Félrevezető infók a fiókák kézzel nevelésről

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.86 (42 szavazat)

kezzel nevelesrol 02cNéha félrevezető információkat olvashatunk az Interneten a papagáj fiókák kézzel nevelésével kapcsolatosan. A szociális kapcsolati oldalak íróvá tették azokat az embereket is, akik régebben nem publikáltak.

A közösségi weboldalakon olyannyira felerősödött a különvélemények hangereje, hogy azok képesek elnyomni a józan többség hangját. A különvélemények sajnos sok esetben tévedéseken alapulnak.

 

Példa az internetes hiedelmekre:

Talán emlékszünk azokra a régebbi YouTube videókra, amelyek példásan bizonyították, hogy a hiedelmeket az emberek tömegei tényként kezelik, és adják tovább egymásnak. Egy elhíresült videóval „bebizonyították”, hogy több – egymás felé fordított – mobiltelefon között kipattogott a kukorica, amikor a mobilokat felhívták. A videó láttán több ezer szülő tiltotta meg a gyermekének, hogy a mobiltelefont a füléhez emelje, pedig csak egy hiedelemről volt szó. Akik nem gondolták át, vagy nem jártak utána a rádiótelefonok és a mikrohullámú sütők működése közti óriási különbségnek, azok mind elhitték a látottakat, sőt tovább terjesztették a mikrohullámot sugárzó mobiltelefonokról szóló rémhíreket.

A fenti hasonlatra azért volt szükségünk, hogy érzékeltessük, mit okoznak azok a félrevezető internetes tartalmak, amelyek összemossák a papagájok magányosan tartása során fellépő szörnyűségeket a papagájok kézzel nevelésével.

 

Adatokkal alátámasztott tévedés

Hogy vesszük a bátorságot, hogy a vizsgálatokkal és a statisztikai adatokkal is alátámasztott eredményeknek ellent mondjunk? A papagájok kézzel nevelése pszichés zavarokat okoz, ezt olvastuk az Interneten, hogy merjük ezt megkérdőjelezni? Cikkünkben kifejtjük ennek az okát.
 
(Aki még nem köteleződött le a kézzel neveléssel szemben, az be tudja fogadni az írásunkat. Aki pedig már elköteleződött a kézzel nevelés ellen, annak meggyőzésére nincs esélyünk, mert a „tények már nem befolyásolják az ő tisztán látását”.)

 

Súlyos papagájtartási problémák

A fogságban tartott papagájok 10%-ánál fordulnak elő pszichés zavarok, melyekben két fő problémakörbe tartoznak:

 • tolltepes papagajA problémák között a legsúlyosabb az öncsonkítás vagy a tolltépés. Az intelligens madarak megőrülnek a helytelen fogva tartási körülményektől. Bánatukban öngyilkosok lennének, ha erre képesek lennének, de mivel ezt nem tudják megtenni, ezért fokozatosan teszik tönkre a saját testüket.
   
  (A papagájtulajdonosok 10%-a nem tud, vagy nem akar megfelelő tartási körülményeket biztosítani a nagytestű, nagyon intelligens papagájoknak, pl. az aráknak, jákóknak, kakaduknak, amazonoknak. Ez a tolltépés és ez az öncsonkítás oka. Szerencsére a kisebb papagájok jobb helyzetben vannak, mert ezeknek a gazdái elfogadható tartási körülményeket biztosítanak a számukra.)
   
  A tolltépés multifaktoriális betegség, melynek fő okai a következők:
   
  • magányos tartás,
  • korlátozott mozgáslehetőség (szűk kalitkában tartás),
  • ingerszegény (unalmas) környezet,
  • rövid ideig tartó táplálkozások (a könnyen megszerezhető, tömény takarmány miatt),
  • eldugott sarokban tartás (nincs kilátás az ajtón és az ablakon),
  • néhány faj esetén genetikai gond áll a háttérben (pl. a venezuelai amazonok 1%-ánál),
  • és még sok egyéb oka lehet (pl. gombás fertőzés, helytelen tápálás, macska közelsége, stb.).
 • kakadu tamadasA másik pszichés probléma pedig a szexuális hovatartozás zavara. A magányosan nevelt és hosszasan egyedül tartott papagájok vonzódni kezdenek a gazdájukhoz, vagy annak egyik családtagjához. Ezt a végletekig fokozzák, és a többi embert megtámadják féltékenységükben. Ezután az következik, hogy a madarat nem merik kiengedni a ketrecből és elkezdődik a madár leépülése. Amikor ez bekövetkezik, akkor a fajtárs beszerzése is késő, mert több éves rehabilitáció szükséges az identitászavar helyreállításához.

