Tanulságos interjú Tóth Péterrel a papagájokról

4.8571428571429 1 1 1 1 1 Értékelés: 4.86 (28 szavazat)

Tóth Péter - Petibird"Olyan körülmények között tartsd a papagájod, ami neked is jó lenne! Tökéletes eleségekkel etesd, és olyan anyagokkal itasd, amit te is meginnál!"

Ismerjünk meg közelebbről egy fiatalembert, akit a kézzel felnevelt ara papagáj fiókáiról ismert meg az ország egy TV műsor kapcsán évekkel ezelőtt! Interjú Tóth Péterrel (Petibird) a papagájok tartásával, takarmányozásával és tenyésztésével kapcsolatosan.

 

Péter! Hadd kezdjem egy provokatív kérdéssel!
A FaceBookon azt látjuk, hogy néhány éve elköteleződtél a Deli Nature papagáj eleségek mellett. Nem ezek a legelterjedtebb papagájeleségek. Gondolom, hogy az előző évtizedekben nem csak ennek a gyártónak az eledeleivel etetted a madaraidat!
Mi miatt döntöttél a belga gyártó termékei mellett?

Egy egyszerű példával kezdem… biztos mindenki olvassa és tapasztalja, hogy a papagájok takarmányozásával foglalkozó szakemberek mennyire mogyoró ellenesek. (Ennek alapvetően az az oka, hogy az aszpergillózissal fertőzött mogyoróhéjról a gombák bejutnak a madarak tüdejébe, légzsákjaiba és a bennük kifejlődő gombafonalaktól megfulladnak a madarak.) papagajoknak mogyoroA Deli Nature takarmányokat már 100 éve gyártják Belgiumban, és ismernek minden problémát, ami a díszmadár tenyésztés során felmerült az elmúlt évszázad során. Tudományos alapossággal átvizsgálnak minden alapanyag szállítmányt, amit a magkeverékeikbe beletesznek. Így a mogyoróból is kizárólag a tiszta, fertőzésmentes szállítmányok kerülhetnek a zsákokba (és csak azoknak a fajoknak szánt zsákokba, melyeknek a mogyoró szükséges).

Biztos sokan azt gondolják, hogy kizárólag csak üzleti szempontból ajánlom ezt a márkát, de ez koránt sem így van. Sok gyártó termékét kipróbáltam az elmúlt évtizedekben. Sőt, sokszor magam állítottam össze a papagájok takarmányát. Majd néhány évvel ezelőtt akadtam rá a Deli Nature magkeverékeire Kassán, amikor még Magyarországon nem volt kapható. Szlovákiából hoztam a Deli termékei, amíg megegyeztem velük, hogy hazánkban forgalmazhassam. Annyira elégedett vagyok vele, hogy jó szívvel - anyagi érdekek nélkül - merem ajánlani minden papagájtartónak.

(A Deli Nature nem vásárol fel terményeket ismeretlen, beazonosíthatatlan termelőktől. Például nem rendelnek meg egy ismeretlen gazda bizonytalan magtárolóból több tonnányi napraforgót, amelyről azt sem lehet tudni, hogy milyen szennyeződés érte a terményt a szántóföldön vagy a magtárban. Csak előre leszerződött gazdálkodóktól vásárolnak alapanyagot, akik vállalják a növénytermesztés és a tárolás során is az ellenőrzéseket, és magas termesztési színvonalon képesek dolgozni.)

grit aktiv szen granulatumAz eleségek mellett a kiegészítők is különlegesek. Például a Deli Nature által gyártott grit (ásványok vagy elmeszesedett vázak zúzaléka) olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek kevésbé jutottak eszünkbe eddig itt Magyarországon. Gondoltad volna, hogy milyen fontos a szén? A gritben lévő aktív szén granulátumokat a megbetegedett papagájok önszántukból elfogyasztják. (Vannak, akik szerint a szén olyan elemeket is megköt a szervezetben, amelyeket nem szabadna, de olyan kis mennyiséget fogyasztanak belőle a madarak, és csak akkor, amikor szükségesnek érzik, hogy nem okoz nekik semmiféle problémát.)

Nem akarlak benneteket untatni a magvakkal, de még egy példát hadd mondjak!

