Tejtermékek papagájoknak

4.6470588235294 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.65 (34 szavazat)

papagajok tejtermekekMaga a tej olyan hatással van papagájokra, mint a madarak begyteje az emlősökre. Lehet, hogy elfogyasztják, sőt még ízlik is nekik, de vajon jár-e valamilyen pozitív hatással, vagy inkább kárt okoz nekik ez az idegen anyag?

A macska tulajdonosoknál ritkán merül fel a kérdés, hogy adhatnak-e madár begytejet a cicáknak, vagy a kiskecske nevelők sem sokat gondolkodnak azon, hogy melyik madárfaj begytejét öntsék bele a cumisüvegbe.

 

Az anyatej az emlősállatok újszülöttjeinek a táplálása szolgál. A szerveik és a vázrendszerük fejlődéséhez kalciumot, ásványi anyagokat, vitaminokat, tejfehérjéket, tejcukrot és zsírt tartalmaz. Az emlősök az életük első szakaszában laktáz, illetve maltáz enzimet termelnek az anyatej megemésztéséhez.

A papagájok (és minden más madár) szervezetéből hiányoznak a tejbontó enzimek, mivel az életük során soha nem találkoznak a tejjel.

 

Néhány papagáj szó szerint megőrül, ha tejet vagy tejterméket lát

Sok beszámolót hallunk arról, hogy egyes papagájok képesek odaadni a lelküket is egy falat tejtermékért. Vajon képes-e ösztönösen jól dönteni egy madár?

Egyes tenyésztők úgy gondolják, hogy a papagáj maga is képes felismerni azt, ami káros a számára, és így elkerülné a tejterméket is, ha az nem lenne rá jó hatással. A papagájnak sajnos nincs ilyen ösztönük. Csak a színre és a formára koncentrálnak, majd amikor az étel ízét is megérzik, akkor döntik el, hogy többet egyenek-e belőle vagy sem. Az első falat azonban mindenképp a szájpadlásukhoz tapad.

(Sokan nem tudják, hogy a házi kedvenceik semmiféle ízt nem éreznek a nyelvükkel. A papagájok nyelve azt a célt szolgálja, amit az embereknek az ujjaik jelentenek. Tapogatnak vele, valamint a nyelvük segítségével juttatják oda a tápláléknak tűnő anyagot, ahol annak az ízét is képesek érzékelni, nevesül a szájpadlásukhoz. A madarak ízérzékelésére későbbi cikkünkben térünk ki részletesebben.)

Ha a madár nem tudja eldönteni, mit szabad megennie, akkor nekünk kell okosabbnak lenni!

 

Tejtermékek

A fentiek tükrében mi a helyzet azzal a több évtizedes papagájtenyésztői tapasztalttal, miszerint a tejtermékek nyugodtan adhatók a tollas kedvenceinknek is? Ha csak a józan eszünkre hagyatkozunk, akkor is arra következtetésre jutunk, hogy tejet nem szabad adnunk egy papagájnak sem, de tejterméket azért talán lehetne! A tejtermékekre másként tekinthetünk, mint magára a tejre. A lágy és kemény sajtok, a túró vagy a joghurtok inkább tudhatók be élelmiszeripari termékeknek, mint emlős újszülötteket tápláló folyadéknak.

Kis mennyiségű tejtermék fogyasztása nem okoz gondot a madarainknak. Ezt több évtizedes tapasztalat alapján jelenthetjük ki, tanulva az idősebb papagájtartó generációktól. A „kis mennyiségen” komoly hangsúly van (pl. hetente kétszer), ugyanis még mindig nem ismerjük pontosan, hogy terheli meg a tollasok emésztőrendszerét a tejben lévő laktóz. Egyrészt nem tudjuk, hogy bántják-e a madarat az erjedő, számára emészthetetlen összetevők, másrészt azt is figyelembe kell vennünk, hogy a papagáj emésztőrendszerén igen gyorsan végighalad a táplálék.

