Papagáj kenyér – embereknek is fincsi!

3.7777777777778 1 1 1 1 1 Értékelés: 3.78 (9 szavazat)

papagaj kenyer 01Papagájtartóként folyamatosan keressük az egészséges, de finom ételeket, amiket megoszthatunk tollas lakótársainkkal. Jól jön egy remek kenyér recept, amit a papagájaim és én is nagyon szeretünk.

Ez a papagájkenyér rendkívül egészséges nekünk embereknek is és a papagájaink számára is.

Tudományos oldalról nézve: rengeteg alfa-linolénsavat (esszenciális zsírsav, nem tudja az emberi szervezet előállítani) és béta-karotint (az A-vitamin elővitaminja) tartalmaz, amelyekre a papagájok étrendjében nagy mennyiségben szükség van, de a legjobb dolog, hogy amikor megkóstoljuk, akkor nem arra gondolunk majd, hogy mennyire egészséges ez, hanem arra, hogy milyen finom.

palamazsir02 180Hozzávalók:

  • 500 g (2 csésze) teljes kiőrlésű liszt (a tönkölyliszt nagyon jó, remekül összeragasztja a tésztát és így maximalizálni lehet a többi hozzávalót)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2-3 marék egész dió (alfa-linolénsav)
  • 2-3 marék egész lenmag (alfa-linolénsav)
  • 2 nagy sárgarépa lereszelve (béta-karotin)
  • 3-5 evőkanál pálmaolaj (pálmazsír) (béta-karotin)
  • zabtej vagy valamilyen hasonló folyadék, amennyi szükséges

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra.

Ha a pálmaolaj megszilárdult, akkor dobozostul tegyük meleg vízbe. Folyékonyan lesz rá szükség, hogy bele tudjuk dolgozni a tésztába.

A diónál, a lenmagnál és a sárgarépánál nem fontos a pontos mennyiség. Csak arra kell figyelni, hogy legyen elég liszt, ami összeragasztja ezeket. Természetesen az összetevőket is meg lehet változtatni ízlés szerint. Például a lenmag helyett lehet szezámmagot használni, vagy a répa helyett brokkolit, ha kalciumban gazdag kenyeret szeretne valaki sütni és szeretjük az ízüket.

Alaposan keverjük össze a lisztet és a sütőport.

papagaj kenyerEzután keverjük hozzá a liszthez a diót és a lenmagot, majd adjuk hozzá a sárgarépát is és keverjük meg újra.

Adjuk a tésztához a pálmaolajat és miközben lassan beledolgozzuk a tésztába, kis adagokban adagoljuk hozzá a zabtejet is, egészen addig, amíg a tészta összeragad már és nem morzsálódik.

Formázzunk egy labdát a tésztából, majd késsel vágjuk be a tetejét. Ezután tegyük tepsibe (érdemes sütőpapírt használni) és süssük a kenyeret jó 30 percig. A pontos sütési idő erősen függ a sütőtől. Eleinte érdemes egy pici darabkát letörve vagy hústűvel megszúrva ellenőrizni. (Én például onnan tudom, hogy megsült már a kenyér, hogy az íróasztalomnál is érzem már az illatát.) Ha véletlenül mégis túl korán vettük volna ki a sütőből, nyugodtan visszarakhatjuk még vagy 10 percet sülni.

Hagyjuk a kenyeret kihűlni, majd fogyasszuk egészséggel!

Jó étvágyat!


 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Belépés

Csatlakozhat Facebook vagy Google kapcsolatával is, kattintson az ikonjára!

   

(Nem történnek megosztások az Ön kérése nélkül!)

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Melyik bűnt lehet megbocsátani?

Ön szerint mely papagájtartási bűnt lehet megbocsátani (valamilyen indokkal)?

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.
Több infó Elfogadom