Tűzijáték-tréning (nemcsak) papagájoknak

4.5333333333333 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.53 (15 szavazat)

tuzijatek papagajA tűzijáték ijesztő lehet a hőn szeretett háziállataik számára. Pánikba eshetnek, és akár meg is sérülhetnek emiatt.

A papagájok számára egy tűzijáték-tréning jelenthet megoldást, amit el is végezhetünk a Karácsony és az Szilveszter közötti napokon.

A papagájok zsákmányállatok, vagyis ha megrémülnek, hajlamosak felröppenni. A pánikrepülés, mint válasz a hirtelen zajokra, elég gyakori jelenség, és a madarak komoly sérüléseket okozhatnak önmaguknak, ha ilyenkor nekirepülnek valaminek. A vágott szárnytollú madarak gyakran leugranak az ülőkéjükről és szintén megsérülhetnek.

Sajnos gyakran a madártulajdonosok még súlyosbítják a helyzetet. Próbálják csitítani, vigasztalni az állatot, vagy aggódnak miatta. Ahelyett, hogy megnyugtatnák, ezek a cselekedetek megerősítik az állatot abban, hogy az adott szituáció veszélyes és a teljes pánik indokolt. Még azok az állatok is, amik egyébként nem félnének, ily módon akaratlanul is félőssé nevelhetők. Tudattalanul, a tulajdonosok pont az ellenkezőjét érik el, mint amit szeretnének. A hatékony tűzijáték-tréning valójában nemcsak a háziállatok tanításából áll, hanem a gazdáik számára is útmutatást nyújt a helyes viselkedéshez.

Mi a tűzijáték-tréning?

A tűzijáték-tréning célja, hogy fokozatosan hozzászoktassa az állatokat az egyre hangosabb és ijesztőbb zajokhoz.

Akik használják a klikkeres idomítást, már találkozhattak az eljárással működés közben, amikor a klikker hangjához szoktatnak hozzá ijedős madarakat, melyek közül jónéhány eleinte fél is a klikker hangjától. A trükk ugyanaz: a klikker hangja le van tompítva egészen addig, amíg a madár rá nem jön az összefüggésre a klikkelés és az élvezetek között.

Ugyanazt az alapelvet használjuk a tűzijáték-tréning során. Az állatok megismerkednek a tipikus tűzijáték hangokkal, miközben ezek hangerejét fokozatosan növeljük és kötjük ezeket a hangokat kellemes dolgokhoz (pl. jutalomfalat, kényeztetés, játék). A hangoknak, amennyire lehetséges, valósághűnek kell lenni, így lehet a legjobb eredményt elérni.

nappapagaj notebookA tréning

A tűzijáték tréing könnyebben végrehajtható, ha már korábban csinált valaki klikker-tréninget. Azok az állatok, amelyek már megtanultak tanulni és törekszenek arra, hogy kövessék a trénerük (gazdájuk) iránymutatásait, könnyebben tanulnak.

Akik nem ismerik a klikker-tréninget, egyszerűen jutalmazni fognak csak a tanítás alatt a klikker használata nélkül. Nagyon fontos, hogy NE árasszuk el a madarunkat a megjegyzéseinkkel, biztatásunkkal, stb. Ez a fajta „szónoklás” leginkább gátolja a tanulást. A madarunknak térre és időre van szüksége a gondolkodáshoz és a következtetések levonásához. A sok beszéd csak össze fogja zavarni az állatot. Mivel papagájunk nem szokott az idomításhoz, plusz időre lesz szüksége, hogy megértse, mi is történik.

Egyébként a tűzijáték-tréning már inkább haladó gyakorlat. Ugyan a klikker-idomárok előnyben vannak itt, de azért próbáljuk meg a legtöbbet kihozni a madarunkból. Megéri a küzdelem, hiszen minden egyes félelem-morzsa, amennyivel csökkennek a háziállatunk félelmei a tréningezés során, annál kevesebb stresszt jelent majd a nagy nap során.