 

A megtévesztő információ

A fent felsorolt súlyos problémákat esetenként a papagájok kézzel neveléséhez kötik. Nemcsak a bulvár portálok teszik ezt, hanem szakanyagokban is előfordul, hogy összemossák a helytelen papagájtartást és a fiókák kézzel nevelést.

A papagájos szakírók is tévednek?

A papagájok boldogabb életéért küzdő szakemberek és állatvédők mind jó szándékú emberek, és a statisztikai adatokat is pontosan közlik. Azonban a számadatok mögött rejlő másodlagos összefüggés elkerüli a figyelmüket.

maganyos papagajA két legfontosabb mentális zavar, ami a házi kedvenceinket sújtja; nevesül az öncsonkítás és az identitás zavar csak azoknál a papagájoknál fordulhat elő, amelyek kezesek. Az ember által felnevelt papagájok kerülnek ilyen sanyarú helyzetbe. A tudatlan gazdák mindegyike szelíd madarat vásárol magának és tartja fogva éveken át helytelenül; szűk helyen, unalmas környezetben, magányosan a szerencsétlen áldozatot.  

Amikor a pszichés zavarok megjelenését összevetjük a papagájok szelídségével (és ebből statisztikai adatsort állítunk össze), akkor azt tapasztaljuk, hogy csak a szelíd (kézzel nevelt) madaraknál fordulnak elő a mentális problémák. A tenyésztőknél lévő vad (nem kézzel nevelt) papagájoknál pedig nincsenek pszichés zavarok. Az eredmény egyszerű: „a kézzel nevelés sérülést okoz a papagájok elméjében”.

 

Valós információ

A szakaszerű fióka nevelés nem okoz problémát a madaraknál. A kézzel nevelt papagájok egészségesek, nincsenek szervi vagy mentális problémáik.
(A szakszerű nevelés azt jelenti, hogy természetközeli módon neveljük - odúszerű dobozban, testvérekkel együtt -, és tudományosan kifejlesztett - minden szükséges elemet tartalmazó - tápszerekkel etetjük a fiókáinkat.)

kezzel nevelt papagaj boldog 01Célunk az, hogy a helytelen papagájtartást szorítsuk le 10% alá! Az újdonsült papagájtulajdonosokat világosítsuk fel a madarak igényeivel kapcsolatban! Nem a szelídítést kell megtiltanunk a tenyésztők számára, hanem az embertelen tartási körülményeket kell szabályoznunk néhány szívtelen állattartónál.

A házi kedvencek élete is boldogabb, ha szelídek és kölcsönös bizalmat alakítanak ki a gazdival és családdal. A boldogságukhoz azonban szükségük van a fajtársaikra, tágas helyre és ingerekben gazdag környezetre is.

 

Kapcsolódó cikkek:

A fióka neveléssel kapcsolatos egyéb írások a Papagáj Magazinban:

papagaj kezzel neveles 084
Papagáj fiókák nevelése I. - Miért?

Állandóan visszatérő vitatéma a papagájtatrók között, hogy kézzel neveljük-e a fiókákat vagy hagyjuk a papagáj szülőkre ezt a feladatot.

Egyik oldal azzal érvel, hogy a kézzel nevelt fiókákból sokkal boldogabb és szelídebb házi kedvenc válik, amely jobban érzi magát az emberi környezetben.
Tovább...
papagaj nevelo doboz 00
Papagáj fiókák nevelése II. - A nevelő doboz

Fiókaneveléshez sokféle alkalmatosság létezik, a kismadaraink fajától, számától függően válasszuk ki a megfelelőt.
Tovább...

papagaj fioka neveles 03
Papagáj fiókák nevelése III. - Tápok, eszközök

A fiókáknak speciális összetételű – begytejhez hasonló – táplálékra van szükségük a megfelelő fejlődéshez és növekedéshez. Ez azt jelenti, hogy jó minőségű, direkt madárfiókák kézi etetésére kifejlesztett táppal kell őket etetni.
Tovább...

papagaj fiokak etetse 045
Papagáj fiókák nevelése IV. - Etetés

Az emberi odafigyeléssel, a fiókák folyamatos monitorozásával elért tenyésztési eredmények figyelemre méltók.

A szakszerű (egészségi és szociális szempontokat egyaránt szem előtt tartó) kézzel nevelés hatására a fiókák életben maradási esélye magasabb, mint a szülők által nevelt fiókák esélye Tovább...

 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Milyen papagájos esemény legyen Magyarországon?

(Több választ is megjelölhet.)

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.