Papagájok hőmérséklet toleranciája

4.7368421052632 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.74 (19 szavazat)

papagaj homerseklet tolerancia 01Télen a legtöbbször feltett kérdés az, hogy melyik az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyiknek a papagájok még képesek ellenállni.

Az általános elképzelés szerint a papagájok kizárólag a trópusi éghajlaton érzik jól magukat, és elpusztulnak, ha a hőmérséklet lecsökken. Ezzel szemben az igazság az, hogy a papagájok rendkívül jól tolerálják a hideget.

Számos faj él a déli félteke hegységeiben, szélsőséges időjárási körülmények között, ahol a fagyok is gyakoriak, de - meglepő módon - több trópusi faj is nagyfokú hideg toleranciát mutat. Elmondható, hogy minden papagáj faj képes alkalmazkodni a hideghez, de csak akkor, ha lehűlés fokozatosan történik meg, és madarak ki tudják növeszteni a téli tollazatukat. Egy fűtött helyen tartott papagájt nem lehet hirtelen kivinni a hidegbe, mert azt nem tudja elviselni.

Az Antarktiszon, Antipodai szigeten él – a kecskepapagájhoz hasonló – egyszínű papagáj. Ezen az élőhelyen nyáron is 10 °C alatt marad hőmérséklet, és télen pedig nem emelkedik 4 °C fölé. (A zord körülmények következtében az egyszínű papagáj sokszor ragadozó életmódot folytat. A megfigyelések szerint a viharfecskékre vadászik.) Az evolúciós alkalmazkodása során ez a faj képessé vált arra, hogy elviselje akár a jeges szélben süvítő fagyott csapadékot is.  

A trópusi fajokban is megfigyelhető a hideg tolerancia. A sárgafejű amazon Mexikó atlanti partvidékéről származik, ahol 15 °C az átlagos téli hőmérséklet. Ez egy igazi trópusi faj, de Stuttgartban, Németországban egy vadon élő és virágzó állomány van. (1984-ben egy párral kezdődött és ma több mint 50 egyedet számlálnak.) Januárban, a leghidegebb hónapban átlagosan 0 °C van, tehát az napok felében a hőmérséklet jóval fagypont alatt marad.

Kis sándorpapagájokbarátpapagájok és más fajok élnek Európában, köztük az Egyesült Királyságban, valamint az észak-amerikai részeken is. Barátpapagájokkal lehet találkozni Chicago Hyde Parkjában a januári napon, ahol a szeles helyeken -22 °C van.

A madarakat a városi lakosság eteti. Megdézsmálják az őshonos madarak számára kirakott „cinkegolyókat”, így képesek túlélni a telet. Ezért egyre növekvő állományt képviselnek világszerte. Az óceánokhoz, tengerekhez közeli városokban, ahol a téli klíma is enyhébb jó eséllyel szaporodnak.

Olaszországtól az Egyesült Királyságig, mindenféle fajta papagájokat lehet látni a szabadtéri madárházakban, fűtött védőház nélkül. Az embereken sapka, sál és kesztyű van, amikor az ara papagájok a hóban játszanak. Egy dániai madárházban ausztrál kakaduk vannak a szabadban, és még az ott élő kis hullámos papagájoknak sem biztosítanak meleg védőházat. A fentiek alapján megállapítható, hogy a papagájok hidegtűrőek.

Milyen paraméterek mellett tudhatjuk biztonságban a madarakat hűvös napokon?  

 1. Jég mentes ivóvízen és eleségekben gazdagon tartsuk őket. A zsírban dús eledelek nagyon fontosak, mivel ezek segítenek a szervezetnek hőt termelni. (Kinti tartás esetén nem kell ódzkodni a feketeszemű napraforgó etetésétől sem a téli időszakban.)
   
 2. A csapadéktól és a széltől óvni kell a papagájokat. A szabadban egy odú is védelmet tud nyújtani az éjszakai esőben. Az átlátszó fólia és a műanyag lemezek további védelmet nyújtanak, melyekkel a röpde műanyag ruhába csomagolható. Ha a hőmérséklet eléri a kritikus szintet, akkor fűtőtesteket vagy fűtött helyiséget kell biztosítani a számukra. (A belső terekben a takarók és a törülközők is segíthetnek.)
   