Mindenki úgy „tudja”, hogy csak a csíkos szotyit szabad etetni a papagájainkkal. („A fehér héjú szotyit is szabad etetni, de feketét szigorúan tilos.” Nagyjából ennyit tudunk mi itt Magyarországon.) Azonban senki sem járt utána, hogy a vadon élő populáció mit fogyaszt a természetben. afrikai papagaj magkeverek serengetiHányan vannak közülünk, akik megfigyelték és kiszámolták a vadon élő papagájok által elfogyasztott eledelek olaj tartalmát, majd a kapott értéket leosztottak a fogságban tartott papagájok energia szükségletére? Szerintem nem sokan vagyunk így, de azok, akik száz évvel előttünk járnak a papagájtartásban, többet tudnak erről. A napraforgómag esetében például az afrikai papagájok részére (pl. szenegáli, jákó) a fekete héjú szotyit is bele kell illeszteni az étrendbe a magasabb olajtartalom miatt. Azt, hogy ebből pontosan mennyire van szüksége az afrikai fajoknak, pedig a Deli Nature szakemberi kiszámolták helyettünk.

 

Ezek szerint az ismeretidre és tapasztalataidra támaszkodva ajánlod a papagájtartóknak a termékeket, és nem igazán foglalkozol a készítmények marketing szövegeivel.
Mi a véleményed a manapság terjedő újabb szerekről, amelyek nagyobb reklámot kapnak? Gondolok itt mondjuk a hangyasavra, ami állítólag jó hatással van a madarakra.

Olyan indulatok vannak bennem a Citr-mix adalékkal kapcsolatban – ha erre gondolsz -, hogy legszívesebben azt válaszolnám, hogy igya meg az, aki a madarának ilyet tölt a vizébe! De ne csak egy cseppet igyon, hanem a testsúlyához mért adagot erőltesse le!

Visszatérve az üzleti érdekekre… ha engem a pénzszerzés motiválna, akkor én is hangyasavat forgalmaznék, mivel most mindenki ilyet szeretne vásárolni.

citrmix papagajoknakAzt látják az emberek a reklámban, hogy ez egy természetes savakból összeállított folyadék és jó hatással van a papagájok problémáira. Eközben egy amerikai srác ügyes üzleti bravúrja az egész. Minden országban megkeresik és megfizetik azokat a reklám arcokat, akik a termék kiválóságát harsogják. A hangyasav az egy vegyi anyag, egy kellemetlen szagú, csípős ízű, maró hatású folyadék. Mesterséges úton előállított és flakonokba töltött sav. Az ecet gyártásakor keletkezik nagy mennyisben, mint melléktermék, amit végre el lehet adni valakiknek!  A természetben is leginkább csak a hangyákban és a méhekben van komolyabb mennyiségben jelen, amelyeket a papagájok nem is fogyasztanak. A beszámolók szerint a madarak nem is hajlandók meginni a savas vizet, csak szomjúságukban, néhány nap elteltével isznak belőle.

Aki a madarának jót akar, az inkább a bevált almaecetet itassa vele!

 

A börzéken is lehet veled találkozni, de madarakat ritkán szoktál kihozni. A tenyészetedről az a hír járja, hogy nagyon pedáns – egyesek szerint túlzottan is tiszta – és így aztán betegségektől mentes. Ennek van valami köze ahhoz, hogy börzékre nem sűrűn hozod ki a madaraidat?

Valóban járok a börzékre, de csak kisebb madarakat szoktam kivinni. Ezt jól látod. Általában csak azokat viszem, amelyekért konkrétan odajön valaki.

Nem is nagyon vásárolok már itthonról madarat, mert félek. Tudom, hogy nagyon sok tenyészetben baj van, és nem is kevés baj. Sokan a mai napig nem hiszik el, hogy mekkora problémát okozhat az, ha az újonnan hazahozott madarat csak simán karanténozzák. Azt gondolják, hogy egy-két hónapig külön tartják az állománytól, etetik, itatják, aztán mehet is a többiek közé, de nem így van. fonalferegSzékletmintát mindenképp vegyünk az újonctól, és vigyük el az állatorvoshoz bevizsgálásra, de ha lehet, akkor vérmintázásra is vigyük el az új madarat! A kétes eredetű madaraknál szükség van a fonálféreg vizsgálatra, gomba és baktérium vizsgálatra, és vírus ellenőrzésre is. (Ez utóbbi vizsgálat igen drága, és gyógyszer sincs rá, de legalább kiderül, ha fertőző vírusbetegsége van az értékes papagájnak.) Ezek nélkül az alapvető ellenőrzések nélkül nem sokat ér a karanténozás.

