Eszközkészítő kakadu

4.7368421052632 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.74 (19 szavazat)

eszkozhasznalo kakadu 01Meglepte a kutatókat egy Goffin kakadu, amikor – tanítás nélkül – egy eszközt készített az eleség eléréséhez.

Ausztráliában készítették a felvételt, amelyen az látható, hogy a papagáj fadarabot hasít, többször eltör és a megfelelő méretet elérve igyekszik húzni vele a dióbelet a ketrecbe.

A Goffin kakaduknál a vadonban sem ismeretlen az eszközhasználat, azonban ez a videó volt az első, amellyel ezt a megfigyelést igazolni tudták.

A tanulmány szerzője; Alex Kacelnik az Oxfordi Egyetem professzora szerint senki sem számított ilyen kifinomult eszközkészítésre, szobrászkodásra egy papagáj esetében. A varjaknál már többször megfigyeltek hasonlót, de azokat a tulajdonságokat ösztönös viselkedésnek vélték.

A kutatók elsőként arra lettek figyelmesek, hogy Figaró elejtett egy kavicsot a kalitkájában és az kigurult a rácson. Néhány sikertelen lábbal való elérési kísérelt után a kakadu egy bottal próbálta meg visszagurítni a követ a rácshoz.

A csoport - az esetet látva - egy dióbéllel próbálta meg újra rávenni Figarót a gondolkodásra, és ennek eredményét rögzítették ezen a felvételen.
Az első próbálkozás sikertelen volt, mert a pálcika túl rövid volt, aztán egy hosszabbra rágott fadarabbal próbálkozott és odalökdöste az eleséget a rácshoz.

Sajnos az alsó hézag túl keskeny volt a mag belökéséhez, ezért a rácshoz közel tovább kellett ügyeskedjen a nyelvével és a csőrével az eleség megszerzéséhez. (Az utolsó pillanatok lemaradtak a felvételről.)

A vizsgálatot tízszer ismételték meg három nap alatt, és a kakadu minden esetben feltalálta magát. Sőt, az idő előrehaladtával a pálcika készítés módszere is egyre tökéletesebb lett.

A kakadu felfedezett egy módszert a mag megszerzésére, és ez egy nagyon magas fokú intelligencia jelenlétét feltételezi.

Ez idáig csak az majmokat tartottuk arra képesnek, hogy önálló gondolataikkal eszközöket készítsenek a problémák megoldására, de el kell fogadjuk, hogy erre más intelligens állatfajok is képesek.

(A felvételeket a BBC Nature publikálta először; 2012. novemberében.)
 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik növény adható a papagájoknak?

Melyik növényeket lehet néha vagy szezonálisan etetni a papagájokkal?
(Több növényt is megjelölhet.)

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.
Több infó Elfogadom