Tejtermékek papagájoknak

4.6470588235294 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.65 (34 szavazat)

papagajok tejtermekekMaga a tej olyan hatással van papagájokra, mint a madarak begyteje az emlősökre. Lehet, hogy elfogyasztják, sőt még ízlik is nekik, de vajon jár-e valamilyen pozitív hatással, vagy inkább kárt okoz nekik ez az idegen anyag?

A macska tulajdonosoknál ritkán merül fel a kérdés, hogy adhatnak-e madár begytejet a cicáknak, vagy a kiskecske nevelők sem sokat gondolkodnak azon, hogy melyik madárfaj begytejét öntsék bele a cumisüvegbe.

 

Az anyatej az emlősállatok újszülöttjeinek a táplálása szolgál. A szerveik és a vázrendszerük fejlődéséhez kalciumot, ásványi anyagokat, vitaminokat, tejfehérjéket, tejcukrot és zsírt tartalmaz. Az emlősök az életük első szakaszában laktáz, illetve maltáz enzimet termelnek az anyatej megemésztéséhez.

A papagájok (és minden más madár) szervezetéből hiányoznak a tejbontó enzimek, mivel az életük során soha nem találkoznak a tejjel.

 

Néhány papagáj szó szerint megőrül, ha tejet vagy tejterméket lát

Sok beszámolót hallunk arról, hogy egyes papagájok képesek odaadni a lelküket is egy falat tejtermékért. Vajon képes-e ösztönösen jól dönteni egy madár?

Egyes tenyésztők úgy gondolják, hogy a papagáj maga is képes felismerni azt, ami káros a számára, és így elkerülné a tejterméket is, ha az nem lenne rá jó hatással. A papagájnak sajnos nincs ilyen ösztönük. Csak a színre és a formára koncentrálnak, majd amikor az étel ízét is megérzik, akkor döntik el, hogy többet egyenek-e belőle vagy sem. Az első falat azonban mindenképp a szájpadlásukhoz tapad.

(Sokan nem tudják, hogy a házi kedvenceik semmiféle ízt nem éreznek a nyelvükkel. A papagájok nyelve azt a célt szolgálja, amit az embereknek az ujjaik jelentenek. Tapogatnak vele, valamint a nyelvük segítségével juttatják oda a tápláléknak tűnő anyagot, ahol annak az ízét is képesek érzékelni, nevesül a szájpadlásukhoz. A madarak ízérzékelésére későbbi cikkünkben térünk ki részletesebben.)

Ha a madár nem tudja eldönteni, mit szabad megennie, akkor nekünk kell okosabbnak lenni!

 

Tejtermékek

A fentiek tükrében mi a helyzet azzal a több évtizedes papagájtenyésztői tapasztalttal, miszerint a tejtermékek nyugodtan adhatók a tollas kedvenceinknek is? Ha csak a józan eszünkre hagyatkozunk, akkor is arra következtetésre jutunk, hogy tejet nem szabad adnunk egy papagájnak sem, de tejterméket azért talán lehetne! A tejtermékekre másként tekinthetünk, mint magára a tejre. A lágy és kemény sajtok, a túró vagy a joghurtok inkább tudhatók be élelmiszeripari termékeknek, mint emlős újszülötteket tápláló folyadéknak.

Kis mennyiségű tejtermék fogyasztása nem okoz gondot a madarainknak. Ezt több évtizedes tapasztalat alapján jelenthetjük ki, tanulva az idősebb papagájtartó generációktól. A „kis mennyiségen” komoly hangsúly van (pl. hetente kétszer), ugyanis még mindig nem ismerjük pontosan, hogy terheli meg a tollasok emésztőrendszerét a tejben lévő laktóz. Egyrészt nem tudjuk, hogy bántják-e a madarat az erjedő, számára emészthetetlen összetevők, másrészt azt is figyelembe kell vennünk, hogy a papagáj emésztőrendszerén igen gyorsan végighalad a táplálék.

Napjainkban eltérőek a vélemények azzal kapcsolatosan, hogy kapjanak a papagájok tejtermékeket vagy ne. Mivel a régi, pozitív tapasztalatok kizárólag a sajtra és a túróra vonatkoznak, ezért zárjunk ki minden egyéb tejterméket, és ne mondjuk azt, hogy pl. a joghurt vagy a tejföl etethető lenne a papagájokkal. Csak a sajtot és a túrót vizsgáljuk tovább!

A régi – sajttal kapcsolatos – tapasztalatoknak ellent mondanak a vizsgálatok. Úgy tűnik, hogy a papagájok nem képesek megemészteni a sajtot. Hivatkoznak arra is, hogy a feldolgozott sajtok a zsírszázaléka magas, ezért nem megfelelők étrend-kiegészítőnek. A joghurt beltartalom mérések nagy mennyiségű zsír és cukor jelenlétét mutatják. Ez a két anyag a sóval együtt pedig egyáltalán nem javasolt a papagájok részére.
(Ezek a javaslatok az egészséges papagájok mindennapos táplálására vonatkoznak. Egy lesoványodott, legyengült bélflórájú madár ellátásánál más a helyzet. Az állatorvos tanácsára néha kifejezetten ajánlott lehet a tejtermékek etetése.)

A tejtermék etetése nem helyettesíti a probiotikumok adagolását! Ne tévesszen meg bennünket, hogy a probiotikumok összetevői között tejsav baktériumokról is olvashatunk!

 

A laktóz mentes termékek adhatók-e?

A laktóz mentes termékek megítélése pont olyan nehéz feladat, mint maguknak a tejtermékek a hasznára vagy a kárára ítéletet mondani. Egyes vélemények szerint jobb elkerülni azokat a termékeket, amelyeket a laktóz érzékeny emberek számára fejlesztett ki a tejipar, ugyanis ezekben a készítményekben olyan anyagokkal váltják ki a laktózt, amelyek mérgezőek a papagájok számára!

A laktóz-intolerancia egyedi különbségeket mutat a madaraknál a különböző életkori szakaszokban, és így a papagájoknál is furcsa jelenséget produkál. Míg a kifejlett papagájoknak egyáltalán nem ajánlják a tejet, addig a fiatal papagájok növekedését  a tej meggyorsította, de valószínűleg nem a laktóz, hanem a magas fehérjetartalom miatt.

 

A papagájok nem vegetáriánusok!

Fontos, hogy a papagájunknak biztosítsunk állati eredetű fehérjét is! A természetben élő papagájok zöme nem vega. Időszakosan több-kevesebb olyan eleséget fogyasztanak, amelyeket rovarokból, állatokból szereznek meg.

barat papagaj hust eszikA fiókanevelési időszakban emelkedik meg leginkább a lárvák és rovarok fogyasztása, de nemcsak a magas fehérjetartalom miatt, hanem aminosavak és zsírok felvétele végett is. Adhatunk nekik főtt tojást, lisztkukacot (de véletlenül sem csontit!), és a zsírhoz egy alternatíva lehet a kókusz is bizonyos határok között. A bal oldali fotón látható jelenet a barátpapagájok húsfogyasztásáról senkit se inspiráljon arra, hogy holnaptól szarvasmarhát tálaljon fel a kismadarának, mert megölheti vele!

Meglátjuk, milyen eredményeket hoznak a kutatások a papagájok tejtermék fogyasztásával kapcsolatban a következő években, de addig is legyünk józanok és mértékletesek!

A tejet és a legtöbb tejterméket zárjuk ki a kedvenceink étrendjéből, a sajtok etetésénél pedig jussanak eszünkbe az eddigi ismereteink!

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Mennyit utazna egy papagáj reptető nap miatt?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.