Komolyan veszem a karantént. Még ruhát is cserélek, és gumikesztyűt is húzok, amikor az új madarakat gondozom.

A röpdék aljára nagy szemű kavicsot szórtok, így az lemosható és a felülete mindig tiszta marad. A madárházon belül pedig nem használok aljzatot, a belső ketrecek alján rács van. Így az ürülék és a leszórt magok lehullnak a betonra, amit könnyen össze tudok söpörni.  Egyedül a verébpapagájok alá teszek kiégetett „térkő homokot” a tálcákba. Ez utóbbiakat úgy tisztítom, hogy spaklival lekaparom a szennyeződést a fémről, aztán fertőtlenítővel lefújom vagy – ennek hiányában – gázperzselővel leégetem.

 

Már a 2000-es évek elején is olvashattunk tőled származó szakanyagokat különböző fajok tartásáról. Nehéz megérteni, hogy fiatalember létedre, hogy tudtál ennyi tapasztalatot gyűjteni. Aki csak az Internetről ismer téged, az is láthatja (pl. a YouTube-on), hogy számtalan madárfajt tartottál már évekkel ezelőtt is.
Mikor kezdtél el madarászni, és mennyi ideje szívod magadba a díszmadártartás tudományát?

Amíg a szüleimmel éltem, addig is voltak madaraim (hullámos papagáj, rizspinty, zebrapinty). Gyermekkorunkban megpróbáltunk kacsatojást keltetni a húgommal. Betettük a sütőbe és vártuk, hogy kikeljen, de ez helyett szétdurrant a tojás. Mire édesanyánk hazajött, kitakarítottuk a sütőt, és nem is mertük elárulni neki az kacsakeltetésünk kudarcát. :)

Édesapám is nagy állatbarát volt. A nyúltól a repülő mókusig, mindenféle állat megfordult a nyolcadik emeleti lakásunkban. A madártenyésztést a nagyszüleim kertes házában volt szerencsém elkezdeni. A nagyapám fás kamrájából alakítottam ki az első madárházam, ami aztán hamar kinőtte magát, és ma már a saját házam udvarán áll a 12×3 m-es szigetelt épületem, melyhez a külső röpdék csatlakoznak. Szerencsére a város szélén lakom, és így kevés szomszédot zavarnak a hajnalban rikácsoló papagájok.

(A oldalon látható videó tartalom folyamatosan frissül a YouTube csatorna alapján.)

Télen 10oC hőmérsékletet tartok a madárházban, mert a papagájok ugyan kibírják a kemény hideget, de szerintem ez nem egészséges. Megfázhat a petefészkük vagy a heréjük, és ezt a következő évek sikertelen költési szezonjai jelzik majd az óvatlan tenyésztőknek. Haragszom azokra a tenyésztőkre, akik a szabadtéri, nyitott röpdékben teleltetik a papagájaikat.

 

Nagyon sok papagáj fajhoz volt már szerencséd.
Melyikek lettek a kedvenceid? Egyáltalán van-e kedvenc fajod?

Nehéz megmondani. Régen az összes madaram az első helyen szerepelt az életemben, de már a családom az első, és a madárkáim a második helyre szorultak.

Volt egy kék-sárga ara költőpárom, akiktől a lentebbi filmen látható fiókák is származnak, őket is nagyon szerettem. Öt évesen kezdtek költeni és azután még öt évig voltak fiókáik, de egy tragédia történt a tojóval. Annak idején nagyon sok patkány fordult elő a régi háznál, és mozgásukkal – szó szerint - halálra rémítették a tojót. A boncolás során megállapítást nyert, hogy megrepedt a szíve és a szívburok feltelt vérrel, ahogy az előfordul a vadon élő állatoknál, amikor halálosan megrémülnek és menekülnek. Sajnos akkor még nem volt bekamerázva a madárház, és nem ismertem meg a pontos eseményeket. Azóta a hím egy fiatalabb tojóval él együtt. Itt, ahol most lakom nincsenek rágcsálók, és több kamerám van.