Napjainkban eltérőek a vélemények azzal kapcsolatosan, hogy kapjanak a papagájok tejtermékeket vagy ne. Mivel a régi, pozitív tapasztalatok kizárólag a sajtra és a túróra vonatkoznak, ezért zárjunk ki minden egyéb tejterméket, és ne mondjuk azt, hogy pl. a joghurt vagy a tejföl etethető lenne a papagájokkal. Csak a sajtot és a túrót vizsgáljuk tovább!

A régi – sajttal kapcsolatos – tapasztalatoknak ellent mondanak a vizsgálatok. Úgy tűnik, hogy a papagájok nem képesek megemészteni a sajtot. Hivatkoznak arra is, hogy a feldolgozott sajtok a zsírszázaléka magas, ezért nem megfelelők étrend-kiegészítőnek. A joghurt beltartalom mérések nagy mennyiségű zsír és cukor jelenlétét mutatják. Ez a két anyag a sóval együtt pedig egyáltalán nem javasolt a papagájok részére.
(Ezek a javaslatok az egészséges papagájok mindennapos táplálására vonatkoznak. Egy lesoványodott, legyengült bélflórájú madár ellátásánál más a helyzet. Az állatorvos tanácsára néha kifejezetten ajánlott lehet a tejtermékek etetése.)

A tejtermék etetése nem helyettesíti a probiotikumok adagolását! Ne tévesszen meg bennünket, hogy a probiotikumok összetevői között tejsav baktériumokról is olvashatunk!

 

A laktóz mentes termékek adhatók-e?

A laktóz mentes termékek megítélése pont olyan nehéz feladat, mint maguknak a tejtermékek a hasznára vagy a kárára ítéletet mondani. Egyes vélemények szerint jobb elkerülni azokat a termékeket, amelyeket a laktóz érzékeny emberek számára fejlesztett ki a tejipar, ugyanis ezekben a készítményekben olyan anyagokkal váltják ki a laktózt, amelyek mérgezőek a papagájok számára!

A laktóz-intolerancia egyedi különbségeket mutat a madaraknál a különböző életkori szakaszokban, és így a papagájoknál is furcsa jelenséget produkál. Míg a kifejlett papagájoknak egyáltalán nem ajánlják a tejet, addig a fiatal papagájok növekedését  a tej meggyorsította, de valószínűleg nem a laktóz, hanem a magas fehérjetartalom miatt.

 

A papagájok nem vegetáriánusok!

Fontos, hogy a papagájunknak biztosítsunk állati eredetű fehérjét is! A természetben élő papagájok zöme nem vega. Időszakosan több-kevesebb olyan eleséget fogyasztanak, amelyeket rovarokból, állatokból szereznek meg.

barat papagaj hust eszikA fiókanevelési időszakban emelkedik meg leginkább a lárvák és rovarok fogyasztása, de nemcsak a magas fehérjetartalom miatt, hanem aminosavak és zsírok felvétele végett is. Adhatunk nekik főtt tojást, lisztkukacot (de véletlenül sem csontit!), és a zsírhoz egy alternatíva lehet a kókusz is bizonyos határok között. A bal oldali fotón látható jelenet a barátpapagájok húsfogyasztásáról senkit se inspiráljon arra, hogy holnaptól szarvasmarhát tálaljon fel a kismadarának, mert megölheti vele!

Meglátjuk, milyen eredményeket hoznak a kutatások a papagájok tejtermék fogyasztásával kapcsolatban a következő években, de addig is legyünk józanok és mértékletesek!

A tejet és a legtöbb tejterméket zárjuk ki a kedvenceink étrendjéből, a sajtok etetésénél pedig jussanak eszünkbe az eddigi ismereteink!

 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik bűnt lehet megbocsátani?

Ön szerint mely papagájtartási bűnt lehet megbocsátani (valamilyen indokkal)?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.