 3. Csak akkor lehet aggódni, amikor a hőmérséklet 15 °C alá esik, de a kinti röpdében tartott madarak tollazata vastagabb, és ez lehetővé teszik számukra, hogy nagyobb hidegben legyenek, beleértve a fagyos időjárást is.

  Amelyik madár nem az odúban tölti az éjszakát annak a lábujjának a védelmére is szükség lehet, nehogy megfagyjon!
  Ez pl. egy fűtött ülőrúd formájában valósulhat meg. Ha ara papagájaink vannak, figyelnünk kell arra is, hogy az arák arcbőre fedetlen, ezért jobban óvjuk őket! Az idős vagy gyengélkedő papagájokat sem lehet hidegben tartani!

Annak ellenére, hogy a papagájok jól tűrik a hideget, a jelenleg elfogadott téli tartási elvárások szerint 15 °C-ra fűtött madárházat kell biztosítani a papagájoknak. (Ezzel van, aki egyet ért, és van, aki nem.)

futheto ulorud jako
Fűthető ülőrúd nagytestű papagájoknak
papagaj thermo ulorud
Fűthető ülőrúd készlet
 1. A fából készült ülőrudak a legjobbak, mivel a műanyag és a fém rudakhoz a madarak lába odafagyhat, ami a lábujjak elhalást okozhatja. Ha az Ön madarai megrögzötten egy fémből készült szerkezeti elemen kapaszkodnak a legszívesebben, akkor szereljen rá valamilyen fát a fémre!
   
 2. Soha ne hagyja a szabadban azt a madarat, amelyik fázik! Azonnal be kell hozni egy meleg szobába, ha a hideg miatt borzolja a tollait, inaktív az etetéskor vagy reszket! A fázó madarak megérintve hűvösek.
   

A hőség – ugyanúgy, mint hideg – szintén küszöbértékkel rendelkezik.

Az Egyenlítőtől származó fajok sokkal nagyobb meleget képesek elviselni, mint az egyenlítőtől északra vagy délre eső területeken élő fajok.

A hosszúcsőrű papagáj (enicognathus leptorhynchus) Chilében mérsékelt erdőkben található. Nagyon vastag tollazattal rendelkezik, és nem szereti, ha nyáron a hőmérő higanyszála a magasba kúszik. A fürdető táljába jégkockát is lehet dobni a forró nyári melegben, mert ezek a madarak naponta többször is megfürödnek, ha jeges vizet biztosítunk számukra.

A kecskepapagáj szintén kellemetlenül érzi magát a nagy melegben. Szánalmasan néznek ki nyáron, de januárban megfürdenek a hidegvizű itatójukban.

A túlmelegedés elleni intézkedések:

 1. Árnyéknak mindig lennie kell! Nemcsak a madárnak, hanem az eleségeknek és a víznek is árnyékban kell lennie.
   
 2. A fém ülőrudakat kerülni kell, mert túlságosan fel tudnak forrósodni.
   
 3. Megfelelő szellőzést kell biztosítani (pl. oldalfalak nélküli részeket). A stagnáló levegő elviselhetetlenné teheti az életüket.
   
 4. Friss, hűvös vizet kell biztosítani a fürdéshez és iváshoz. A szórófejes párafújás is segíthet a madaraknak átvészelni a legforróbb napszakot.
   
 5. A zsíros vagy szénhidrátos ételeket korlátozni kell, mivel ezek csak az elhízáshoz járulnak hozzá. (Ekkor a napraforgóból is csak a csíkos és fehér szemű változatokat szabad adni a legtöbb fajnak.) A gyümölcsöket és zöldségeket bőségesen adhatjuk.
   

 6. A legtöbb faj esetében a elviselhetetlen a 40 °C feletti hőség, ami már a papagájok átlagos testhőmérséklete fölé emelkedik. A szárnyaikat távol tartják a testüktől akkor is, amikor inaktívak. Ez a jel arra utal, hogy a madarakat le kell hűteni.

A papagájtartás legfőbb követelménye, hogy a madarak számára a legjobb feltételeket biztosítsuk. Ne legyen túl hideg, vagy ne legyen túlzott forróság a madárházakban, röpdékben!
Ennek biztosítása minden papagájtartó ember feladata a világon.

Forrás: Temperature tolerance in parrots: highs and lows by Tony Silva

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mi hiányzik a papagáj hobbihoz most?

Most éppen mi hiányzik ahhoz, hogy elégedettebb papagájtartó lehessen?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.