Az országban elsőként tenyésztettem Molnár-amazonokat, sőt kézzel is neveltem fiókákat, rájuk ez miatt emlékszem nagy szeretettel. Aztán több kisebb papagájfaj is nagy örömöt jelent nekem, így a pyrrhurák, a kecske papagájok vagy a barátpapagájok is, amelyek gyermekkorom óta a nagy kedvenceim. Ők nagyon aranyos, hálás kis madarak. Most például vöröshomlokú ékfarkú papagájokat nevelek.

 

Ha már a fiókák kézzel nevelését említed… milyen tapasztalatid vannak ezzel kapcsolatban?

Nem minden esetben nevelek kézzel. Általában a szülőkre hagyom a dolgot. Legtöbb esetben csak az értékes, veszélyeztetett fajok fiókáit veszem át a szüleiktől, mert azoknál minden példány élete nagyon fontos, és kézzel nevelve magasabb az életben maradási esélyük. Ezeket is csak két hét elteltével veszem ki az odúból, amikor már megkapták tőlük a begytejet.

toth peter petibird ara fiokaNagyon sokan nem tudják, hogy a kezdeti begytej mennyire fontos a fiókáknak. A kismadarak így kapják meg azt a baktériumflórát a szüleiktől, amire egész életükön át szükségük lesz. Ha egy papagáj tojást keltetőgépen keltetünk ki, és nem helyezünk hangsúlyt arra, hogy a madárka hozzájusson a szükséges probiotikumokhoz, akkor a „jóindulatú” baktériumok helyén tátongó űrt kitöltik a nem kívánatos baktériumok (pl. mikobaktérium) és a gombák.

Magyarországon rengeteg tenyészetben jelen vannak a madarakban a nem kívánatos baktériumok, amelyek hosszú időn keresztül nem is okoznak gondot a papagájok szervezetében. Azonban egy stressz helyzetben, pl. egy hirtelen időváltozás következtében előjöhetnek a megbúvó betegségek, de csak akkor, ha a madárnak gyenge a szervezete. Ekkor a madár visszahányja az ételt, kirázza a csőréből a magokat „mindennel együtt”. Ebben a stádiumban pedig már csak az orvos tud pontos diagnózist adni és segíteni a madáron. (A gyengeséget azonban megelőzhetjük – még a fertőzött, de tünetmentes madárnál is - a minőségi magok etetésével, és a kiegészítő vitaminok, probiotikumok adagolásával.)

 

Tehát a probiotikum adagolása nagyon fontos a fiókáknak. Mi a helyzet a kifejlett papagájokkal? Azoknak rendben van a bélflórájuk?

A fogságban tartott papagájok bélflóráját folyamatosan karban kell tartani a felnőtt madaraknál is. Különböző a szükségletük a tenyészidőszakban és azon kívül. Van olyan faj, amelyiknek a lágyeleségre, van olyan, amelyiknek a gyümölcsökre szórom rá a „flórát”.toth peter petibird reggeli2

Ki szoktam egészíteni a probiotikum adalékot vitaminnal, kalciummal és egyéb anyagokkal. A fotón  éppen a mai menüt mutatom.

Azt azonban nem tartom egészségesnek, hogy a papagájok alatt más madárfajokat tartsunk a röpdében, mivel azok bélflórája eltér a papagájokétól. Nem biztos, hogy jót tesz nekik, ha egymás ürülékébe kóstolnak! Megértem, hogy szükség van a „takarító” madarakra, mert a papagájok rettenetesen pazarón esznek, de akkor inkább söpörjük fel a lehullott magvakat és vigyük át a „takarító” fürjekhez egy különálló röpdébe.

 

A nagy tenyésztőknek is vannak vágyaik. Rólad azt hallottam, hogy a molukken kakadukat szeretnél tartani. Mi tart vissza ennek a ritka fajnak a tenyésztésétől? Gondolom, hogy a magas árak miatt nem fogtál bele?!