Végül, de nem utolsósorban, a tréning nem kivitelezhető egy menetben. Csináljuk annyi napon át, ameddig szükséges. Az egyes foglalkozások legyenek rövidek! Az Ön célja, hogy a foglalkozást a lehető egyszerűbbé tegye a házikedvence számára. Ne gyötörjük őket maratoni edzésekkel. Teljes figyelmünket szenteljük mindig a madarunknak és mindig a legvidámabb résznél hagyjuk abba az edzést és a végén még jutalmazzuk is meg a jószágot.

Első lépés:

Nagyon alacsony hangerő

Kezdjük a tréninget úgy, hogy számítógépünkön nagyon lehalkítjuk a hangszórót. Ezután következhet az első hanganyag lejátszása. Ennél a kis hangerőnél a papagájunk általában jól tudja kezelni a zajt és többnyire alig vagy egyáltalán nem mutat félelmet. Ha több madarunk vagy más állatunk van, amelyekkel egyszerre foglalkozunk, a legérzékenyebb egyed legyen az indikátor, hozzá igazodjunk a gyakorlás során.

A hang időtartama eleinte legyen nagyon rövid. Egy másodperc teljesen elegendő. Hosszabb lejátszási idővel a tréning későbbi szakaszában lehet csak dolgozni.

Ha a jószág nyugodtan viselkedik a rövid idejű és kis hangerejű zaj alatt, akkor jutalmazzuk meg (ha a klikker-tréninget ismeri az állat, akkor klikk+jutalmazás).

Legyünk türelmesek! Soha ne játsszuk a hangot olyan hosszan vagy olyan hangerővel, ami már averziót (ijedtséget, idegenkedést) vált ki a madárból! Azért, mert ez esetben pontosan ezt az ijedt viselkedést jutalmaznánk meg, ami teljesen ellentétes lenne a tréning céljával, sőt leginkább visszalépés lenne.

Ha még a leghalkabb és legrövidebb hangnál is ijedség jeleit mutatja a madarunk, akkor nekünk kell még lecsökkenteni a hangerőt, pl. úgy, hogy törölközővel letakarjuk a hangszórót vagy egy másik szobából játsszuk le a hangot. Legyünk kreatívak és segítsük a madarunkat a sikeres tréningben!

Második lépés:

Fokozatosan növeljük a hangerőt

Ha a madarunk már jól viseli a kezdeti hangerőt és időtartamot, akkor a következő lépésben picit növeljük a hangerőt Fontos, hogy így is elég halk legyen ahhoz, hogy madarunk ne mutasson semmilyen félelem vagy stressz reakciót. A lejátszási idő itt is legyen még mindig egy másodperc. Ha madarunk nyugodtan viselkedik, jöhet a jutalmazás (vagy a klikk+jutalmazás).

Ismételjük ezt a lépést olyan gyakran, amennyiszer szükséges, amíg madarunk ennél a hangerőnél is teljesen nyugodtan és ellazultan nem viselkedik. Csak ezután emeljünk újra egy kicsit a hangerőn!

Ismételjük a második lépést addig, amíg madarunk képes lesz tolerálni a zajt teljes hangerőn, egy másodpercig.

A hangerőt mindig csak annyival emeljük egyszerre, aminél a papagáj még nem mutatja a félelem vagy stressz jeleit.

Harmadik lépés:

Fokozatosan emeljük az időtartamot

Ha a 2. lépés ismételgetésével nagyon kis hangerő-emelésekkel elértük a maximális hangerőt, akkor eljött az ideje annak, hogy a zajt elkezdjük hosszabb ideig lejátszani. Növeljük az időtartamot először egyről két másodpercre, aztán háromra, négyre és így tovább. Minden lépést, mint korábban is, jutalmazzunk meg (vagy klikk+jutalom)! És ne feledjük el: lassan haladjunk! Maradjunk annyi ideig egy-egy időtartamnál, ameddig szükséges, amíg a madár teljesen nyugodt nem tud maradni. Nagyon figyeljünk oda, hogy ne stresszeljük vagy terheljük túl a madarunkat.

Az a cél, hogy mindkét gyakorló zajt le tudjuk játszani teljes hosszában, teljes hangerővel, ismételten anélkül, hogy a madár a stressz bármilyen jelét mutatná. Ha tudjuk, hogy általában milyen hosszú szokott lenni a tűzijáték a lakóhelyünkön, akkor ennek az időtartamnak az elérésével tudhatjuk befejezettnek a tréninget.

