Kobaltkék arák visszatelepítése

4.4615384615385 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.46 (13 szavazat)

kobaltkek ara visszatelepites 04Tizenkét év kemény tenyésztői munka után sikerült átminősíteni a Kobaltkék ara (más néven: kis jácintara) fajt a „kritikusan veszélyeztetett” státuszból a „veszélyeztetett” kategóriába a Nemzetközi Természetvédelmi Vörös Listán. Hat madarat szállítottak vissza Brazíliába, az őshazájukba.

A Loro Park (Kanári-szigetek) 6 kobaltkék arát küldött a természetes környezetébe egy reintegrációs program keretében. A projekt 2006-ban indult, amikor a Brazil Kormány átadott két pár ara papagájt a Loro Parknak.

kobaltkek ara papagajok

Az elmúlt években 30 példányra nőtt a madarak száma, és közülük választották ki azt a hatot, amelyek genetikailag képesek lehetnek a szabadon bocsátásra és a továbbszaporodásra. Az adoptáció előtt az arákat elkülönítették és betegségekre tesztelték.

Brazíliában egy olyan madárházba kerülnek karanténba, ahol az élőhelyüknek megfelelő ökológiai viszonyokat és növényeket ismerhetik meg. Ez idő alatt a természet hangjait is hallhatják. Ebből a madárházból nem lesznek tovább szállítva a papagájok. Kíméletesebb módszerrel vághatnak neki a szabad életnek, mivel egyszer csak nyitva hagyják az ajtókat és a kobaltkék arák kedvük szerint vághatnak neki a világnak. Egyre hosszabb repülésekre indulhatnak, és addig térhetnek vissza, ameddig akarnak. Végül megtalálják a helyüket a természetben.

Forrás: http://www.parrotsdailynews.com/

 

Papagájtenyésztő biológus

A kobaltkék arákkal Márcia Weinzettl biológus foglalkozik, aki a vadon élő állatok fogságban való tenyésztésére specializálódott. A kutatási területe a reprodukciós technológiák kidolgozása és finomítása.

marcia weinzettl 03

Márcia olyan módszereket dolgozott ki a fogságban tartott állatok tenyésztésre, amelyek biztosítják a vadonba való visszatelepítést. A céljai reálisak, mert minden államnak, minden ország tenyésztőinek (pontosabban; tenyésztői színvonalnak) megfelelő szintet javasol a papagájtenyésztésre. Ez a rugalmasság lehetővé teszi a szaporítási és nevelési technikák alkalmazkodását mindenféle körülmény mellett.

A globalizáció hatására felgyorsult a tapasztalatok cseréje, és egyértelművé vált, hogy másként kell alkalmazni a technikai lépéseket az egyes tenyésztő létesítményekben, a nagyon modern laboratóriumoktól kezdve a szerény intézményekig.

A fenntartható emberi fejlődés megköveteli a papagájok szakszerű és felelősségteljes fogságban történő tenyésztést, szem előtt tartva az egyes fajok genetikai változatosságának fenntartását.

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik növény adható a papagájoknak?

Melyik növényeket lehet néha vagy szezonálisan etetni a papagájokkal?
(Több növényt is megjelölhet.)

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.