiltott növénynek számít). Van, ahol alap népélelmezési növénynek tartják, és vannak olyan országok, ahol csak bizonyos mákfajták termesztését engedélyezik. Ilyen ország hazánk is, ahol 4 ezrelék feletti alkaloid tartalmú mák növények termesztéséért olyan büntetés jár, mintha kábítószert állítanánk elő. Ezek általában a lila-fehér virágú ipari mákok. (162/2003 (X.16). Korm. rendelet)

Madhya Pradesh államában, Indiában azonban nem a törvényi szabályozás nehezíti meg a máktermesztést, hanem a vadon élő kis sándorpapagájok és szilvafejű papagájok teszik tönkre a termést az aratás előtt. A madarak nagyon okosak. Rájöttek, hogyha ricsajozva érkeznek, akkor lebuknak, és a gazdák elzavarják őket, ezért ma már lopakodva szállják meg az ültetvényeket. Megvárják azt az időszakot, amikor az emberek felhasítják a gubókat (hogy 20-25 g ópium csorogjon ki belőlük), és csak ezután a gyorsított érési szakasz után csapnak le a földekre naponta akár 30 - 40-szer is. ara papagajok lakasban 3A tudósok úgy vélik, hogy az ópium ugyanolyan hatást gyakorol a papagájokra, mint a koffein az emberekre, és függőséghez vezet.

Az ópiumtermesztő gazdákat a papagájok okozta károk mellet az aszályok is sújtják. Az indiai kormány nem nyújt nekik állami támogatást, ezért néhány gazdálkodó a saját kezébe vette az ügyet, és a termőterületeken nappali és éjszakai járőrözéssel, hangoskodással és tűzijátékkal próbálja távol tartani a madarakat a hőn áhított kábítószerüktől.


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mi hiányzik a papagáj hobbihoz most?

Most éppen mi hiányzik ahhoz, hogy elégedettebb papagájtartó lehessen?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.