A gyakorlatok kiterjesztése

Mivel a szokatlan újévi és más ünnepi hangok a valóságban nem csak a durranásokra korlátozódnak, ezért szükséges és érdemes a tréninget kiterjeszteni számos más hangra is. Az eljárás teljesen ugyanaz a többi hangnál is, mint ahogy a gyakorló-hanganyaggal is csináltuk: kis hangerővel és rövid időtartammal kezdeni, majd fokozatosan növelni mindkettőt szép sorjában. Mindig tartsuk észben, hogy legyünk türelmesek és ne stresszeljük vagy terheljük túl a madarakat.

Sokféle hangot találhatunk az interneten, vagy akár elkészíthetjük saját hanganyagainkat is bulihangokkal, edénycsörömpöléssel, csengőhanggal, füttyel vagy bármivel.

Hangutánzásra is számíthatunk

A tűzijáték-tréningnek az is lehet az eredménye, hogy madarunk megtanulja a tűzijáték hangjait. A pukkanások és a durranások ugyan elég halkan jönnek majd elő belőle, de a rakéták süvítésének hangereje „vigasztalhat” bennünket az elmaradó robbanások hangjának csendessége miatt. Egy jákó papagáj azonban egy szilveszteri éjszakának a végighallgatása is elég ahhoz, hogy megtanulja az érdekes hangokat. (Persze csak akkor, ha nem fél azoktól.)

Humán tréning

Gyakran maguk a tulajdonosok okozzák a félelem-problémákat kedvenceiknek. Tehát, meg kell tanulnunk – hihetően! – bemutatni a papagájunk számára, hogy ez a potenciálisan ijesztő szituáció tulajdonképpen nem az, és nincs mitől tartani egyáltalán. A tűzijáték-tréning nagyon jó kiindulás ehhez. Az alapelv az, hogy a saját ösztöneinket is féken tartva megnyugtatjuk az állatot, amikor potenciális veszélyforrásnak van kitéve. Vagy még inkább, lelkesedve reagálni. Segít, ha ugyanazt a viselkedéselemeket és hangokat használjuk, amiket pozitív helyzetekben amúgy is használni szoktunk, mint például amikor speciális jutalmat kapnak, amiért valamit nagyon jól csináltak. A saját madaraimnak ilyenkor lelkesen mondom például, hogy „Óóóóó” vagy „Imádlak” vagy „Cuki”.

Ezekkel a viselkedéselemekkel és hangokkal „méltányoljuk” a tréning tárgyát képező zajokat is, majd rögtön utána (klikk és) jutalmazás következik. Fontos, hogy a lelkesedésünk valóságos legyen.

Gyakorlatban

Hogy az összes ajtó, ablak és redőny bezárását választjuk-e Újévkor vagy megbízunk a tűzijáték-tréning (tulajdonképp hangtréning) hatékonyságában és az újévet a házikedvencünk számára is egy különleges eseménnyé tesszük, ez csak rajtunk múlik. Ha javasolhatom, tegyük leginkább csapatépítő eseménnyé! Évek óta éjfélkor az ablakból nézem a madaraimmal együtt a tűzijátékot. Mindenféle hangos és színes történést együtt kommentelnek velem, hogy „Óóóóóó” „Cuki” vagy akármi. A csapatunk újonnan érkező tagjai pedig azonnal megnyugszanak, mert átveszik a többi csapattag nyugalmát. A végeredmény: minden madaram és a kutyák is remekül érzik magukat. Próbálják ki! Lehet ez lesz majd az év legkülönlegesebb napja Önöknek is és a madárcsapat számára is.

Végezetül, szeretnék Önnek és a tollas és nem-tollas családjának is nagyon kellemes karácsonyt és boldog újévet kívánni!

Források:
https://en.wikipedia.org/wiki/Parrot_training 
http://www.northernparrots.com/fireworks-and-your-parrot-blog57/
http://www.thebirdschool.com/parrot-behavior/training-parrots/fireworks-training-2012/#.VmC-21442NV
http://www.parrot-and-conure-world.com/cockatiel-and-fireworks.html 


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Az Ön papagájainak mi hiányzik?

Mit gondol, mire van szüksége a papagája(i)nak?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.