Összesességében igen. Úgy értsd a magas árakat, hogy kakadukból nem szabad egy párt tartani. Azt mindnyájan tudjátok, hogy a házi kedvencként tartott papagájokat is minimum párban kell tartani. A kakaduknál azonban még komolyabb az elvárás, ugyanis az ő párválasztásuk elég sajátos, ezért minimum 2-3 párt kell együtt nevelni, hogy az agressziót mérsékeljük náluk.

moluken kakadu parA kakaduk tenyésztése – az előttünk járó országok szakemberei szerint – úgy lehetséges, hogy egy nagyon hosszú és tágas röpdében együtt tartunk több hímet és még több tojót. A hímek választanak maguknak párt. Furcsa módon ezt évente újra és újra megteszik, és sokszor bizony egy másik tojó tetszik meg nekik jobban. A régi párjukat képesek megölni, ha összezárva, páronként tartják őket. Amikor hímek kiválasztják az aktuális párjukat, akkor kell őket egy különálló tágas volierbe helyezni kettesben a költési időszakra.

Egy-két évtizeddel ezelőtt a tenyésztők többféle trükköt is megpróbáltak a sikeresebb kakadutenyésztés céljából. Például a röpde közepére állítottak egy fatörzset, hogy a tojó körbe-körbe tudjon menekülni a hím elől. Olyan próbálkozás is volt, hogy levágtak egy kicsit a hím szárnytollaiból, azzal a céllal, hogy lelassítsák őt a támadás közben. Azonban a rafinált kakadu hímek mindig kitalálnak valamit a tettük véghezvitelére. (A szárnykurtítás esetén képesek arra is, hogy a tojónak - udvarlást színlelve - kiszedegessék a szárnytollait, és amikor már az sem tud elrepülni, akkor végeznek vele.)  Sok biztonsági megoldást a mai napig alkalmazunk. Ilyen pl. a különleges kialakítású, „V”-alakú kakadu odú, melynek két nyílása van a „V” alak szárainak a tetején, és egy költő kamrája van a „V” alsó pontján.

toth peter kakaduVolt egy fehérbóbitás kakadu párom még régen, amikor még nem állt rendelkezésemre modern, tudományos szakirodalom. Sajnos nálam is elkezdődött az, amitől minden kakadutartó fél, miszerint a hím elkezdi tönkretenni a tojót. Hál’ Istennek volt annyi józanságom, és megelőztem, hogy a hím a halálba hajszolja a párját, és idejében szétválasztottam őket.

Visszatérve a molukkenekre… azért nincsenek még nekem, mert nincs meg hozzá a 10×4 m-es röpdém, és nem tudok 2-3 párt megvenni egyszerre. Mindezek hiányában pedig nem szeretném veszélynek kitenni őket.

Néha jönnek hozzám, hogy nézzek meg velük egy eladó kakadut, mert elég betegesen néz ki. Ilyenkor le szoktam beszélni mindenkit a kakadu tartásról. Aki nem ért hozzá, segítséget kér a megítélésükben, az ne is kezdjen bele, mert tönkre fogja tenni a madarat még jobban.

 

Péter, rengeteg látnivalóval szolgálsz, és még több információt szeretnénk tőled kapni a következőkben. Ha nem haragszol, akkor egy kis szünetet tartanánk és megírnánk a hallottakat a kedves olvasóinknak. A különleges fajokról szóló beszámolóidat és tenyésztési tapasztalataidat pedig a következő cikkekben osztjuk meg olvasóinkkal!

Rendben, majd mesélek a szarvcsőrűről is, aki úgy épít fészket, mint Kőműves Kelemen.

 
Kérjük, a "Tetszik" gombbal értékelje a cikkünket, ha a további írásainkra is kíváncsi!
Köszönjük!

 

Friss apróhirdetések:

A keresés nem hozott eredményt!

A keresés nem hozott eredményt!

huendeitmsptrosres

Cuki, vicces videók

Papagáj viedó 

Volierek, röpdék I.

Volierek, madárházak II.

Milyen papagájos esemény legyen Magyarországon?

(Több választ is megjelölhet.)

Háttérképek:

Papagáj játékok:

Legutóbbi cikkek:


A weboldal sütiket tartalmaz.